94

Ιούλιος 2013

σελ 142-155

Αρχαία Κυμισάλα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αγναντεύουμε την ορεινή επικράτεια του Ατάβυρου και του Ακραμύτη, στην Δυτική Ρόδο. Παρά τις εκτεταμένες φωτιές, που κατά καιρούς έχουν ξεσπάσει στο νησί, απέραντα πευκοδάση εξακολουθούν να καλύπτουν τις πλαγιές. Σ' αυτό το παρθένο φυσικό περιβάλλον ευρίσκετο κάποτε ο αρχαίος Δήμος Κυμισαλέων, που κατοικήθηκε από τον 7ο ως τον 6ο αι. π.Χ.

Με τις ανασκαφικές έρευνες, που ξεκίνησαν από το 2006, έχει ανακαλυφθεί μια συνολική έκταση 10.000 στρεμμάτων που περιλάμβανε Ακρόπολη χτισμένη με ογκώδεις λαξευτούς ασβεστόλιθους, επτά εγκαταστάσεις αρχαίων οικισμών, μεγάλη κεντρική Νεκρόπολη και τουλάχιστον πέντε μικρότερα περιφερειακά νεκροταφεία. Είναι ένας τόπος που κρύβει σπουδαία στοιχεία από το πανάρχαιο παρελθόν της Ρόδου.

Κείμενο: Μανόλης Στεφανάκης

Φωτογραφίες: Μανόλης Στεφανάκης

Η Στήλη της Κυμισάλας, Η Ακρόπολη της Κυμισάλας, Νεκρόπολη της Αρχαίας Κυμισάλας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η Ακρόπολη


Τμήμα του τείχους της ακρόπολης των Κυμισαλέων.

Ο λόφος του Αγίου Φωκά αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του Δήµου των Κυµισαλέων και δεσπόζει στην περιοχή. Μετά από 20λεπτη ανάβαση στην δασωµένη και βραχώδη δυτική πλαγιά του λόφου και αφού προσπεράσει τα αρχαία λατοµεία, ο επισκέπτης βλέπει να ξεπροβάλλουν µπροστά του εντυπωσιακά τµήµατα του οχυρωµατικού περιβόλου, που περιέτρεχε την ακρόπολη και ο οποίος χρονολογείται στο 4ο αι. π.Χ.. Ένα τµήµα του στη δυτική πλευρά, το οποίο σώζεται σε µήκος περίπου 18 µ. και σε ύψος που φθάνει σε κάποια σηµεία έως και τα 3 µ., είναι ιδιαίτερα φροντισµένο, καθώς πρόβαλλε ακριβώς κάτω από το ναό της κορυφής και ήταν ορατό τόσο από το λεκανοπέδιο της Κυµισάλας, τον οικισµό στη θέση Καµπάνες και το δυτικό τµήµα της νεκρόπολης, όσο και από τους οικισµούς στις θέσεις Βασιλικά και Νάπες.

Στο κατώτερο τµήµα του είναι κτισµένο µε µεγάλους λίθους, οι οποίοι έχουν περισσότερες από τέσσερεις πλευρές («πολυγωνικό σύστηµα» δόµησης) και στo ανώτερο τµήµα, µε λίθους που φέρουν µεν ορθογώνιους αρµούς, χωρίς όµως οι δόµοι να είναι ισοϋψείς, ούτε οι λίθοι ισοµήκεις («ακανόνιστο ορθογώνιο σύστηµα»). Οι δόµοι της ανώτερης σειράς είναι διακοσµηµένοι µε εγχάρακτη διακόσµηση µε σειρές ρόµβων, διχτυωτό και σειρές τεθλασµένων γραµµών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Λίνδος

Λίνδος

Η Λίνδος δεν είναι απλά ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος.  Είναι μια συνολική εικόνα που εντυπωσιάζει με την τοπογραφία της και τον συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος και παραδοσιακού οικισμού.

Ένα προορισμός, που δικαιολογημένα είναι τόσο δημοφιλής σε Έλληνες και ξένους.

T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Ερειπωμένα ή ολόρθα, σε χαμηλούς λόφους ή στο χείλος απρόσιτων γκρεμών, παραμένουν αμετακίνητα στην θέση τους στο πέρασμα των αιώνων. Είναι τα Μεσαιωνικά Κάστρα της υπαίθρια χώρας της Ρόδου. Ο εντοπισμός και η επίσκεψή τους είναι μια εμπειρία πολύ συναρπαστική.

T105 / Περιήγηση / Δωδεκάνησα /

Πρασονήσι

Πρασονήσι

Στο νότιο άκρο της Ρόδου συναντάμε το Πρασονήσι. Ανάλογα με τις ορέξεις του και τις γεωλογικές ιδιοτροπίες της φύσης, άλλοτε δικαιώνει το όνομά του και γίνεται νησί, ενώ άλλοτε συνδέεται αδιάσπαστα με την Ροδιακή στεριά.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δωδεκάνησα, Ρόδος

Αξία Άρθρου: 0.50 €