63

Μάιος 2008

σελ. 108-138

Μακρινίτσα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Άνοιξη ήρθε γεμάτη χρώματα, πράσινα και γαλάζια και το σούρουπο, κόκκινα και πορτοκαλί. Το νερό τρέχει από τις πηγές, τα δέντρα βγάζουν τα πρώτα φύλλα και ο νυχτερινός ουρανός είναι ξάστερος. Και οι εμπειρίες, σαν να κρέμονται κι αυτές από κάποιο δέντρο. Ωραίο το ταξίδι στη Μακρινίτσα, γεμάτο χαρά ζωής!

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Περίπατος στον οικισμό: Το λαογραφικό μουσείο και η λαϊκή αρχιτεκτονική πα-ράδοσηΗ καινούρια μέρα ξημερώνει ηλιόλουστη στη Μακρινίτσα. Ο χειμώνας ξεθυμαίνει. Ετούτη η εποχή έχει κάποια ξεχωριστή γοητεία. Είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα σε χειμώνα και άνοιξη. Η απέραντη φύση προτού ξυπνήσει από το γαλήνιο λήθαργό της, για να παραδοθεί στην αγκαλιά του Έαρος, που θα τη γονιμοποιήσει, συγκεντρώνεται στον εαυτό της με στοχασμό υποβλητικό.
Στα σκαλάκια της πλατείας μια γυναίκα κοντοστέκεται και με χαιρετάει. Έπειτα συνεχίζουμε και οι δύο το δρόμο μας. Πηγαίνω στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. Στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη. Ένα τριώροφο αρχοντικό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της κλασικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα.
Θυμάμαι πως όποτε επισκεπτόμουν το Πήλιο όλοι με χαιρέτιζαν καλόκαρδα. Με διάθεση για κουβέντα. Αυτή η φιλική αντιμετώπιση πάντα με διευκόλυνε να εγκλιματιστώ και να αποσπάσω άγραφες πληροφορίες για τον τόπο. Ο πιο εποικοδομητικός οδηγός για να γνωρίσεις ένα μέρος είναι σίγουρα οι άνθρωποί του.
Στην πλατεία, υπό τη δροσιά των αιωνόβιων δέντρων και των ήχων της πηγής καλούμενης «τα λιοντάρια» ή «το αθάνατο νερό», έμεινα για λίγη ώρα να κοιτάζω τον ανοιχτό ορίζοντα με το φως του πρωινού. Ο Βόλος, ο Παγασητικός, η Πορταριά, το Σαρακηνό… Τι δέος και αγαλλίαση! Δίκαια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όταν επισκέφθηκε  τη Μακρινίτσα το 1934, την ονόμασε «το μπαλκόνι του Πηλίου». Από τότε έχει μείνει να λέγεται έτσι.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €