73

Ιανουάριος 2010

σελ.44-69

Παρνασσός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Παρνασσός. Κατά την Ελληνική Μυθολογία πήρε την ονομασία του από τον γιο του Ποσειδώνα, τον Παρνασσό. Στις μέρες μας, βέβαια, στο άκουσμα του ονόματός του, άλλες εικόνες έρχονται στο νου: χιονοδρομικά κέντρα με κατάλευκες πίστες, πολύχρωμες στολές, συνωστισμένοι δρόμοι με αναρίθμητα αυτοκίνητα. Στα τέλη του φετινού Νοέμβρη, ωστόσο, οι πανύψηλες κορυφές προβάλλουν γκρίζες και γυμνές. Μόνον σε κάποιες ανήλιαγες γωνιές τους απομένουν μερικές κηλίδες χιονιού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Χρήστος Αντωνίου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Φωκίδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T29 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Άμφισσα

Άμφισσα
Κυκλωμένη από απέραντους ελαιώνες, γραφική και ανθρώπινη, η Άμφισσα, διατηρεί ως τις μέρες μας την ισχυρή γοητεία του τοπίου, της παράδοσης και του πολιτισμού της.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Δελφοί

Δελφοί
Πάνω τους βάδισαν χιλιάδες προσκυνητές προερχόμενοι από κάθε σημείο της Ελλάδας. Αργότερα τα περιέγραψε στις περιηγήσεις του ο Παυσανίας. Σήμερα 19 αιώνες μετά από εκείνον, προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε τα αρχαία μονοπάτια των Δελφών. 
T63 / Φυσικό περιβάλλον / Φωκίδα /

Ορεινή Φωκίδα

Ορεινή Φωκίδα
Ανάμεσα στα Ρουμελιώτικα βουνά Οίτη, Βαρδούσια και Γκιώνα, ο Δήμος Καλλιέων μας αποκαλύπτει το φυσικό περιβάλλον και τους ορεινούς του οικισμούς.
T65 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Ιτέα

Ιτέα
Μικρή και ανθρώπινη πολιτεία του Κορινθιακού με φαρδείς δρόμους, αμμουδιές, παραλία και ταβερνάκια. Με έντονα ανθρωποκεντρικο χαρακτήρα, ιδανική για πεζούς και ποδηλάτες.
T66 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Γραβιά

Γραβιά
Τόπος με πολυποίκιλο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά ορεινά χωριά και υπολείμματα αρχαιότατων εποχών η Γραβιά, μπορεί να συντηρήσει για πολλές μέρες το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Φωκίδα /

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια
Στους δυτικούς πρόποδες των Βαρδουσίων εκτείνεται ένας τόπος ορεινός, με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό αλλά απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που γοητεύει κάθε αυθεντικό περιηγητή.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T128 / Μνημεία / Φωκίδα /

Λιλαία

Λιλαία
Η ακρόπολη της Λιλαίας είναι μια εντυπωσιακή και καλά διατηρημένη οχύρωση αρχαίας πόλης, με πολύ όμορφους πύργους και διάσπαρτες πύλες, η οποία καταλαμβάνει νευραλγική θέση στις παρυφές του βόρειου Παρνασσού, πολύ κοντά στην αφετηρία των πηγών Κηφισού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901