63

Μάιος 2008

σελ.22-61

Μαλέα Άκρα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε είχαμε την ευτυχία να βαδίσουμε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το ακρωτήριο Ταίναρο. Τόπος, μοναχικός, απαλλαγμένος από ρύπανση, θορύβους και καραβάνια τουριστών. Εδώ πρωταγωνιστές ήταν τα πόδια, όχι το αυτοκίνητο. Και κυρίαρχα στοιχεία στη φύση, η χαμηλή βλάστηση και η πέτρα. Μια πέτρα κατάσπαρτη στο έδαφος αλλά άριστα λαξευμένη στους τοίχους των Μανιάτικων πύργων και σπιτιών.
Φύγαμε από την άκρη τούτη της Ελλάδας γεμάτοι νοσταλγία επιστροφής. Ωστόσο, μακρυά στον ανατολικό ορίζοντα μια άλλη στεριά λόγχιζε τη θάλασσα, ακρωτήρι διάσημο κι αυτό. Ήταν ο θρυλικός Κάβο Μαλιάς, φόβητρο των ναυτικών της Μεσογείου από τ’ αρχαία χρόνια ως τα σήμερα.
- Μα και πεζοπορικός προορισμός από τους πιο δημοφιλείς, συμπληρώνει ο καλός φίλος και συνεργάτης Κώστας Ζαρόκωστας. Να μια καλή ευκαιρία να επιστρέψεις στο νότο της Λακωνίας. Το μόνο πρόβλημα είναι, πως η Θεσσαλονίκη πέφτει λίγο μακρυά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΤΟΝ ΚΑΒΟ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝΤον Φεβρουάριο που μας πέρασε είχαμε την ευτυχία να βαδίσουμε στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το ακρωτήριο Ταίναρο. Τόπος, μοναχικός, απαλλαγμένος από ρύπανση, θορύβους και καραβάνια τουριστών. Εδώ πρωταγωνιστές ήταν τα πόδια, όχι το αυτοκίνητο. Και κυρίαρχα στοιχεία στη φύση, η χαμηλή βλάστηση και η πέτρα. Μια πέτρα κατάσπαρτη στο έδαφος αλλά άριστα λαξευμένη στους τοίχους των Μανιάτικων πύργων και σπιτιών.
Φύγαμε από την άκρη τούτη της Ελλάδας γεμάτοι νοσταλγία επιστροφής. Ωστόσο, μακρυά στον ανατολικό ορίζοντα μια άλλη στεριά λόγχιζε τη θάλασσα, ακρωτήρι διάσημο κι αυτό. Ήταν ο θρυλικός Κάβο Μαλιάς, φόβητρο των ναυτικών της Μεσογείου από τ’ αρχαία χρόνια ως τα σήμερα.
- Μα και πεζοπορικός προορισμός από τους πιο δημοφιλείς, συμπληρώνει ο καλός φίλος και συνεργάτης Κώστας Ζαρόκωστας. Να μια καλή ευκαιρία να επιστρέψεις στο νότο της Λακωνίας. Το μόνο πρόβλημα είναι, πως η Θεσσαλονίκη πέφτει λίγο μακρυά.
Δεν ήταν πρόβλημα. Για μας το ταξίδι στην Ελλάδα ποτέ δεν αποτελεί πρόβλημα, όσο μακρύ κι αν είναι. Η απόφαση λοιπόν πάρθηκε στη στιγμή. Η συνάντηση ορίστηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, απέναντι από τη διάσημη Ελαφόννησο. Το ταξίδι άρχισε από τη Θεσσαλονίκη το πρωί και τελείωσε στη Νεάπολη τη νύχτα. Χιλιόμετρα: 830. Ώρες: 11! Τα πρώτα μας βήματα στην προκυμαία είναι αδέξια, μουδιασμένα, σαν να βρισκόμασταν σε πλεούμενο με καιρό. Φυσάει δυνατά. Είν’ ένας μαΐστρος, ψυχρός αλλά ζωογόνος. Μ’ έναν καφέ συνερχόμαστε εντελώς.
- Και μ’ ένα κρασάκι θα νιώσετε καλύτερα, λέει ο Κώστας. Σας έχω μια ταβερνούλα έκπληξη.
Παλιός ο Κώστας στην περιοχή, γνωρίζει καλά κατατόπια και ανθρώπους. Έχει βαδίσει σε πολλά απ’ τα μονοπάτια του Μαλέα, έχει περάσει στο ακροθαλάσσι νύχτες μαγικές, μέσα σε σκηνή. Η τελευταία του αξέχαστη εμπειρία, που τον έχει δέσει με τους ανθρώπους και τον τόπο, ήταν η απρόσμενη φιλοξενία του σ’ ένα εξοχικό σπιτάκι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Στο ίδιο σπιτάκι που θα μείνουμε κι εμείς.
Εγκαταλείπουμε την παραθαλάσσια Νεάπολη κι ανηφορίζουμε στα ηπειρωτικά. Μετά το Λάχι φτάνουμε στον μεγάλο, ημιορεινό οικισμό του Αγ. Νικολάου. Στενά δρομάκια, σπίτια αμφιθεατρικά χτισμένα, πολύ πράσινο και λουλούδια στις αυλές. Αν και νύχτα, η ωραιότητα του τόπου είναι ορατή. Σε μια στροφή του δρόμου το σύντομο ταξίδι μας τελειώνει. Είν’ ένα σημείο του χωριού αραιοχτισμένο, μοιάζει πιο πολύ με πυκνοδασωμένη ρεματιά. Στα φώτα των στύλων της ΔΕΗ αποκαλύπτεται ίσως το μεγαλύτερο, το πιο εντυπωσιακό πουρνάρι που έχω δει ποτέ. Δίπλα απ’ αυτό το μνημείο της φύσης, σε υπερυψωμένο σημείο πάνω από το δρόμο, βρίσκεται η «Νεράιδα».
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Λακωνία /

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής
Στην καρδιά του αγέρωχου Ταΰγετου, κάτω από τις γυμνές, πανύψηλες κορυφές, φωλιάζει ένα δασικό οικοσύστημα αξεπέραστης ωραιότητας, το περίφημο Δάσος Βασιλικής.
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Λακωνία

Αξία Άρθρου: 1 €