59

Σεπτέμβριος 2007

σελ.100-123

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ταξίδι μακρυνό ξεκινάμε, από το Βορρά στο Νότο. Η οδική απόσταση Θεσσαλονίκη-Κάρυστος 650 χλμ. περίπου. Από εδώ θα αποπλεύσει ο «Ισίδωρος», ένα «περαματάκι», γερό σκαρί που θα παραπλεύσει τη ΝΔ πλευρά της Εύβοιας. 
Διασχίζουμε τη μισή και πάνω Ελλάδα που πυρπολείται από 43°C. Φθάνουμε στην Κάρυστο τ’ απόγευμα. Η πόλη κοχλάζει. Το όρος Όχη δε στέλνει δροσιά. Εγώ όμως στέλνω μήνυμα στην Αλεξάνδρα και το Γιάννη Πεζά, φίλους παλιούς που ζουν εδώ και παράγουν, από Μαλαγουζιά, Σαβατιανό κι άλλες ποικιλίες μυρωδάτο Καρυστινό οίνο, λευκό και κόκκινο. «Αιγαία» το ονομάζουν. Κι απ’ την άκρη του λιμανιού, βλέπω το Αιγαίο ν’ αγκαλιάζει το πρώτο βόρειο παιδί του: τη Τζια. 
 

Κείμενο: Μιχάλης Ζευγουλάς

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΣυναντάμε το Θάνο Μάμα, ιδιοκτήτη του Ισίδωρου, έμπειρο, που κάνει αυτή τη διαδρομή κάθε καλοκαίρι μ’ αλλοδαπούς επισκέπτες. Μας οδηγεί στις καμπίνες μας.
Ένα μικρό γεύμα με τηγανητά φρέσκα καλαμαράκια και βλήτα μας τονώνει κι αποφασίζουμε ν’ ανέβουμε στο Castello Rosso. Βόρεια της πόλης. Εκεί το χτίσαν οι Λομβαρδοί στα 1205 μ.Χ. πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, για να εποπτεύουν τους επιδρομείς. Εποπτεύουμε και μείς, με όπλο την όρασή μας, την πόλη της Καρύστου, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει για να στεγάσει τους νέους επισκέπτες. Μυρωδιές απ’ τα θυμάρια και την άγρια λεβάντα σκορπίζονται στο φλεγόμενο αέρα.
Κατηφορίζοντας προς την Κάρυστο, στα δυτικά ριζά του Καστέλλου, απομεινάρια απ’ το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο.
Περνάμε μέσα απ’ τα χωριά που αγκαλιάζουν το Κοκκινόκαστρο, τα χωριά της Γούρνας: Καλύβια, Νικάσι, Γραμπιάς, Μεκουνίδα, Μύλλοι.
Λίγα μόλις χιλιόμετρα απ’ το ζεστό λιμάνι της Καρύστου και η θερμοκρασία κατεβαίνει. Τεράστιες βελανιδιές, πλατάνια και πεύκα, συκιές και μουριές με βαθυκόκκινα μούρα, κι ανάμεσά τους ρυάκια με το νερό να τρέχει. Στους Μύλλους βρίσκεται το κεφαλόβρυσο Αργασταράς.
Από αυτά τα μέρη ξεκινάν δρόμοι και μονοπάτια για τον Κάβο-Ντόρο και την ορεινή Όχη. Εδώ που συνευρέθη ο Δίας με την Ήρα σε μια αισθησιακή οχεία (συνουσία) σκορπίζοντας γύρω μιαν οργιαστική φύση. Τόπος άγριος με αρχετυπικές εικόνες και ατμόσφαιρα πρωτογονισμού.
Το βράδυ που ανάβουν τα φώτα, η πόλη γλυκαίνει και οι οικιστικές παραφωνίες κρύβονται στη σκιά. Σχεδιασμένη το 19ο αιώνα απ’ το Βαυαρό μηχανικό Μπίρμπαχ, η πόλη έχει ωραία ρυμοτομία. Αυτό όμως που μαρτυρεί τον αρχικό σχεδιασμό της είναι ο δρόμος που ξεκινά απ’ την πλατεία με τις μουριές και κορυφώνεται στο θαυμάσιο νεοκλασσικό Δημαρχείο. Σε τρία επίπεδα ο δρόμος: πρώτα η παραθαλάσσια πλατεία, μετά το πάρκο με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά σαν σε σκηνή θεάτρου, το σκηνικό του Δημαρχείου.
Δυστυχώς ανάμεσα στις πολυκατοικίες που ορθώνονται κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, 2-3 νεοκλασσικά έχουν απομείνει να θυμίζουν την αρρενωπότητα μιας πόλης που υπέκυψε στον άκομψο και fast τουρισμό.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 0.50 €