90

Νοέμβριος 2012

σελ 160-171

Όλυμπος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

17 χρόνια μετά το πρώτο εκείνο άρθρο στο συλλεκτικό 3ο τεύχος του περιοδικού επιστρέφουμε στον Όλυμπο για ένα αναμνηστικό οδοιπορικό. Σ ε τούτη την νεότερη ανάβαση έχουμε την ευκαιρία να διανυκτερεύσουμε στο θαυμάσιο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας, στο ενδιάμεσο της διαδρομής. Έχουμε επίσης τη χαρά να γνωρίσουμε τον Μιχάλη Στύλλα, τον άνθρωπο που μαζί με άλλους οχτώ Έλληνες, στις 16 Μαΐου του 2004 συνέδεσε το όνομά του με την πιο σημαντική στιγμή της Ελληνικής ορειβασίας, την κατάκτηση του Έβερεστ.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Μιχάλης Στύλλας

Ορειβασία στον Όλυμπο

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Όλυμπος. 17 χρόνια μετά


Η θέα απο την Πετρόστρουγκα.

Τον φετινό Σεπτέμβρη η νοσταλγία μου για μια ανάβαση στα υψίπεδα του Ολύμπου είχε φτάσει στο κατακόρυφο.

17 ολόκληρα χρόνια!. Τόσα είχαν περάσει από την τελευταία φορά, που είχαμε εισπνεύσει την ανάλαφρη ατμόσφαιρα στα 2.700 μέτρα του Οροπεδίου των Μουσών. Ωστόσο, δεν ήταν μόνον η πολύχρονη απουσία, που με ωθούσε με ακατανίκητη επιθυμία προς τα «κονάκια» των Ολύμπιων Θεών. Ήταν και η συμπλήρωση, φέτος, μισού αιώνα από τη λειτουργία του καταφυγίου του Σ.Ε.Ο., Γιώσος Αποστολίδης, όπου τόσες φορές είχα ζήσει αξέχαστες στιγμές με τον αείμνηστο πατέρα μου. Ήταν επίσης, η έναρξη λειτουργίας-επιτέλους- του Καταφυγίου της Πετρόστρουγκας, τόσο πολύτιμου για μια ενδιάμεση στάση στην συνολική μακρά πορεία ως τις υψηλές κορυφές. Ήταν τέλος, η πραγμάτωση μιας προσωπικής φιλοδοξίας, λαχτάρας θα μπορούσα να πω: να βρεθώ στα λημέρια του «νεφεληγερέτη» Δία, ταυτόχρονα με τα τρία μου παιδιά –και εγγόνια του αξέχαστου μπαρμπα-Δημήτρη: τον Δημήτρη, τον Θεολόγο και την 9χρονη Αθηνά.

Πρώτος προορισμός: Καταφύγιο Πετρόστρουγκας

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T77 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα
Από τις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου ανηφορίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι ανάμεσα από απέραντα δάση μαυρόπευκων, ρόμπολων και οξυάς, περνάμε από την πασίγνωστη ράχη της Πετρόστρουγκας και καταλήγουμε πάνω από την ιστορική πολιτεία του Δίον.
T96 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Στις 2 Αυγούστου 1913 ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, έπαψε ν' αντιστέκεται στις προσπάθειες των ανθρώπων, κατακτήθηκε από έναν Έλληνα και δύο Ελβετούς.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T111 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού
Με 100 μόλις χιλιόμετρα να χωρίζουν, τον ένα τόπο από τον άλλον, ζούμε την ίδια μέρα, τον απόλυτο χειμώνα στα υψίπεδα του Ολύμπου και ένα ανοιξιάτικο ειδυλλιακό δειλινό στις ακτές του Θερμαϊκού.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πιερία

Αξία Άρθρου: 1 €