89

Σεπτέμβριος 2012

σελ 28-101

Φολέγανδρος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην Φολέγανδρο συναντήσαμε συγκεντρωμένα όλα τα χαρακτηριστικά ενός τυπικού κυκλαδίτικου νησιού: πετρόσπαρτες ράχες, κοιλάδες και πλαγιές, παραλίες και όρμους με διάφανα νερά, πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, ξωκκλήσια και σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Νιώσαμε ιδιαίτερη οικειότητα με τους ανθρώπους και μαγαζάτορες της Χώρας και των άλλων οικισμών και απολαύσαμε την μοναδική θέα από τον λόφο με την εμβληματική Μονή της Παναγίας, που δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού. Και ακόμη, περάσαμε αξέχαστες στιγμές συζητώντας και τσουγκρίζοντας τα ποτήρια μας με την ντόπια ρακή, που μας πρόσφερε ο Μάρκος Βενιός, ένας εξαίρετος άνθρωπος και ζωγράφος της Φολεγάνδρου και των Κυκλάδων.

Δ. Πεζοπορία με μονοπάτι προς την παραλία Φυρά, προς την παραλία Αγκάλη, στον Άγ. Νικόλαο, στο Λιβαδάκι, στον Φάρο της Ασπροπούντας, στον Άγιο Γεώργιο, στην παραλία Σερεφιώτικο. Περίπλους του νησιού με σκάφος. Κολύμπι στον όρμο Αμπέλι, στην παραλία Άγιος Νικόλαος, στην παραλία Κάτεργου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μονή Παναγίας, Κάστρο Χώρας
Πεζοπορία με μονοπάτι προς την παραλία Φυρά, προς την παραλία Αγκάλη, στον Άγ. Νικόλαο, στο Λιβαδάκι, στον Φάρο της Ασπροπούντας, στον Άγιο Γεώργιο, στην παραλία Σερεφιώτικο, Περίπλους του νησιού με σκάφος, Κολύμπι στον όρμο Αμπέλι, στην παραλία Άγιος Νικόλαος, στην παραλία Κάτεργου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Προσεγγίζοντας το νησί
Από λεπτό σε λεπτό το περίγραμμα της Φολεγάνδρου στον ορίζοντα ξεθολώνει. Με τους 35 κόμβους που κινείται το SUPER JET, πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το νησί. Αρχίζουν κιόλας να διακρίνονται λεπτομέρειες: βραχώδης ακτογραμμή, λόφοι γυμνοί όχι ιδιαίτερα υψηλοί, ράχες χαρακωμένες με μακρυές ξερολιθιές. Κάπως έτσι ήταν η εικόνα που είχαμε φανταστεί. 

Πλησιάζουμε το ανατολικό άκρο του νησιού. Ανάμεσα από ακατοίκητα νησάκια και ξέρες εισδύουμε στον φυσικό όρμο, όπου βρίσκονται το λιμάνι και ο οικισμός του Καραβοστάση. Καλά προφυλαγμένο το λιμάνι, είναι εκτεθειμένο μόνον στις πνοές του σορόκου και του λεβάντε.

Το σκάφος δένει εύκολα στον μόλο, με δύο βήματα βγαίνουμε στο νησί. Η προσέγγιση όμως δεν ήταν πάντα τόσο απλή. Ως το 1984 που κατασκευάστηκε ο μόλος, οι επιβάτες μεταφέρονταν με τη λάντζα. Είναι πολύ χαρακτηριστική μια φωτογραφία του 1965, με την κατάφορτη από επιβάτες βάρκα που πλησίαζε το καράβι.  Το στεριανό φόντο του Καραβοστάση ήταν  λιτό πίσω από τη βάρκα με λιγοστά αραιοχτισμένα σπίτια.  

Σήμερα ο Καραβοστάσης έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου παραθαλάσσιου οικισμού, με αρκετά ευρύχωρη προκυμαία, σπίτια χτισμένα αμφιθεατρικά, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, ταβέρνες και διάφορα μαγαζιά. Ειν' ένας τόπος ευχάριστος, με κίνηση ζωηρή, αλλά ποτέ ενοχλητική. Ωραιότατα μικρά λεωφορεία, 14-15 θέσεων περίπου, αναμένουν το ένα δίπλα στο άλλο τους επισκέπτες, με αναμμένες τις μηχανές και τις εγκαταστάσεις κλιματισμού. Ευγενέστατοι άνθρωποι παραλαμβάνουν εμάς και τις αποσκευές μας με προορισμό το ξενοδοχείο "Ασπάλαθρας", πολύ κοντά στη Χώρα του νησιού.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες, Φολέγανδρος

Αξία Άρθρου: 1 €