72

Νοέμβριος 2009

σελ.96-117

Ελασσόνα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σαν μια άβυσσος που «την έφτιαξε ο Θεός πατώντας τη γης βαθιά, με το βαρύ του πόδι». Έτσι μοιάζει ο κάμπος της Ελασσόνας. Μόλις βγαίνει ο ήλιος βάφεται πορτοκαλί κι έπειτα τα χρώματα σκληραίνουν κι ένα ελαφρύ στρώμα πάχνης τον σκεπάζει. Τις καθαρές μέρες μπορείς να δεις επάνω στα χωράφια τα σύννεφα να μετακινούνται. Μόλις φθάνουμε στην Ελασσόνα πρώτα εμφανίζεται ο λόφος. Έχει για κορώνα του την Παναγία την Ολυμπιώτισσα, που τα πόδια της αγκαλιάζουν τα σπίτια της πόλης. 

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος Αντωνίου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ«Πάντα έτσι σε υποδέχονται στα ταξίδια που πας;» με ρωτάει ο Χρήστος, ο νέος μας φωτογράφος, που εξεπλάγη απ’ τη θέρμη των παιδιών του ολοκαίνουριου Περιβαλλοντικού Κέντρου της πόλης. Μαζί με τον Ανδρέα Γκανάτσιο, πιστό αναγνώστη του περιοδικού, και τους συνεργάτες του, κάνουμε με την πρώτη μας βόλτα στην Ελασσόνα.
Λίγα μέτρα πιο πάνω απ’ το Περιβαλλοντικό βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της Ελασσόνας. Συνδέει την ανατολική με τη δυτική συνοικία της πόλης, τις οποίες χωρίζει ο Ελασσονίτης ποταμός. Πρόκειται για μια λίθινη μονότοξη γέφυρα, η κατασκευή της οποίας ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους (1286).
Στην ανατολική συνοικία της πόλης βρίσκεται το παλιό Τελωνείο. Αποτελεί δείγμα δημοσίου κτιρίου της εποχής της βιομηχανικής ανάπτυξης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Ακόμη αποτελεί κτίσμα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, με τοξωτά παράθυρα, συνδυασμό πέτρας και ξύλου στην τοιχοποιία και δίρριχτες στέγες. Ο Ανδρέας μας πληροφορεί ότι πριν το 1912 διετέλεσε τούρκικο τελωνείο κι έπειτα καπνεργοστάσιο και δημοτικό σχολείο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €