78

Νοέμβριος 2010

σελ.100-119

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τρία σχεδόν χιλιόμετρα κάτω απ’ την Αρίστη συναντάμε το γεφύρι και την κοίτη του Βοϊδομάτη. Όσοι φτάνουν εδώ για πρώτη φορά μένουν έκθαμβοι. Κατεβαίνουν από τ’ αυτοκίνητα, βηματίζουν πέρα-δώθε στην επίπεδη όχθη κάτω από τη σκιά των πλατανιών, τραβούν αναρίθμητες φωτογραφίες, βγάζουν επιφωνήματα θαυμασμού. Όχι άδικα. Η εικόνα του ποταμού είναι στ’ αλήθεια μοναδική.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Αλέξης Καννάς

To πέτρινο γεφύρι της παλιάς Κλειδωνιάς, Ερειπωμένο μοναστηράκι των Αγίων Αναργύρων
rafting

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στην γέφυρα της ΑρίστηςΕίναι παλιός γνώριμος, πολύ αγαπημένος, το Φαράγγι του Βοϊδομάτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που μας οδήγησαν εκεί τα βήματά μας, προσκυνητές της απαράμιλλης ομορφιάς του ποταμού. (ΕΛΛ. ΠΑΝ. τευχ. 42, ΝΟΕ-ΔΕΚ 2004 και τευχ. 56, ΜΑΡ-ΑΠΡ. 2007). Κάποια άλλη πάλι φορά ζήσαμε την καταπληκτική εμπειρία του πανηγυριού της Μονής Αγ. Αναργύρων, 1η Ιούλη, στο περίφημο πλατανόδασος κάτω απ’ τη Μονή. Ωστόσο, από μια ανεξήγητη σύμπτωση, όλες οι επισκέψεις μας στο ποτάμι πραγματοποιούντο με αφετηρία το παλιό γεφύρι της Κλειδωνιάς. Ανηφορίζαμε λοιπόν ελαφρά μέχρι τη μονή, στα μισά της διαδρομής, κι ύστερα επιστρέφαμε. Το άλλο μισό, ως την γέφυρα της Αρίστης, το παραπέμπαμε σε κάποια άλλη φορά που, ως συνήθως, αναβάλλετο διαρκώς. Τούτη όμως τη φορά, αποφασίζουμε ν' αποκτήσουμε μια ενοποιημένη εικόνα της συνολικής διαδρομής.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 0.50 €