77

Σεπτέμβριος 2010

σελ. 90-109

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΕισαγωγήΜήνας Ιούλης, καρδιά του καλοκαιριού. Η φύση της Σιθωνίας υπήρξε γενναιόδωρη. Προίκισε την ακτή με λευκή αμμουδιά και τυρκουάζ νερά. Μερικά μέτρα πιο πάνω πανύψηλες κουκουναριές δημιουργούν φυσικές ομπρέλλες με ευεργετική σκιά.
Βουτάω στα κρυστάλλινα νερά. Ύστερα βγαίνω στη σκιά των πεύκων και ρεμβάζω. Χωρίς να κοιτάζω το ρολόϊ, χωρίς να με κυνηγάει ο χρόνος. Και χωρίς μπλοκάκι για σημειώσεις. Είναι μια απ’ τις σπάνιες φορές, που ζω συνθήκες αληθινών διακοπών. Που, βέβαια, όπως όλα τα ωραία πράγματα, εξανεμίζονται με την ταχύτητα αστραπής. Συνειδητοποιώ ότι πλησιάζει το τέλος τους με τα λόγια της Άννας.
-Πότε λες να ξεκινήσουμε για τον «Όλυμπο»;
Πετάγομαι αλαφιασμένος. -Για τον Όλυμπο είπες;
-Ναι, το ξέχασες; 18 του Ιούλη σήμερα. Μεθαύριο το πρωί ο Κώστας και ο Νίκος μας περιμένουν για την Πετρόστρουγκα.
Όλυμπος! Είναι στην καρδιά μου από την δεκαετία του ’60, όταν τον πρωτογνώρισα με τον αξέχαστο πατέρα μου. Που για μια 20ετία ήταν ο αναντικατάστατος σύντροφός μου στις αναβάσεις του Ολύμπου. Ξαφνικά γεμίζω με νοσταλγία. Μου έχει λείψει τα τελευταία χρόνια το θεϊκό βουνό.
-Νομίζω πως 7 το πρωί είναι μια λογική ώρα αναχώρησης, λέω στην Άννα.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T90 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Όλυμπος

Όλυμπος

17 χρόνια μετά την τελευταία φορά επιστρέφουμε στον Όλυμπο και γνωρίζουμε τον Μιχάλη Στύλλα, τον ορειβάτη του Έβερεστ, που για μια 10ετία ζει ευτυχισμένος στο μαγικό Οροπέδιο των Μουσών.

T96 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Στις 2 Αυγούστου 1913 ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, έπαψε ν' αντιστέκεται στις προσπάθειες των ανθρώπων, κατακτήθηκε από έναν Έλληνα και δύο Ελβετούς.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T111 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού
Με 100 μόλις χιλιόμετρα να χωρίζουν, τον ένα τόπο από τον άλλον, ζούμε την ίδια μέρα, τον απόλυτο χειμώνα στα υψίπεδα του Ολύμπου και ένα ανοιξιάτικο ειδυλλιακό δειλινό στις ακτές του Θερμαϊκού.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πιερία

Αξία Άρθρου: 0.50 €