47

Σεπτέμβριος 2005

σελ.192-207

Ταξίδι στην Λοκρίδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ξεκινήσαμε πρωί πρωί, παίρνοντας την Εθνική οδό προς Λαμία. Ο Βασίλης, ο Στέλιος, ο Ορέστης κι εγώ. Σκοπός να επισκεφτούμε την περιοχή της Λοκρίδας, τις λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη, και τα γύρω χωριά. Σε καμιά ώρα περίπου, στο βάθος, αριστερά μας, βλέπουμε την Υλίκη αλλά την προσπερνάμε γιατί θέλουμε ν' αρχίσουμε αυτή την επίσκεψη  από τη βόρεια άκρη της περιοχής και τα υπόλοιπα να τα δούμε στην πορεία της επιστροφής. 
Βρισκόμαστε στην αρχαία Λοκρίδα και η ιστορία είναι πανταχού παρούσα, παρ' όλη τη φθορά που έχουν υποστεί τα απομεινάρια της. Τραβάμε προς την αρχαία πόλη Γουμελιτέα. Την προγονική όπως φαίνεται πόλη του Μαρτίνο, που δεν είναι άλλη από το σημερινό "Παλιοχώρι".
Τριγυρίζουμε προσπαθώντας ν' ανακαλύψουμε τα χνάρια της Γουμελιτέας. Κάπου μισοκρυμμένα στους θάμνους, βρίσκουμε ερείπια από διπλά, πολυγωνικά τείχη. Θα πρέπει να ήταν μια ισχυρή πόλη. Όμως η έρευνα φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί, τα στοιχεία που την αφορούν, σκοτεινά και αβέβαια: "Το Παλιοχώρι στο Μαρτίνο", έλεγαν οι παλιότεροι ερευνητές, "ήταν κάποτε το κέντρο πόλεως για την οποία δεν γνωρίζουμε ποια εποχή έζησε, τι δύναμη είχε και ποιο ήταν το τέλος της".  
Σήμερα φαίνεται πως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Κάποιες έρευνες, κάποιες σκόρ-πιες πληροφορίες, πασχίζουν να ζωντανέψουν, αν όχι την άγνωστη πόλη, τουλάχιστον το γύρω τόπο: "Οι Οπούντιοι Λοκρείς πολέμη-σαν στη μάχη των Θερμοπυλών, συμμετείχαν με 7 καράβια στην εκστρατεία κατά των Περσών, έλαβαν μέρος στην εκστρατεία της Τροίας με 40 μαύρα καράβια και αρχηγό τον Αίαντα τον Λοκρό". 

Κείμενο: Κατερίνα Πλασσαρά

Φωτογραφίες: Ορέστης Παναγιώτου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901