59

Σεπτέμβριος 2007

σελ.146-173

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τη στιγμή ακριβώς που λύνει τον κάβο, προλαβαίνουμε και πηδάμε μέσα στη μικρή λάντζα που ετοιμάζεται να σαλπάρει για Τροιζόνια. Το ταξίδι μας δεν κρατάει πολύ. Σε λιγότερο από ένα 5λεπτο καλύπτει η λάντζα τον στενό θαλάσσιο δίαυλο, που χωρίζει το νησάκι απ’ τη «Γλυφάδα», τον παραθαλάσσιο οικισμό της Στερεάς.
Πατάμε το πόδι μας στην προκυμαία, που παρακολουθεί το καμπύλο σχήμα του λιμανιού στον φυσικό όρμο του νησιού. «Ποσειδών», «Καλυψώ», «Πόρτο Τροιζόνια» και «Όστρια», τέσσερα ταβερνάκια όλα κι όλα αραδιασμένα στη σειρά, με χρώματα και καρέκλες διαφορετικές, για να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Κανένας θόρυβος, κανένα τροχοφόρο, μόνον οι ψαρόβαρκες που λικνίζονται απαλά και οι κουβέντες των θαμώνων, που απολαμβάνουν το ουζάκι τους με φρέσκο ψάρι και χταποδάκι.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΑρχές Ιουλίου στα Τροιζόνια, σ’ αυτή την μικρογραφία νησιού, του μοναδικού από τα μικρονήσια του Κορινθιακού που έχει πάνω του ζωή. Μια ζωή με χαλαρούς, ήρεμους ρυθμούς, μόλις 5 λεπτά απ’ τη στεριά και μόλις 25 χλμ. απ’ τη Ναύπακτο. Η μεταβολή είναι τόσο κραυγαλέα, που μας αιφνιδιάζει. Λίγη μόλις ώρα πριν αισθανόμασταν σαν ένα μικρό γρανάζι της αυτοκινούμενης μάζας, που συνωθείτο αρχικά στα παράλια του Ιονίου από τα Γιάννενα ως το Αντίρριο και στη συνέχεια από τη Ναύπακτο ως εδώ. Και ξαφνικά νιώσαμε λυτρωμένοι απ’ όλα τα δεινά: νταλίκες, λεωφορεία, αγροτικά μηχανήματα, συνωστισμένες πόλεις και οικισμούς, τροχονόμους και όρια ταχύτητας και πάμπολλους ασυνείδητους οδηγούς που θεωρούν την άσφαλτο ως πεδίο ανταγωνισμού και επίδειξης οδηγικής «μαγκιάς», με εγκληματικές σφήνες και προσπεράσεις.
-Εδώ αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σ’ έναν άλλο κόσμο, σε μιαν άλλη εποχή, μου λέει ενθουσιασμένη η Άννα.
Και δεν έχει άδικο. Φορτωνόμαστε τις λιτές μας αποσκευές και σ’ ένα τρίλεπτο φτάνουμε με τα πόδια στη «Δρύμνα», το μοναδικό ξενοδοχείο του νησιού. Μας υποδέχεται ένα υπέροχο ταρατσάκι και δυο ευγενικοί οικοδεσπότες, ο Κώστας και η Βούλα.
-Τι σημαίνει Δρύμνα; ρωτάω τον Κώστα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αξία Άρθρου: 1 €