87

Μάϊος 2012

σελ 16-61

Άνδρος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με εμβαδόν 383 τετ. χιλιόμετρα η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων και δέκατο τρίτο ανάμεσα σε όλα τα ελληνικά νησιά. Τόσο η αρχιτεκτονική των σπιτιών όσο και το φυσικό περιβάλλον έχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Σε πολλά σημεία καλύπτεται το νησί από πετρώδεις άγονες πλαγιές, συνηθισμένη εικόνα στις Κυκλάδες. Αλλού, ωστόσο, η πλούσια βλάστηση και τα άφθονα νερά, μας δημιουργούν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε κάποια δασωμένη ενδοχώρα της Μακεδονίας ή της Ηπείρου και όχι σε κυκλαδίτικο νησί.

Αρχοντόσπιτα και πυργόσπιτα, συναρπαστικά μονοπάτια, ιστορικά μοναστήρια και Μεσαιωνική Καστροπολιτεία, περίτεχνες ξερολιθιές και θαυμάσιες αμμουδιές, κάνουν την Άνδρο έναν προορισμό ελκυστικό, τόσο για τον απλό τουρίστα όσο και για τον απαιτητικό περιηγητή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πύργος Μπίστη 17ου αιώνα, Πηγή Σάριζα, Γέφυρα Λεόντων, Πάνω Κάστρο, Μονές Αγίας Ειρήνης, Αγίου Νικολάου, Μονή Παναχράντου, Βυζαντινός Ναός Ταξιάρχη 12ου αιώνα, Ανδριάντας Αφανούς Ναύτη του Μιχάλη Τόμπρου, Μαρμάρινες Λεοντοκεφαλές στους Μένητες
Ρεματιά Πυθάρας, Λόφος Πάνου Κάστρου, Κοιλάδα στα Διπόταμα, Κοιλάδα Μεσαριάς
Πεζοπορικές διαδρομές από Αποίκια προς Στενιές, από Στενιές προς Γιάλια, Διπόταμα, από Μεσαρά προς Μονή Παναχράντου, από Μένητες προς Χώρα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Με αφετηρία τα Αποίκια και κατεύθυνση τις Στενιές

Στο ανατολικό τμήμα της Άνδρου, μερικά χιλιόμετρα πάνω από την Χώρα, βρίσκονται τα Αποίκια. Χτισμένος με έντονη αμφιθεατρικότητα ο οικισμός, αγναντεύει ανεμπόδιστα από υψόμετρο 350 τους ορεινούς όγκους της κεντρικής Άνδρου και το Αιγαίο. Μα εκτός από την γραφικότητα του ο οικισμός είναι κυρίως γνωστός για την Πηγή Σάριζα, το περίφημο μεταλλικό νερό που πηγάζει στο χωριό. Στο κέντρο του μάλιστα  βρίσκεται μαρμάρινη σκεπαστή κρήνη, με ωραία λιθανάγλυφα και αστείρευτη ροή.

Δίπλα στην πηγή βρίσκεται το ξενοδοχείο «ΠΗΓΗ ΣΑΡΙΖΑ», ένα από τα παλαιότερα της Άνδρου. Εδώ συγκεντρωθήκαμε παραμονές Καθαράς Δευτέρας οι περιπατητές της Άνδρου: ο «Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας» και ο «Όμιλος των Ελλήνων Περιηγητών». Ιθύνων νους του περιηγητικού εγχειρήματος είναι ο καλός φίλος Κώστας Ζαρόκωστας, στέλεχος της Εθνικής και καλός γνώστης των πεζοπορικών και πολιτιστικών πραγμάτων της Άνδρου.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες

Αξία Άρθρου: 1 €