72

Νοέμβριος 2009

σελ. 122-141

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ψηλά στα Τζουμέρκα μια εικόνα μοναδική. Ο συμπαγής ασβεστολιθικός κώνος της Στρογγούλας με τις ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές. Μόνον αετοί και έμπειροι αναρριχητές μπορούν να αισθάνονται άνετα εκεί πάνω. Λίγο χαμηλότερα μεταμορφώνεται το βουνό. Οι πλαγιές γίνονται ηπιότερες, καλύπτονται από αδιαπέραστο, σκουροπράσινο ελατόδασος. Σ’ αυτό τον τόπο σκοπεύουμε ν’ ανεβούμε. Επιθυμία πολύ παλιά, από τότε που για πρώτη φορά αντικρύσαμε με δέος το εντυπωσιακό βράχινο τείχος της Στρογγούλας.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΥΨΙΠΕΔΑ ΣΤΡΟΓΓΟΥΛΑΣΈνα μήνα μετά την πρώτη μας γνωριμία επισκεπτόμαστε πάλι τα Τζουμέρκα. Τούτη τη φορά με συγκεκριμένο προορισμό: τα υψίπεδα της Στρογγούλας.
Εδώ, στο «ΘΕΑΣΙΣ», δύσκολα μπορεί να επιθυμήσει κανείς ξύπνημα ωραιότερο. Καθάρια ατμόσφαιρα, δροσερός βουνίσιος αέρας, ήχοι από τιτιβίσματα πουλιών. Και ψηλά στα Τζουμέρκα μια εικόνα μοναδική. Ο συμπαγής ασβεστολιθικός κώνος της Στρογγούλας με τις ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές. Μόνον αετοί και έμπειροι αναρριχητές μπορούν να αισθάνονται άνετα εκεί πάνω. Λίγο χαμηλότερα μεταμορφώνεται το βουνό. Οι πλαγιές γίνονται ηπιότερες, καλύπτονται από αδιαπέραστο, σκουροπράσινο ελατόδασος. Σ’ αυτό τον τόπο σκοπεύουμε ν’ ανεβούμε. Επιθυμία πολύ παλιά, από τότε που για πρώτη φορά αντικρύσαμε με δέος το εντυπωσιακό βράχινο τείχος της Στρογγούλας.
Ακούγονται τα χαρούμενα γαυγίσματα των σκυλιών. Αναγγέλλουν την άφιξη του καλού φίλου Χρήστου Λάμπρη, που θα μας οδηγήσει στο βουνό.
Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της TREKKING HELLAS, η οποία δραστηριοποιείται με ποικίλους τρόπους στην περιοχή. Οι έμπειροι συνεργάτες της μπορούν να συνοδεύσουν τους λάτρεις της περιπέτειας και της φύσης είτε στο ποτάμι του Άραχθου, είτε στα γύρω βουνά και ιδιαίτερα στα Τζουμέρκα. (πληροφ. Τηλ. TREKKING 26510-71703 ή Χρήστος Λάμπρης τηλ. 6974 754952)
Ο καιρός του Σεπτέμβρη, ωστόσο, δεν δείχνει ιδιαίτερα φιλικός. Την ώρα της αναχώρησής μας ένας ήλιος αναιμικός μας κλείνει για λίγο το μάτι κι ύστερα χάνεται πίσω από τα σύννεφα, αριστερά της Στρογγούλας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 0.50 €