108

Ιούνιος 2016

σελ. 04 - 45

Χαλκίδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για κάθε επισκέπτη της Χαλκίδας, η πρώτη οπτική εμπειρία είναι ασυνήθιστη, θα 'λεγα μοναδική. Εδώ τα νερά της θάλασσας δεν αρκούνται μόνον να νοτίζουν με αλμύρα τα ακρογιάλια. Κάποια στιγμή, καθώς συμπιέζονται στον στενό δίαυλο του Ευρίπου, μεταμορφώνονται σε μια υδάτινη λόγχη που κόβει στα δύο το στεριανό κορμί της πόλης. Η έκπληξη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τον ανυποψίαστο επισκέπτη, μόλις παρατηρήσει την τόσο εκκεντρική συμπεριφορά των νερών: κάθε έξι περίπου ώρες ρότα κατά βορρά του Ευβοϊκού και στις επόμενες έξι πάλι πλώρη κατά νότο. Και μάλιστα με ορμή, σαν χείμαρρος ζωντανός. Ξανά και ξανά, κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, αιώνες κι αιώνες. Αν είναι δυνατόν !
Ας αρχίσουμε, λοιπόν, μ'αυτό το μοναδικό φαινόμενο την γνωριμία μας με την πόλη. Άλλωστε αυτό είναι το "Σήμα κατατεθέν" της Χαλκίδας, που την έκανε διάσημη στα πέρατα του κόσμου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το φαινόμενο του ΕυρίπουΟ Εύριπος ή Χαλκιδικός Πορθμός χωρίζει την Στερεά Ελλάδα από την Εύβοια στο ύψος της Χαλκίδας, με πλάτος 40 και βάθος 6-7 μέτρα. Ονομάστηκε "Εύριπος" λόγω της ορμητικής φοράς ( ευ + ρίπη) την παλιρροϊκών ρευμάτων που παρατηρούνται σ' αυτόν.(1) Το φαινόμενο αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης ήδη από την αρχαιότητα. Πρώτος ο Αλεξανδρινός, γεωγράφος και μαθηματικός Ερατοσθένης (275-194 π.Χ.) το απέδωσε στην διαφορά της στάθμης στις δυο πλευρές του στενού.
Για να αντιληφθούμε την δημιουργία του φαινομένου, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας ότι, όταν το παλιρροϊκό ρεύμα της Ανατολικής Μεσογείου φθάνει στο νότιο - άκρο της νήσου Εύβοιας διχάζεται. Ο αριστερός του κλάδος εισέρχεται στον Νότιο Ευβοϊκό, ενώ ο δεξιός περιπλέει τις ανατολικές ακτές της Εύβοιας. Στην συνέχεια, μέσω του Διαύλου των Ωρεών εισέρχεται, αλλά με σημαντική χρονική καθυστέρηση, στον Βόρειο Ευβοϊκό. Έτσι το παλιρροϊκό ρεύμα φθάνει στον Πορθμό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 περίπου λεπτά αργότερα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / Εύβοια /

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω

Ταξιδεύοντας από την Κάρυστο στην Ερέτρια εν πλω
Μια ολιγοήμερη κρουαζιέρα στον Ν. Ευβοϊκό αρκεί για ν’ ανακαλύψει κανείς όχι μόνον την καταπληκτική ακτογραμμή αλλά και ποικίλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία της ενδοχώρας
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T68 / Περιήγηση / Εύβοια /

Κάρυστος

Κάρυστος
Πέρα από την Κάρυστο, στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, έχουμε την ευτυχία να διασχίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι σε αθέατη ρεματιά και ν’ ανακαλύψουμε με δύσβατους δρόμους μερικές από τις ωραιότερες αμμουδιές.
T78 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Το φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη
Από τα κορφοβούνια της Όχης στην νότια Εύβοια ως τα παράλια του Αιγαίου, το Φαράγγι του Δημοσάρη  μας χαρίζει μια πεζοπορική διαδρομή σε μονοπάτι αξεπέραστης ομορφιάς.
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Εύβοια /

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Λίμνη Βόρειας Εύβοιας

Πλούσια δάση και υπέροχες αμμουδιές, ιστορικά μοναστήρια και όμορφα χωριά, χαρίζει στον επισκέπτη η Λίμνη της Β. Εύβοιας και η περιοχή της, ένας προορισμός επιθυμητός σ’  όλες τις εποχές.

T107 / Δραστηριότητες / Εύβοια /

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ

Περίπλους της Εύβοιας με καγιάκ
Ο Αναφιώτης Μανώλης Λουδάρος, πιστοποιημένος εκπαιδευτής καγιάκ, μας καλεί με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του σ' έναν μοναχικό περίπλου της Ευβοϊκής ακτογραμμής με καγιάκ, διάρκειας 16 ημερών.
T108 / Μνημεία / Εύβοια /

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός

Ερέτρια | Ιστορία και πολιτισμός
Στην Ερέτρια θαυμάζουμε την Ακρόπολη, τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, το πανέμορφο "Νησί των Ονείρων" και στην ενδοχώρα μεσαιωνικό κάστρο, πύργους και το περίφημο "Ληλάντιο Πεδίο". 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T117 / Περιήγηση / Εύβοια /

Μαρμάρι Ευβοίας

Μαρμάρι Ευβοίας
Δύο μόλις ώρες από το κέντρο της Αθήνας και απέναντι από τα εξωτικά νησάκια των Πεταλιών, το Μαρμάρι είναι μια πολιτεία φιλική και ανθρώπινη, με εξαιρετικές παραλίες και εξασφαλισμένη ηρεμία ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εύβοια

Αξία Άρθρου: 1 €