117

Φθινόπωρο 2018

σελ.52-79

Μαρμάρι Ευβοίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Ν άκρο της Εύβοιας υπήρξε ανέκαθεν για μας πολύ επιθυμητός - αν και τόσο μακρινός - προορισμός. Διατηρούμε αξέχαστες αναμνήσεις από την γραφική Κάρυστο, την Όχη με τα περίφημα «Δρακόσπιτα», τα φαράγγια του Πλατανιστού και του διάσημου Δημοσάρη. Στην περιοχή, ωστόσο, υπάρχει κι ένας άλλος γλυκύτατος και πολύ ψιλόξενος προορισμός: το παραθαλάσσιο Μαρμάρι. Και απέναντί του τα νησάκια των ΠΕΤΑΛΙΩΝ.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Mεγάλη Άμμος-Το επόμενο τριήμερο θα βρεθώ στο Μαρμάρι, μας λέει ο καλός μας φίλος Κώστας Ζαρόκωστας από την Αθήνα. Γιατί δεν έρχεστε κι εσείς να περάσουμε μαζί μερικές ήρεμες στιγμές;
Το Μαρμάρι, βέβαια, δεν βρίσκεται σε ίση απόσταση από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ποιος είπε, όμως, ότι εμάς δεν μας γοητεύουν οι μακρινοί προορισμοί; Κι ότι δεν ευχόμαστε πάντα στα ταξίδια μας, «να είναι μακρύς ο δρόμος»; Φύγαμε, λοιπόν, για Μαρμάρι! Μόνον 563 χλμ. Ούτε 600!
Ήδη από τα ψηλώματα του δρόμου, πριν από την Κάρυστο, προβάλλει χαμηλά η οικιστική ενότητα του Μαρμαρίου, στο νότιο τμήμα του ομώνυμου όρμου. Είναι ένας ευχάριστος οικισμός, που απλώνεται στο ακροθαλάσσι ημικυκλικά και νωχελικά.
Ήταν από την αρχαιότητα γνωστό το Μαρμάρι. Από το λιμάνι του γινόταν φορτώσεις και εξαγωγές μαρμάρων.(1) Εκεί, άλλωστε, οφείλει το όνομά του. Ακόμα και σήμερα η περιοχή εκμεταλλεύεται τον πλούτο των πετρωμάτων της που δεν είναι άλλα από τους πασίγνωστους σχιστόλιθους, τις «πλάκες» της Καρύστου.
Στο τέλος Ιουνίου είναι εξαιρετικός ο καιρός στο Μαρμάρι και ο κόσμος - ακόμα - λιγοστός. Είναι ιδανική περίοδος για ποιοτικές διακοπές, που ξεκινάνε από την θάλασσα, φυσικά.
-Για την πρώτη μας βουτιά προτείνω την Μεγάλη Άμμο, λέει ο Κώστας. Είναι μια πασίγνωστη, δημοφιλής παραλία, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν συγκεντρώνει καμιά άλλη παραλία στο Μαρμάρι.
-Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά;
-Θα τα διαπιστώσετε πολύ σύντομα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 0.50 €