67

Ιανουάριος 2009

σελ. 28-75

Τσαγκαράδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι αχανής και αθέατη, κατάσπαρτη μέσα στο βουνό. Τα κάλλη της τα κρύβει ζηλότυπα από τον οκνηρό και φυγόπονο επισκέπτη. Μόνον όταν βαδίσεις τα καλντερίμια της ένα – ένα, θα μπορείς να ισχυριστείς ότι γνωρίζεις την Τσαγκαράδα. Μα και πάλι όχι με απόλυτη σιγουριά. Ίσως κάποιο ταπεινό, χορταριασμένο καλντεριμάκι να σου ξεφεύγει, μια παλιά βρύση, ένα ερειπωμένο σπίτι μέσα στους θάμνους και στα δέντρα.
Κάπως έτσι, πριν από χρόνια, μου είχε συστήσει την Τσαγκαράδα ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, αυτός ο φανατικός πεζοπόρος και λάτρης του Πηλίου. Πού, μετά από τόσες δεκαετίες αναρίθμητων πορειών και αναζητήσεων, εξακολουθεί ν’ ανακαλύπτει στο Πήλιο άγνωστες γωνιές! 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ ΣΤΗ ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ- Μπορούμε να γνωρίσουμε με τον κλασσικό τρόπο την Τσαγκαράδα, ξεκινώντας από τα μικρά εσωτερικά και ξεκούραστα καλντερίμια, 
λέει ο Κυριάκος. Εκτός αν…(κάνει μια μικρή παύση γεμάτη σημασία) αισθάνεσαι έτοιμος για το διάσημο μονοπάτι της Νταμούχαρης.
Η δικηγορίστικη πονηριά του φίλου μου έπιασε τόπο. Ήταν βέβαιος, ότι μετά από τέτοια εισαγωγή, πολύ δύσκολα θ’ αντιστεκόμουν στον πειρασμό.
- Πόσες ώρες είναι συνολικά;
- Ε, τίποτε δεν είναι. Σκέτος κατήφορος.
Αυτό το τελευταίο στοιχείο ήταν ιδιαίτερα πειστικό. Τέλη του περασμένη Μάη λοιπόν παίρνουμε το δρόμο για την πλατεία της Αγ. Παρασκευής με το διάσημο πλατάνι.  100 περίπου μέτρα πριν, μπροστά στο ξενοδοχείο «Βίλλα των Ρόδων», συναντάμε την αρχή του μονοπατιού. Εξαίρετο παλιό λιθόστρωτο κατηφορίζει ανάμεσα σε σκιερά δέντρα και λουλούδια. Χαμηλά η απεραντοσύνη του Αιγαίου. Κρύβεται ο ήλιος κάτω από τα πυκνά φυλλώματα καστανιάς. Μεγάλες κερασιές έχουν τα κλαδιά τους λυγισμένα από το βάρος υπέροχων ξανθών και μαύρων κερασιών.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T116 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας
Ζούμε ιδιαίτερες στιγμές στο παραδοσιακό Κεραμίδι Πηλίου και στην απόκρυφη Αρχαία Κασθαναία.
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 1 €