117

Φθινόπωρο 2018

σελ.80-103

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στην ευθεία, μόλις και μετά βίας απέχουν 10 χιλιόμετρα μεταξύ τους. Είναι τα Θεοδώριανα, στα Ανατολικά Τζουμέρκα και οι Μελισσουργοί, στα Δυτικά. Ωστόσο, η σύντομη αυτή ευθεία ανάμεσα στα δύο ορεινά χωριά είναι νοητή, ισχύει μόνον στον χάρτη, δεν παίρνει υπ’ όψη της τα εμπόδια του εδάφους, χαράδρες και βουνά. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, για να φτάσει κανείς από το ένα χωριό στο άλλο, δεν είναι τόσο εύκολο.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑΑξημέρωτα ακόμη, χωρίς πρωινό καφέ, μετακινούμε το SUZUKI JIMNY στο τέλος του ασφάλτινου κομματιού, τρία χιλιόμετρα έξω από τους Μελισσουργούς προς Θεοδώριανα. Από εκεί μας παραλαμβάνει ο Δήμος Ρίζος, Πρόεδρος των Μελισσουργών και μας μεταφέρει στον «Καταρράκτη».(4) Εδώ, έχουμε ανταπόκριση με την … επόμενη πτήση, το αυτοκίνητο που θα οδηγήσει ως τα Θεοδώριανα ο Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Πάνος Τσαλοκώστας.
Στην υπέροχη πλατεία του Καταρράκτη είναι προνόμιο να πίνουμε τον πρώτο καφέ της μέρας, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Αν και πλησιάζουμε στα τέλη Ιουλίου, εδώ δεν νιώθουμε καλοκαίρι.
Προβάλλει ένα θηριώδες, καταλασπωμένο NISSAN 4Χ4 και σταματάει μπροστά μας. Βγαίνει από μέσα φουριόζος ο Αντιδήμαρχος.
-Καλημέρα, άργησα λίγο, έτσι; Να πιω κι εγώ έναν καφέ;
Εγκάρδιος κι εξωστρεφής ο Πάνος Τσαλοκώστας, υιοθετεί από την πρώτη στιγμή τον ενικό, μας κάνει να αισθανόμαστε σαν φίλοι από παλιά. Σε λίγα λεπτά μπαίνουμε στο NISSAN και ξεκινάμε.
-Ώστε σκοπεύετε να πάτε από τα Θεοδώριανα στους Μελισσουργούς  με τα πόδια; Πώς σας προέκυψε αυτό;
-Θέλουμε να περιγράψουμε αυτή την εξαιρετική, όπως πιστεύουμε, διαδρομή. Μήπως και φιλοτιμηθεί κάποτε η Πολιτεία να βελτιώσει πραγματικά αυτό τον άγριο, εχθρικό δρόμο που θα μπορούσε, με τόση συντομία, να συνδέσει τα Ανατολικά με τα Δυτικά Τζουμέρκα.
Μας κοιτάζει ο Πάνος σκεπτικός:
-Είναι απαιτητικό έργο, γιατί είναι πολύ δύσκολος δρόμος, που κινείται σε μεγάλα υψόμετρα, με πολύ αντίξοες συνθήκες τους χειμερινούς μήνες. Αν, βέβαια, γινόταν ποτέ θα είχε πράγματι πολύ μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή. Εγώ, ωστόσο, θα σας δείξω τώρα ένα άλλο έργο, που πρόκειται σύντομα να πραγματοποιηθεί.
Και μ’ αυτά τα λόγια εγκαταλείπει ο Πάνος το ασφάλτινο δίκτυο, δυο περίπου χιλιόμετρα μετά τον Καταρράκτη και μπαίνει αριστερά σε χωμάτινο δρόμο.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T67 / Περιήγηση / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα
Ελάχιστα χωριά δικαιολογούν με τόση πειστικότητα την ονομασία τους, όσο ο «Καταρράκτης» στα Τζουμέρκα. Που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «Καταρράκτες», αφού η φύση έχει προικήσει τον τόπο με περισσότερους από έναν καταρράκτες. 
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Τζουμέρκα /

Mελισσουργοί Τζουμέρκων

Mελισσουργοί Τζουμέρκων
Τους Μελισσουργούς τους αντικρίσαμε πρώτη φορά από ψηλά, μέσα από ένα άνοιγμα της ομίχλης. Πού, μόλις διαλύθηκε, μας αποκάλυψε τον ευρύτατο ορίζοντα από την κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, στα 2122 μέτρα.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Μονοπάτι Βίδρας

Μονοπάτι Βίδρας
Και μόνο στο άκουσμά του νιώσαμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το γνωρίσουμε. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ! Όνομα παράξενο, ασυνήθιστο, αινιγματικό. Ένα μονοπάτι, χαραγμένο από πολλά χρόνια στην δυτική όχθη του Άραχθου ενός από τους ωραιότερους, τους θεαματικότερους Ελληνικούς ποταμούς.
ΗΠΕΙΡΟΣ, Τζουμέρκα

Αξία Άρθρου: 0.50 €