79

Ιανουάριος 2011

σελ.04-47

Πινακάτες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γνωρίσουμε τις Πινακάτες. Ο πιο σύντομος - και τουριστικός- είναι ν' απολαύσουμε έναν καφέ ή - ακόμη καλύτερα - ένα τσιπουράκι στην πανέμορφη πλατεία του χωριού. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να περιπλανηθούμε για ώρα στα υπέροχα καλντερίμια και στις γειτονιές με τα παλιά αρχοντικά. Αν όμως θέλουμε να νιώσουμε όλη την μαγεία των δασικών μονοπατιών και των κρυστάλλινων πηγών του Πηλίου, τότε, θα χρειαστεί να βαδίσουμε λιγάκι. Δεν θα το μετανιώσουμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ναός Αγ. Δημητρίου του 1726, Μαρμάρινη κρήνη του 1894
Δάση Πηλίου, κυρίως οξυάς
Παραδοσιακά καλντερίμια, αρχοντικά 19ου αιώνα
Πεζοπορική διαδρομή Ξουρίχτι - Πινακάτες

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΞΟΥΡΙΧΤΙ ΣΤΙΣ ΠΙΝΑΚΑΤΕΣΌταν πριν χρόνια αντικρύσαμε, για πρώτη φορά, τις Πινακάτες είχαμε εντυπωσιαστεί από τα χαρακτηριστικά του τόπου. Δεν ήταν μόνον η τόσο διακριτή γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Ήταν, ακόμη περισσότερο, η συνολική αρμονία, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος σχεδόν ιδανικό.
-Και βέβαια αξίζει ν’ ασχοληθείτε με τον τόπο, ήταν η κατηγορηματική δήλωση του Βολιώτη φίλου μας, του Κυριάκου ΠαπαγεωργίουΑν μάλιστα έρθω μαζί σας, σας υπόσχομαι μια προσέγγιση εντελώς διαφορετική.
Γι’ αυτό το τελευταίο δεν είχα καμία αμφιβολία. Άλλωστε μας είναι από χρόνια γνωστές οι πρωτότυπες, απρόβλεπτες και κάποτε αιρετικές προσεγγίσεις του Κυριάκου. Ούτε η προσέγγιση των Πινακατών θα μπορούσε να είναι συμβατική. Πραγματοποιήθηκε με τα πόδια, με αφετηρία το μακρινό Ξουρίχτι ή, για να ακριβολογώ, την τοποθεσία «Ανάθεμα», πάνω απ’ το Ξουρίχτι.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας ακολουθήσετε στον πηγαιμό για Πινακάτες. Απολαύστε μαζί μας μια ορεινή πεζοπορική διαδρομή σε τοπία ποικιλόμορφα και πολύχρωμα, απαράμιλλης ωραιότητας.
Όλες οι εποχές του χρόνου είναι ωραίες, με χαρακτηριστικά ξεχωριστά. Τις μέρες του φθινοπώρου, ωστόσο, είναι κρίμα να τις περνάμε μέσα στις πόλεις. Γιατί τούτη την εποχή, πιο πολύ από κάθε άλλη στην Ελλάδα, η ομορφιά είναι θρονιασμένη στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στα βουνά. Εκεί διοργανώνει κάθε χρόνο τα «καλλιστεία» της η φύση. Προσκαλεί τα ωραιότερα φυλλοβόλα δέντρα της Ελληνικής γης: οξυές και βαλανιδιές, πλατάνια και σφενδάμια, λεύκες, ιτιές, φουντουκιές και φλαμουριές, μηλιάρια, καβάκια, χρυσόξυλα και γάβρους, φτελιές, καρυδιές, καστανιές και κερασιές. Και ακόμη τις ταπεινές συκιές αλλά και τις εξωτικές σημύδες, τις καλλονές τούτες του βορρά, τόσο άφθονες στην οροσειρά της Ροδόπης αλλά τόσο άγνωστες στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 1 €