78

Νοέμβριος 2010

σελ.160-177

Το φαράγγι του Δημοσάρη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο στα ορεινά της πόλης. Είναι το περίφημο Φαράγγι του Δημοσάρη, ποταμού ζωντανού σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την βουερή ροή του, μέσα από πυκνά δάση, απότομα κατεβάσματα, λιμνούλες και καταρράκτες, ακολουθεί πιστά και συντροφικά η παλιά στράτα των ανθρώπων του τόπου. Είναι το χωμάτινο ή πέτρινο μονοπάτι, που ξεκινάει από τα κορφοβούνια της Όχης και καταλήγει στις ακτές του Αιγαίου, στην παραλία Καλλιανού, όχι μακρυά από τον θρυλικό Καβοντόρο.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Σκάλα των Μπαμπάδων
Λιμνούλες και καταρράκτες, Αιωνόβια πλατάνια, Βάθρες
Πεζοπορία

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΚάθε φορά που επιστρέφουμε σ’ έναν τόπο, αισθανόμαστε σαν να ξαναβλέπουμε φίλο αγαπημένο, που μας έχει λείψει η μορφή του, η συντροφιά του. Κι όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που μεσολαβεί τόσο πιο πολύ προσπαθούμε ν’ ανιχνεύσουμε μικρές ή μεγάλες διαφορές στο φυσικό ή στο δομημένο περιβάλλον του τόπου. Σαν να ψάχνουμε να εντοπίσουμε κάποιες αλλαγές στο πρόσωπο του φίλου, μαλιά που γκριζάρισαν ή άσπρισαν, ρυτίδες που άλλοτε δεν υπήρχαν ή άλλες που βάθυναν με το πέρασμα του χρόνου.
Κάπως έτσι ψηλαφούμε και την πόλη της Καρύστου, μετά την τελευταία επίσκεψη στις αρχές του 2009. Δεν βρίσκουμε ορατές διαφορές ούτε στην γενική εικόνα της πόλης ούτε στον τρόπο ζωής. που εξακολουθεί να είναι ήρεμος, ειδυλλιακός κι επιθυμητός. Με το γραφικό λιμάνι και τα ακόμη γραφικότερα ταβερνάκια, αραδιασμένα στη σειρά. Σήμερα, ωστόσο, δεν είμαστε στην Κάρυστο για να περάσουμε όμορφες στιγμές στα στέκια τα παλιά. Αλλά, κυρίως, για να γνωρίσουμε -επιτέλους- ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο στα ορεινά της πόλης. Είναι το περίφημο Φαράγγι του Δημοσάρη, ποταμού ζωντανού σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την βουερή ροή του, μέσα από πυκνά δάση, απότομα κατεβάσματα, λιμνούλες και καταρράκτες, ακολουθεί πιστά και συντροφικά η παλιά στράτα των ανθρώπων του τόπου. Είναι το χωμάτινο ή πέτρινο μονοπάτι, που ξεκινάει από τα κορφοβούνια της Όχης και καταλήγει στις ακτές του Αιγαίου, στην παραλία Καλλιανού, όχι μακρυά από τον θρυλικό Καβοντόρο.
Αυτό τον τόπο, τον μοναχικό και αθέατο μέσα στα βουνά, ξεκινάμε να γνωρίσουμε. Ένα πρωινό στα μέσα του Αυγούστου.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 1 €