87

Μάϊος 2012

σελ 142-155

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην Βόρεια Εύβοια, στην ευρύτερη περιοχή της «Λίμνης», το οδοιπορικό μας είναι πολύ συναρπαστικό: παρακολουθούμε στην ιστορική Μονή Γαλατάκη την ακολουθία των χαιρετισμών. Επισκεπτόμαστε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης. Θαυμάζουμε τον όγκο του νερού στους διάσημους καταρράκτες της Δρυμώνας. Ανηφορίζουμε στις ελατοσκέπατες πλαγιές του Ξηρού Όρους. Επισκεπτόμαστε το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών στην Κερασιά. Γευόμαστε ντόπιες νοστιμιές και τέλος περνάμε μερικές πολύ ιδιαίτερες στιγμές με τον Δημήτρη, τον γραφικό και συμπαθέστατο «Ερημίτη του Καντηλιού».

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μονή Γαλατάκη 7ου-8ου αιώνα
Ξηρό Όρος, Παραλία Καντηλιού, Καταρράκτες Δρυμώνα
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης, Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών στην Κερασιά
Πεζοπορία στο Ξηρό Όρος και στην Παραλία του Καντηλιού

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στους καταρράκτες της Δρυμώνας και στο όρος Ξηρόν

Στο ξεκίνημα της ημέρας μας καλωσορίζει ένας λαμπρός καιρός. Τα κέφια όλων βρίσκονται σε επίπεδα υψηλά, για όσο χρόνο τουλάχιστον μπορούμε να λησμονούμε την σκληρή πραγματικότητα, που δυόμιση χρόνια τώρα πλήττει με αυξανόμενη ένταση την χώρα. 

Κατηφορίζουμε από τον ξενώνα τα 2 περίπου χιλιόμετρα ως την διασταύρωση της Λίμνης. Εκεί στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε τον παραθαλάσσιο δρόμο προς τις Ροβιές. Έξω από τις Ροβιές μια διακλάδωση μας κατευθύνει προς Δρυμώνα. Ο δρόμος ανηφορίζει με αρκετές αλλά όχι δύσκολες στροφές, διασχίζει τα ωραία πάντα ημιορεινά-ορεινά τοπία της Βόρειας Εύβοιας με υγιέστατα πευκοδάση, ξέφωτα με χλοερά βοσκοτόπια, ελιόδεντρα, γέρικες βαλανιδιές και πλατάνια, ρεματιές και χτιστές πηγές με πλούσια νερά.

26,5 χλμ. μετά την Βατερή φτάνουμε στους -διάσημους πια- καταρράκτες της Δρυμώνας. Επανέρχονται αυτόματα στην μνήμη οι συγκλονιστικές εικόνες  από την άνοιξη του 2003. Τότε που για πρώτη φορά αντικρύσαμε τους καταρράκτες και μάλιστα μετά από μια φοβερή σε ένταση και καταστροφές νεροποντή. Το θέαμα των καταρρακτών ήταν μοναδικό σε αγριότητα και όγκο νερού, που ξεχυνόταν με απίστευτο θόρυβο και ταχύτητα, καταλαμβάνοντας ολόκληρη την χοάνη της ρεματιάς. Και , βέβαια, το χρώμα του νερού ήταν, ανάμεσα στους αφρούς του, κιτρινωπό -καφετί από τις τεράστιες ποσότητες χώματος που ξεθεμέλιωνε και παρέσυρε κατατρώγοντας τα πρανή. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 33, Μάιος-Ιούνιος 2003, σελ. 190)


Η διαδρομή προς τον καταρράκτη της Δρυμώνας δίπλα από την βραχώδη κοίτη μιας κατάφυτης ρεματιάς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Περιήγηση / Εύβοια /

Χαλκίδα

Χαλκίδα
Αφήνω τα μάτια μου να πλανηθούν στον χάρτη της Ελλάδας. Μια μια εντοπίζω τις πόλεις ,  μικρές και μεγάλες, που βρέχονται από θάλασσα, στον κορμό της Ελλάδας ή στα νησιά. Κάθε μια έχει τη δική της ταυτότητα, τα δικά της χαρακτηριστικά. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει μια πόλη που, περισσότερο από κάθε άλλη, φέρει δικαιωματικά τον τίτλο της "Πολιτείας του Νερού". Είναι η Μητρόπολη της Εύβοιας, η ιστορική Χαλκίδα.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 0.50 €