58

Ιούλιος 2007

σελ.126-143

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

- Μπορείς να κάνεις μια μικρή στάση εδώ; λέει ο Πέτρος.
- Γιατί ειδικά εδώ;
- Νομίζω πως αυτό το σημείο έχει ενδιαφέρον. Μια ματιά θα ρίξω μόνον, δεν θ’ αργήσω.
Δεν θυμάμαι πια πόσες στάσεις έχουμε κάνει στην κοιλάδα του Σαραντάπορου. Ψάχνουμε να βρούμε σημεία πρόσβασης στην κοίτη, όψεις του ποταμού που είναι αθέατες από το δρόμο. Τα σημεία στάσης όμως δεν είναι πάντα ιδανικά. Εκεί που στενεύει ο δρόμος, οι νταλίκες των διεθνών μεταφορών περνούν σύρριζα από δίπλα μας. Το κύμα αέρα μας ταρακουνάει φοβερά. Οι οδηγοί, ανάλογα με την εθνικότητα ή τη διάθεσή τους, άλλοτε χειρονομούν κι άλλοτε κορνάρουν, μ’ αυτή την τρομερή κόρνα των μεγάλων φορτηγών που θυμίζει απόπλου πλοίου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ​- Εδώ όμως δεν εμποδίζουμε κανέναν, λέει με ανακούφιση ο Πέτρος. Όσο θα λείπω, απόλαυσε τη θέα του ποταμού.
Πώς ν’ απολαύσω τη θέα μες το καταμεσήμερο του Μάη; Ο ήλιος σήμερα καίει απ’ το πρωί, μ’ αυτό το γνώριμο συννεφόκαμα, που υπόσχεται βροχή αλλά την αναβάλλει διαρκώς. Στο σημείο, επιπλέον, που βρισκόμαστε, κάπου κοντά στη διασταύρωση προς Πύργο, η κοιλάδα είναι κλειστή από παντού. Η άπνοια που επικρατεί επιτείνει την κουφόβραση. Και το πλάτωμα που σχηματίζεται δεν είναι από τα πιο ειδυλλιακά. Είναι καλυμμένο με μπάζα και μεγάλα κομμάτια ασφαλτοτάπητα, που έχουν απομείνει από την παλιά χάραξη του δρόμου. Το μοναδικό σκιερό σημείο προέρχεται από μερικά νεαρά πλατάνια, που έχουν όμως αναπτυχθεί στην άκρη ενός απότομου πρανούς. Είναι αδύνατον να καθήσω από κάτω και να επωφεληθώ από τη δροσιά έστω αυτής της αδύναμης σκιάς. Ο φίλος μου, ωστόσο, φορτώνεται τον φωτογραφικό του εξοπλισμό και ξεκινάει ν’ ανακαλύψει πρόσβαση στην κοίτη.
- Θέλω να φωτογραφίσω την καρδιά του ποταμού, να νιώσω σαν κομμάτι του, μου λέει. Είδα μια νησίδα μέσα στο ποτάμι. Εκεί θέλω να φτάσω.
Προσπαθώ να τον αποτρέψω. Το εγχείρημα δεν μου φαίνεται τόσο εύκολο και τα νερά είναι φουσκωμένα από τις πρόσφατες βροχές. Ο Πέτρος όμως είναι αμετάπειστος.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 0.50 €