79

Ιανουάριος 2011

σελ. 144-171

Mελισσουργοί Τζουμέρκων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μαζί με την κάτοψη των Μελισσουργών αποκαλύφθηκε στον ορίζοντα και η γυμνή ράχη της Κακαρδίτσας. Μιας οροσειράς εκτεταμένης και πανύψηλης, με χαοτικές ρωγμές αλλεπάλληλων φαραγγιών. Εκεί, ανάμεσα σε χείμαρρους, ρεματιές, δάση και βουνά, φωλιάζει ο παραδοσιακός οικισμός των Μελισσουργών. Δεν είναι πέρασμα, είναι ο τελευταίος προορισμός  πριν από το σύνορο της φύσης. Ένας προορισμός εκπληκτικός, με ιδιαιτερότητες που ήταν αδύνατον να υποψιαστούμε, όταν τον αγναντεύαμε από ψηλά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πέτρινο γεφύρι, παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτη κεντρική πλατεία
Ελατοδάση, Πανύψηλος καταρράκτης Τζουμέρκων
Ανδριάντας Αντάρτη, Ναός Αγ. Νικολάου του 1778
Πεζοπορική διαδρομή προς Κεφαλόβρυσο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τους Μελισσουργούς τους αντικρύσαμε για πρώτη φορά από ψηλά. Ήταν μια εικόνα απρόσμενη, που πρόβαλε ξαφνικά σ’ ένα άνοιγμα της ομίχλης. Μιας ομίχλης αδιαπέραστης, που μας αρνιόταν πεισματικά την ανταμοιβή που δικαιούμασταν. Ν’ αγναντέψουμε δηλαδή τον ευρύτατο ορίζοντα από τα 2.112 μέτρα της κορυφής της Στρογγούλας, που μόλις είχαμε κατακτήσει. Εκεί λοιπόν χαμηλά, στην μακρόστενη κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Κακαρδίτσας και των Τζουμέρκων, φώτισε για λίγο ο ήλιος τον οικισμό των Μελισσουργών. Έναν οικισμό με μεγάλη οικιστική διασπορά, κυκλωμένο από φυσικό περιβάλλον πληθωρικό. Που είχε όμως και μιαν ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν το τυπικό πέρασμα, ο ενδιάμεσος δηλαδή σταθμός σε μια οδική αρτηρία. Ήταν αντίθετα ο τελευταίος προορισμός πριν από το σύνορο της φύσης. Πράγματι, καμιά ανθρώπινη εγκατάσταση δεν ήταν ορατή μετά τους Μελισσουργούς. Μόνον χείμαρροι, φαράγγια, δάση και βουνά.
Εκεί στην κορυφή της Στρογγούλας λοιπόν, στις 20 Σεπτέμβρη του 2009, γεννήθηκε η επιθυμία και δόθηκε μια άτυπη υπόσχεση, να γνωρίσουμε τους Μελισσουργούς.

[To σύνολο του άρθρου (σελ. 32) μπορείτε να διαβάσετε αγοράζοντάς το μόνο με 1€]
 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T67 / Περιήγηση / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα

Τζουμέρκα
Ελάχιστα χωριά δικαιολογούν με τόση πειστικότητα την ονομασία τους, όσο ο «Καταρράκτης» στα Τζουμέρκα. Που θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται και «Καταρράκτες», αφού η φύση έχει προικήσει τον τόπο με περισσότερους από έναν καταρράκτες. 
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί

Τζουμέρκα: Θεοδώριανα - Μελισσουργοί
85 δύσκολά ασφάλτινα χιλιόμετρα και 24, ακόμη δυσκολότερα χωμάτινα, συνδέουν τα δύο ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, Θεοδώριανα στα Ανατολικά και Μελισσουργούς στα Δυτικά. Εμείς επιλέξαμε και σας περιγράφουμε την συναρπαστική, πεζοπορική διαδρομή.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Ρέμα Μαρκς

Ρέμα Μαρκς
Το ρέμα «Μάρκς» στα Θεοδώριανα.  Εκεί που η φύση  αφήνεται αβίαστα να δημιουργήσει στο πέρασμα των χρόνων. Ένα ρέμα κρυφός παράδεισος, που συνεχίζει να κρατά καλά φυλαγμένα τα μυστικά του, ατόφιο δείγμα της αστείρευτης φυσικής ομορφιάς των Τζουμέρκων. Το όνομά του παραμένει ένα μυστήριο ακόμα και για τους ντόπιους.
T117 / Δραστηριότητες / Τζουμέρκα /

Μονοπάτι Βίδρας

Μονοπάτι Βίδρας
Και μόνο στο άκουσμά του νιώσαμε μια ακατανίκητη επιθυμία να το γνωρίσουμε. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ! Όνομα παράξενο, ασυνήθιστο, αινιγματικό. Ένα μονοπάτι, χαραγμένο από πολλά χρόνια στην δυτική όχθη του Άραχθου ενός από τους ωραιότερους, τους θεαματικότερους Ελληνικούς ποταμούς.
ΗΠΕΙΡΟΣ, Τζουμέρκα

Αξία Άρθρου: 1 €