63

Μάιος 2008

σελ.162-188

Ορεινή Φωκίδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το ταξίδι μας στις νότιες εσχατιές της Πελοποννήσου είχε μόλις τελειώσει. Θαλασσινά τοπία, μαγευτικά, απολιθώματα φυτικά και ζωικά, ερειπωμένα βυζαντινά μνημεία, ο θρυλικός Κάβο-Μαλιάς. Οι μνήμες ήταν ολοζώντανες και υπέροχες. Να όμως που ένας άλλος ορίζοντας ήρθε να διαδεχθεί την γαλανή απεραντοσύνη του πελάγους. Ήταν οι σκουροπράσινες πλαγιές με τα έλατα της Οίτης, των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, εκεί στα υψίπεδα του Δήμου Καλλιέων της Φωκίδας, μιας από τις πιο ορεινές οικιστικές ενότητες της χώρας. Έτσι από το επίπεδο της θάλασσας βρεθήκαμε ξαφνικά στα ψηλώματα των βουνών. Η ποικιλομορφία κι η συναρπαστικότητα του ελληνικού τοπίου σ’ όλο τους το μεγαλείο.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΚΙΩΝΑ

  

Το φαινόμενο δεν ήταν πρωτόγνωρο. Κι άλλοτε στο παρελθόν είχαμε νιώσει κιτρινισμένοι από τη σκόνη της Σαχάρας. Απλά τη φορά αυτή η μεταφορά σκόνης ξεπέρασε κάθε όριο, τοπικό και χρονικό.
Διασχίζουμε απόγευμα την πεδιάδα της Θεσσαλίας τυλιγμένοι στην καταχνιά. Ο ήλιος μοιάζει άρρωστος, χλωμός. Ζέστη και ατμόσφαιρα βαριά. Οι εργασίες της Εθνικής Οδού στον Μαλιακό έχουν αποκόψει – προσωρινά – την πρόσβασή μας προς Άμφισσα και Δελφούς, με τις γνώριμες, φαρδειές στροφές του Μπράλου. Μια παράκαμψη φέρνει στη μνήμη μας, μετά από πολλές δεκαετίες την Παλιά Εθνική Οδό. Ήταν εκείνη η αλήστου μνήμης ατελείωτη και στενή ευθεία των 12 περίπου χιλιομέτρων, που άρχιζε έξω από την πόλη της Λαμίας και κατέληγε στην «Σιδερόπορτα», στο Φαράγγι του Ασωπού. Μετά, στενός πάντα και με επικίνδυνες στροφές ο δρόμος, συνέχιζε την ανηφορική του πορεία προς τον Μπράλο, φόβητρο οδηγών και οχημάτων, ιδιαίτερα τους χειμώνες. Πιο πάνω ξαναβρίσκουμε το φαρδύ δρόμο του Μπράλου. Στρίβουμε δεξιά την επαρχιακή οδό. Παυλιανή αρχικά και στη συνέχεια Μαυρολιθάρι και τα άλλα χωριά του Δήμου Καλλιέων. Όλα αναφέρονται με τις αποστάσεις τους, με διαδοχικές πινακίδες σε στρατηγικά σημεία της διαδρομής. Αδύνατον να χάσει τον προορισμό του ο ταξιδιώτης.
Βαλανιδιές, πλατάνια, κέδρα και πουρνάρια, ανθισμένες μηλιές, κερασιές, γκορτσιές και κουτσουπιές. Ψηλότερα αρχίζει η καθολική σχεδόν κυριαρχία του έλατου. Το τοπίο αποβάλλει σταδιακά τον ανάλαφρο, ειδυλλιακό του χαρακτήρα, αποκτάει την επιβλητική αλλά σκουρόχρωμη κυριαρχία του έλατου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Δελφοί

Δελφοί
Πάνω τους βάδισαν χιλιάδες προσκυνητές προερχόμενοι από κάθε σημείο της Ελλάδας. Αργότερα τα περιέγραψε στις περιηγήσεις του ο Παυσανίας. Σήμερα 19 αιώνες μετά από εκείνον, προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε τα αρχαία μονοπάτια των Δελφών. 
T65 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Ιτέα

Ιτέα
Μικρή και ανθρώπινη πολιτεία του Κορινθιακού με φαρδείς δρόμους, αμμουδιές, παραλία και ταβερνάκια. Με έντονα ανθρωποκεντρικο χαρακτήρα, ιδανική για πεζούς και ποδηλάτες.
T66 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Γραβιά

Γραβιά
Τόπος με πολυποίκιλο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά ορεινά χωριά και υπολείμματα αρχαιότατων εποχών η Γραβιά, μπορεί να συντηρήσει για πολλές μέρες το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Φωκίδα /

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια
Στους δυτικούς πρόποδες των Βαρδουσίων εκτείνεται ένας τόπος ορεινός, με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό αλλά απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που γοητεύει κάθε αυθεντικό περιηγητή.
T73 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Παρνασσός

Παρνασσός
Τέλη Νοέμβρη στον Δήμο Παρνασσού δεν βλέπουμε χιόνι στις κορυφές αλλά ανακαλύπτουμε δασικές διαδρομές, φθινοπωρινά τοπία και αρχαιολογικούς χώρους απαράμιλλης ομορφιάς.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Φωκίδα

Αξία Άρθρου: 0.50 €