104

Ιούνιος 2015 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 56-88

Υπαίθρια Κάστρα Ρόδου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κατάσπαρτα σε διάφορα σημεία της υπαίθριας χώρας, τα Μεσαιωνικά Κάστρα της Ρόδου αποτελούν πολύ ξεχωριστούς προορισμούς. Όχι μόνον για τις στρατηγικές τοποθεσίες και τις κατασκευαστικές του ιδιαιτερότητες αλλά και για το συνολικό τοπίο που τα περιβάλλει. Ο εντοπισμός τους , αρχικά, και στη συνέχεια η καταγραφή των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών και η προσπάθεια φωτογράφισής τους από τις ιδανικές οπτικές γωνίες, και στις ευνοϊκότερες ώρες της ημέρας, είναι μια ενασχόληση  συναρπαστική, που μπορεί για πολλές μέρες να συντηρεί το ενδιαφέρον του περιηγητή.

Ελάτε, λοιπόν μαζί μας σ' αυτό το οδοιπορικό στο Μεσαιωνικό παρελθόν της υπαίθριας Ρόδου. Που εκτός από τις εμβληματικές σιλουέττες των Κάστρων, θα σας αποκαλύψει και μερικές από τις ωραιότερες όψεις του περίφημου αυτού νησιού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Διαδρομές οδικές προς τα Κάστρα
Κάστρο Αρχαγγέλλου, Φαρακλού, Ασκληπειού, Μονόλιθου, Κρητινίας, Ι.Μ. Παναγίας Τσαμπίκας, Άγ. Νικόλαος Φουντουκλή, Αρχαίοι λαξευτοί τάφοι στους Φούρνους
Κοιλάδα "Επτά Πηγών", Παραλίες Τσαμπίκας, Αγάθης, Χαρακιού, Κουρνών και Αλυκής, Δάση αιωνόβιων κυπαρισσιών
Οικογενειακές οινοποιείες στον Έμπωνα, Ξνοδοχείο ΕΛΑΦΟΣ του 1929
Πεζοπορικές διαδρομές στις "Επτά Πηγές", Ανάβαση στο μονοπάτι της Ι.Μ. Τσαμπίκας, Περιδιάβαση στα Κάστρα, Κολύμπι στις πολλές και υπέροχες παραλίες του νησιού

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το Κάστρο του Αρχαγγέλου


Το Κάστρο του Αρχαγγέλου.

Τα κάστρα της Δωδεκανήσου έχουν μια βασική διαφορά από τα αντίστοιχα των Φράγκων φεουδαρχών στην Ευρώπη. Τα κάστρα της Ευρώπης είχαν ανεγερθεί για να προστατέψουν τον ηγεμόνα και να διατηρούν το φεουδαρχικό κοινωνικό σύστημα. Αντίθετα στα Δωδεκάνησα ιδρύθηκαν από τους Βυζαντινούς ή τους Ιωαννίτες Ιππότες για την προάσπιση της ζωής των κατοίκων από τις εχθρικές και πειρατικές επιδρομές.

Κατευθυνόμαστε αρχικά στο Κάστρο του Αρχαγγέλου. Από την πόλη της Ρόδου παίρνουμε το οδικό δίκτυο της ΝΑ ακτογραμμής. 27 περίπου χιλιόμετρα μετά, συναντάμε αριστερά έναν μοναχικό, απότομο λόφο. Με αυτοκίνητο αρχικά και στη συνέχεια με τα πόδια φτάνουμε στην κορυφή του, σε υψόμετρο 370  μέτρων. Εκεί είναι χτισμένη η Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, ένα μνημείο της Ορθόδοξης εκκλησίας με θέα μοναδική.

3 χλμ. μετά, φτάνουμε στον μεγάλο οικισμό του Αρχαγγέλου. Στα Α του άκρο, σε υψόμετρο 180 μέτρων, βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T94 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Αρχαία Κυμισάλα

Αρχαία Κυμισάλα

Στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον της Κυμισάλας, κάτω από τη σκιά του Ατάβυρου και του Ακραμύτη, κρύβονται τα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου των Κυμισαλέων της Ρόδου.

T104 / Μνημεία / Δωδεκάνησα /

Λίνδος

Λίνδος

Η Λίνδος δεν είναι απλά ένας εμβληματικός αρχαιολογικός χώρος.  Είναι μια συνολική εικόνα που εντυπωσιάζει με την τοπογραφία της και τον συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος και παραδοσιακού οικισμού.

Ένα προορισμός, που δικαιολογημένα είναι τόσο δημοφιλής σε Έλληνες και ξένους.

T105 / Περιήγηση / Δωδεκάνησα /

Πρασονήσι

Πρασονήσι

Στο νότιο άκρο της Ρόδου συναντάμε το Πρασονήσι. Ανάλογα με τις ορέξεις του και τις γεωλογικές ιδιοτροπίες της φύσης, άλλοτε δικαιώνει το όνομά του και γίνεται νησί, ενώ άλλοτε συνδέεται αδιάσπαστα με την Ροδιακή στεριά.

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δωδεκάνησα, Ρόδος

Αξία Άρθρου: 1 €