72

Νοέμβριος 2009

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ως πρώτο προορισμό μας επιλέγουμε μια κυκλική διαδρομή 90 περίπου χιλιομέτρων, που συνδυάζει ταυτόχρονα μερικά πολύ ιδιαίτερα και – πιθανότατα- μοναδικά στην Ελλάδα χαρακτηριστικά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΙ;

Αφετηρία της διαδρομής είναι ο ιστορικός οικισμός Χαλίκι Ασπροποτάμου στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι δυο άλλα ιστορικά και πανέμορφα χωριά. Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Η ορεινή χωμάτινη διαδρομή διατρέχει τα ονειρεμένα υψίπεδα της οροσειράς Λάκμος ή Περιστέρι, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
 Αν ερχόμαστε από την Ν. Ελλάδα, αφήνουμε την Εθνική Οδό στο ύψος της Λαμίας, κατευθυνόμαστε προς Δομοκό, Καρδίτσα και στη συνέχεια ανηφορίζουμε τον ορεινό άξονα Πύλη – Ελάτη – Περτούλι ως το Χαλίκι. Ως παραλλαγή αυτής της διαδρομής μπορούμε να συνεχίσουμε από την Καρδίτσα προς Τρίκαλα, Καλαμπάκα – Μετέωρα, ορεινό οικισμό Καστανιάς και στη συνέχεια χωριά Ασπροποτάμου και Χαλίκι.
Για όσους προέρχονται από την Β. Ελλάδα, υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη περνάει από Λάρισα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Καστανιά κλπ.
Η δεύτερη ακολουθεί την Εγνατία Οδό από τον κόμβο της Βέροιας ως την πόλη των Γρεβενών και συνεχίζει στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Γέφυρας Μουργκάνη – Καστανιάς κλπ.
Η Τρίτη – και πρόσφατη επιλογή – μας οδηγεί μέσω Εγνατίας ως τον κόμβο του Ανηλίου (απέναντι από το Μέτσοβο) και στη συνέχεια (με πολύ στενό ορεινό ασφαλτόδρομο 20 χλμ) μας οδηγεί στο Χαλίκι. Είναι προφανώς η συντομότερη διαδρομή, τον χειμώνα όμως με τις έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούνται κατολισθήσεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Εμείς ξεκινάμε το οδοιπορικό μας μ’ ένα πρώτο σταθμό στην Καστανιά της Καλαμπάκας. Εκεί, μέσα στις κατάφυτες πλαγιές της Πίνδου, λειτουργεί σε υψόμετρο 900 μέτρων, το ξενοδοχείο «ΜΑΝΑΚΟΣ». Είν’ ένα αληθινό ησυχαστήριο. Οχτώ χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία, (ΕΛΛ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ, τεύχος 22) απολαμβάνουμε πάντα θερμή φιλοξενία από τον κυρ-Γιάννη Μανάκο και το γιο του Μιχάλη και εκπληκτικές πίτες από την Λίτσα Μανάκου. Χορτόπιτα με άγρια χόρτα του βουνού, κλασσική βλάχικη τυρόπιτα και η σπεσιαλιτέ: πίτα με «νάνα», αυτό το σπάνιο χόρτο των μεγάλων υψομέτρων. Το χειροποίητο φύλλο είναι πραγματικά εξαιρετικό.
Το επόμενο πρωί, ευδιάθετοι και ξεκούραστοι, διασχίζουμε την θεαματική διαδρομή του Ασπροποτάμου και φτάνουμε στο Χαλίκι. (ΕΛΛ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ τεύχος 30, 2002).
Μια στάση στην ταβέρνα «ΒΕΡΛΙΓΚΑ» του Χρήστου Ζαχαρή είναι απαραίτητη.
- Ώστε πάτε στο Συρράκο απ’ το βουνό! Μπράβο σας ωραία επιλογή! Απ’ όσο ξέρω, κανείς ως τώρα δεν έχει παρουσιάσει αυτή τη διαδρομή. Άλλωστε, μόλις τον προηγούμενο χρόνο διανοίχθηκε ο δρόμος πάνω απ’ τη Βερλίγκα κι ενώθηκε με το δρόμο που φτάνει απ’ το Συρράκο. 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 0.50 €