104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

90-102

Λίνδος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 Η πρώτη μακρινή εικόνα αφήνει τον επισκέπτη εκστατικό: σε πρώτο πλάνο  ένας εξωτικός ορμίσκος, στη συνέχεια ο κατάλευκος οικισμός και στην κορυφή του λόφου η πέτρινη σιλουέττα της Ακρόπολης της Λίνδου

Ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου αποπνέει μια απέραντη γοητεία με τα στενά σοκάκια, τα σκαλοπάτια, τα ασπρισμένα μικρόσπιτα, τα επιβλητικά αρχοντικά και τις βοτσαλωτές αυλές. Και ακόμα, με τα αναρίθμητα μαγαζιά και όλο αυτό το ετερόκλιτο πλήθος ανθρώπων απ’ όλη την οικουμένη, που συνωστίζονται κατά χιλιάδες στους δρομίσκους του οικισμού.

Με γραφικά γαϊδουράκια ή με τα πόδια φτάνει κανείς σε μερικά λεπτά στην θρυλική Ακρόπολη της Λίνδου, με ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής ήδη από την Νεολιθική εποχή!

Ναός της Λινδίας Αθηνάς, Προπύλαια με μνημειακή σκάλα, αρχιτεκτονικά μέλη με εκατοντάδες επιγραφές αλλά και μια θέα συγκλονιστική, προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη τη γη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Περιδιάβαση στον μεσαιωνικό οικισμό της Λίνδου και στην Ακρόπολη
Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, Αρχαίο Θέατρο 4ου αιώνα, Βυχαντινός ναός Αγ. Ιωάννη, Ιππότικό Διοικητήριο, Ναός Λινδίας Αθηνάς, Προπύλαια, Λαξευμένη παράσταση "Τριημιολίας" 2ου π.Χ. αιώνα
Όρμος Βλύχας, Όρμος αγ. Παύλου
Αρχοντικό Παπακωνσταντή 1626, Βοτσαλωτά δάπεδα
Πεζοπορίες από Λίνδο σε Ακρόπολη, από Λίνδο σε όρμο Αγίου Παύλου.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή


Λίνδος.

Η απόφασή μας για τη Λίνδο αποδείχτηκε σωστή. Γιατί, όσο κι αν προσπαθούμε, αδυνατούμε να φέρουμε στο μυαλό μας κάποιον τόπο, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σ' ολόκληρη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικά παρόμοια αυτών που συγκεντρώνει η Λίνδος. Χαρακτηριστικά που αρχίζουν να ξεδιπλώνονται και να γεμίζουν το οπτικό μας πεδίο, μόλις πάρουμε την τελευταία στροφή του δρόμου κι αποκαλυφθεί απέναντί μας η χερσόνησος της Λίνδου.

Αρχικά ένας ορμίσκος βελούδινος, με ανοιχτογάλαζα νερά. Αμέσως μετά τα σπιτάκια του παραδοσιακού οικισμού, χτισμένα σφιχτά, το ένα δίπλα στο άλλο, σαν μια λευκή ανάλαφρη πινελιά, που φωτίζει και ημερεύει τον σκουρόχρωμο όγκο της χερσονήσου. Και πιο πάνω ακόμη ο μονοκόμματος βράχος, η κορυφή της Λίνδου, το σύνορό της με τον ουρανό. Εκεί ψηλά είναι η Ακρόπολη κι όλα τα διαχρονικά μνημεία του παρελθόντος, αψευδής μάρτυρας της τρισχιλιετούς πορείας μιας πόλης, που δεν έπαψε ούτε στιγμή να κατοικείται και να ζει.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T94 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Αρχαία Κυμισάλα

Αρχαία Κυμισάλα

Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Κυμισάλας, κάτω από τη σκιά του Ατάβυρου και του Ακραμύτη, κρύβονται τα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων της Ρόδου.

T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

Ερειπωμένα ή ολόρθα, σε χαμηλούς λόφους ή στο χείλος απρόσιτων γκρεμών, παραμένουν αμετακίνητα στην θέση τους στο πέρασμα των αιώνων. Είναι τα Μεσαιωνικά Κάστρα της υπαίθρια χώρας της Ρόδου. Ο εντοπισμός και η επίσκεψή τους είναι μια εμπειρία πολύ συναρπαστική.

T105 / Περιήγηση / Δωδεκάνησα /

Πρασονήσι

Πρασονήσι

Στο νότιο άκρο της Ρόδου συναντάμε το Πρασονήσι. Ανάλογα με τις ορέξεις του και τις γεωλογικές ιδιοτροπίες της φύσης, άλλοτε δικαιώνει το όνομά του και γίνεται νησί, ενώ άλλοτε συνδέεται αδιάσπαστα με την Ροδιακή στεριά.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δωδεκάνησα, Ρόδος

Αξία Άρθρου: 0.50 €