111

Μάρτιος 2017

σελ.06-53

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έχοντας ήδη επισκεφθεί - τα προηγούμενα χρόνια - Δονούσα και Ηρακλειά, αδημονούσαμε να ολοκληρώσουμε τις Μικρές Κυκλάδες, με Σχοινούσα και Κουφονήσια. Για μια εβδομάδα γνωρίσαμε φιλόξενους ανθρώπους, γευτήκαμε εξαίρετο φαγητό και κολυμπήσαμε σε παραλίες με τις ωραιότερες αποχρώσεις του τυρκουάζ.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T5 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Πάρος

Πάρος
Για την Πάρο τι να πρωτοπεί κανείς! μόνο με καθαρή μάτια και ανοιχτή ψυχή μπορούμε να ανακαλύψουμε την ομορφιά της.
T13 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Λήμνος, Μέρος Β΄

Λήμνος, Μέρος Β΄
Ό,τι κι αν γράψει κανείς για τη Λήμνο, όσο και εαν την φωτογραφίσει, πάντα θα μείνει με τη γεύση της απόπειρας και το παράπονο ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
T14 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ανάβατος Χίου

Ανάβατος Χίου
Μέσα από τους θρύλους του Μεσαίωνα υψώνονται τα κτίσματα του Ανάβατου στον συγκλονιστικό τους βράχο.
T16 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Αμοργός, οδοιπορικό στην Αιγιάλη

Αμοργός, οδοιπορικό στην Αιγιάλη
Γέφυρα ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η Αμοργός είναι το νησί των δυνατών συγκινήσεων.
T17 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική
Η γη της νότιας Χίου προικίσθηκε γενναιόδωρα από τη φύση μ' ένα προϊόν παγκόσμια αποκλειστικό, την περίφημη μαστίχα
T22 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Αστυπάλαια

Αστυπάλαια
Νησί με σπάνια ομορφιά και ιδιαιτερότητες η Αστυπάλαια, είν' ένας προορισμός που συναρπάζει και τον απαιτητικότερο επισκέπτη.
T22 / Μνημεία / Κυκλάδες /

To Κάστρο της Σίφνου

To Κάστρο της Σίφνου
Γεμάτο με ιστορία και γραφικότητα, το Κάστρο της Σίφνου είναι αξιοθέατο που κάθε επισκέπτης του νησιού οφείλει να επισκεφθεί.
T27 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Καρδάμυλα Χίου

Καρδάμυλα Χίου
Όλες τις εποχές του χρόνου τα Καρδάμυλα Χίου είναι τόπος φιλόξενος, με ιστορία και ναυτική παράδοση, ωραίες παραλίες και τεράστιο περιηγητικό ενδιαφέρον.
T27 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Διάπλους Κυκλάδων με Ιστιοσανίδα

Διάπλους Κυκλάδων με Ιστιοσανίδα
Η άπνοια κι η μπουνάτσα είναι αντίξοες καιρικές συνθήκες για τους λάτρεις της ιστιοσανίδας και της περιπέτειας στα νερά του Αιγαίου.
T28 / Μνημεία / Κυκλάδες /

Δήλος

Δήλος
Ένα νησί ασυνήθιστο, μοναδικό στα Ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα για την πυκνότητα και σημαντικότητα των αρχαίων του μνημείων και ευρημάτων.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ελαφάκια dama dama

Ελαφάκια dama dama
Aγαπητά από ντόπιους και ξένους, τα πανέμορφα ελαφάκια της που ζουν στο Κάστρο της Μύρινας είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού της Λήμνου.
T40 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη

Ανάφη
Η Ανάφη παραμένει τόπος γαλήνιος, ανθρώπινος, με ελκυστικό εσωτερικό και παραλίες και με τον βράχο του Κάλαμου, τον συγκλονιστικότερο του Αιγαίου.
T40 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Τα δελφίνια της Ρήνειας

Τα δελφίνια της Ρήνειας
Απέναντι από την ξεμυαλίστρα Μύκονο αναδύεται η ταπεινή Ρήνεια, γλυκύτατη, σιωπηλή και αποστερημένη πια από τα ψηφιδωτά δελφίνια της.
T41 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Στη μέση των κυμάτων του Μυρτώου, του Ιονίου και του Αιγαίου, το νησί των Αντικυθήρων αποκαλύπτει τις απόκρυφες και δυσπρόσιτες γωνιές του.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα
Τόπος απόμακρος, παράξενος, παραθαλάσσιος συνάμα και ορεινός, κρύβει αναρίθμητες αθέατες γωνιές, που γοητεύουν όλο το χρόνο τον πραγματικό περιηγητή και φυσιολάτρη.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αρκιοί, Λειψοί και Μικρονήσια

Αρκιοί, Λειψοί και Μικρονήσια
Στα απόμακρα Δωδεκάνησα, οι Αρκιοί, Λειψοί και τα άλλα μικρονήσια, αποτελούν προορισμούς εξωτικής ομορφιάς και αξεπέραστης γοητείας.
T48 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα
Παραβρεθήκαμε στο πρώτο τριήμερο γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα προϊόντα του νησιού της Κω.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Τα σπήλαια της Χίου

Τα σπήλαια της Χίου
Μια εξερευνητική ματιά στα σημαντικότερα σπήλαια της Χίου μας αποκαλύπτει τον άγνωστο στο ευρύ κοινό και γεμάτο ιδιαιτερότητες υπόγειο κόσμο του ακριτικού νησιού.
T50 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Σύρος

Σύρος
Ερμούπολη και Άνω Σύρος, καθεμιά με τη δική της ιστορική και θρησκευτική διαδρομή και αξεπέραστη ομορφιά και αρχοντιά.
T52 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Τα μονοπάτια της Σαντορίνης

Τα μονοπάτια της Σαντορίνης
Σ' ένα νησί που είναι παγκόσμιο γνωστό σ' όλες του τις λεπτομέρειες, ανακαλύψαμε και παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό του που δεν έχει απασχολήσει ποτέ κανέναν: τα μονοπάτια του.
T54 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου
Μετά την Κάλυμνο ο Γιώργος Αβαγιανός και η ομάδα του είναι στην Ψέριμο. Ανακαλύπτουν, φωτογραφίζουν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως το σπηλαιοβάραθρο της Ψερίμου.

 
T54 / Μνημεία / Κυκλάδες /

Μήλος, θρησκευτικά μνημεία

Μήλος, θρησκευτικά μνημεία
Το νησί που έγινε παγκόσμια γνωστό για την περίφημη "Αφροδίτη" του, μας αποκαλύπτει εδώ το λιγότερο γνωστό, χριστιανικό του πρόσωπο, μέσα από τις κατακόμβες και τους πολυάριθμους ναούς.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Δονούσα

Δονούσα
Μοναχική και απόμακρη η μικρή Δονούσα, γοητεύει με τις παραλίες, τους ανθρώπους και τους μικρούς οικισμούς και παραμένει μέχρι τώρα ένας από τους πιο γνήσιους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
T57 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες
Λεπτομέρειες συγκλονιστικές από το στόμα ενός παλιού Καλύμνιου σφουγγαρά, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό και αυθεντικό τρόπο τις πτυχές ενός από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T65 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Γυάρος

Γυάρος
Η επίσκεψη στη Γυάρο δεν είναι ταξιδάκι αναψυχής αλλά επιστροφή σε μνήμες ζοφερές, εφιαλτικές, που κυριάρχησαν για πολλά χρόνια στην νεώτερη Ελλάδα.
T69 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T70 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Νήσος Λέβιθα

Νήσος Λέβιθα
Με μια συναρπαστική πλεύση με ιστιοπλοϊκό σκάφος στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας μεταφέρει στα Λέβιθα και μας αφηγείται τις εμπειρίες του από τους λιγοστούς ανθρώπους και το απόμακρο νησί.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Στο θρυλικό νησί της Ρω

Στο θρυλικό νησί της Ρω
Νήσος Ρω και Δέσποινα Αχλαδιώτη, κυρά της Ρω. Ένας τόπος κι ένας άνθρωπος, δυο έννοιες – σύμβολα, στα άκρα και οι δυο, ιδωμένες με τον φακό της μηχανής και τα μάτια της ψυχής του Παπαγεωργίου του Κυριάκου.
T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T83 / Παράδοση / Κυκλάδες /

Γάμος στη Σχοινούσα

Γάμος στη  Σχοινούσα
Δυό παιδιά απ’ τον Περαία, γεννημένα στη Σχοινούσα, κάναν πράξη τ’ όνειρο των δικών τους. Να παντρεφτούνε στο νησί. Με μπομπάρδες, στρακαστρούκες, με βιολιά και με λαγούτα. 
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T122 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας
Στη μυθολογία των Μπαντού, κατοίκων με κοινή γλώσσα και μυθολογία της υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρεται ο Χαμαιλέοντας. Ο θεός, θέλοντας να ανακοινώσει στον άνθρωπο την αθανασία, του έστειλε τον Χαμαιλέοντα ως αγγελιοφόρο.
T126 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Χίος, Στο Μονοπάτι της Σφαγής

Χίος, Στο Μονοπάτι της Σφαγής
Χιλιάδες Χιώτες τον Απρίλη του 1822 που κατέφυγαν στη Νέα Μονή, η οποία αν και διέθετε ειδικά προνόμια του Σουλτάνου, δεν τους έσωσε από το μαχαίρι του Τούρκου. Όσοι πήραν τα βουνά κι έφτασαν στη δυτική πλευρά του νησιού, κατάφεραν να γλιτώσουν.
T127 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Αμοργός: Κάτω Μεριά

Αμοργός: Κάτω Μεριά
Ένα νησί με πολλά πρόσωπα είναι από τη φύση του εντυπωσιακό. Αντίθετα από το βόρειο τμήμα της η Κάτω Μερά του νησιού, αποτελεί μια συναρπαστική ενότητα, με έντονη αγροτική ζωή, φυσικές ομορφιές κι επιβλητικά μνημεία της αρχαιότητας.
T128 / Μνημεία / Κυκλάδες /

Δεσποτικό

Δεσποτικό
Το μικρό αυτό ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο φιλοδοξεί να  γίνει ένα ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου. Ένας επισκέψιμος χώρος, με επίκεντρο το μαρμάρινο αρχαϊκό Ιερό του Απόλλωνα, αρμονικά δεμένος με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον.
 
T130 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Κίμωλος

Κίμωλος
 Η Κίμωλος είναι ορεινό και άνυδρο νησί με σπάνια ορυκτά και πετρώματα που φιλοτεχνούν πίνακες γεωλογικών διαστρώσεων και ποικίλων χρωματισμών. Το μεσαιωνικό της όνομα ήταν Argentiera και το σύμβολο της η τρίαινα.
T131 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Γλώσσα Σκοπέλου

Γλώσσα Σκοπέλου
 Ένα ταξίδι στη βιγλατόρισσα των Σποράδων, στην αετοφωλιά της Γλώσσας, μας μυεί στις γεύσεις και στις μυρωδιές, σε ξεχασμένα μονοπάτια κι απόκοσμες παραλίες. Ένα ταξίδι νοσταλγίας και προσμονής.
T133 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι το όγδοο, σε λειτουργία, μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901