129

Χειμώνας 2022

54-71

Κάστρο Πλαταμώνα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το κάστρο του Πλαταμώνα ένα από τα ωραιότερα μεσαιωνικά κάστρα στην Ελλάδα κυκλώνεται από πυκνή βλάστηση που διανθίζεται με πλήθος θαμνώδεις και δενδρώδεις παραστάσεις. Ένα κρυφό μονοπάτι κατηφορίζει πίσω από το κάστρο και βγάζει στην πηγή τού Ορφέα. Από κει στρίβοντας δεξιά κι ακολουθώντας την παράκτια ζώνη του Αιγαίου φτάνει στην πολύ προσεγμένη καφετέρια που έχει τίτλο Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΡΙΑΣ.
Περνώντας το Καφέ φτάνει κανείς στην είσοδο της σιδηροδρομικής γαλαρίας, την οποία μπορεί να διασχίσει περπατώντας πάνω στις ράγες και να βγει από αυτή καταλήγοντας σε έναν πύργο ή να συνεχίσει ως τον σιδηροδρομικό σταθμό του Πλαταμώνα.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πιερία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T3 / Περιήγηση / Πιερία /

Όλυμπος, ο Παρθενώνας της Ελληνικής Φύσης

Όλυμπος, ο Παρθενώνας της Ελληνικής Φύσης
"Το ιερό βουνό της Ελλάδας, πυργωμένο στο κέντρο της πατρίδας, στη σμίξη του Θεσσαλικού και του Μακεδονικού κάμπου, λογχίζει τον καγάλανο ουρανό της, αιώνες τώρα..."
T3 / Περιήγηση / Πιερία /

Οδοιπορικό στον Όλυμπο

Οδοιπορικό στον Όλυμπο
Ήταν τον Αύγουστο του 86 όταν για τελευταία φορά ανέβηκα στον Όλυμπο. Εννιά χρόνια μετά ας πάρουμε ξανά τα γνώριμα μονοπάτια για το οροπέδιο των Μουσών.
T4 / Περιήγηση / Πιερία /

Λιβάδι Ολύμπου

Λιβάδι Ολύμπου
Το Λιβάδι Ολύμπου διατηρεί την παλιά του αρχιτεκτονική  και παραμένει μία γραφική γωνιά της πατρίδας μας απόλυτα εναρμονισμένη με το εκπληκτικό ορεινό τοπίο που έχει γύρω του και τις αιώνιες κορυφές του Ολύμπου που κάθε πρωί αντικρίζει απέναντί του.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας
Απολιθωμένο δάσος του νομού Καστοριάς. Φυτικά απολιθώματα της Βεγόρας. Φυτικά απολιθώματα του Σαραντάπορου.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σαρακατσάνοι

Σαρακατσάνοι
Αρχαίοι, περήφανοι Έλληνες. Μια συνολική προσέγγιση αυών των άλλοτε νομάδων - ορεσίβιων αλλά πάντα περήφανων Ελλήνων.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T43 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Πιέρια: Αγ. Παντελεήμονας - Άνω Σκοτίνα

Πιέρια: Αγ. Παντελεήμονας - Άνω Σκοτίνα
Στις δασωμένες πλαγιές της Πιερίας οι παλιοί οικισμοί του Αγ. Παντελεήμονα και της Άνω Σκοτίνας προσφέρουν έναν υπέροχο συνδυασμό βουνού και θάλασσας.
T47 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Semeli Resort

Semeli Resort
«Να ένας τόπος μοναδικός για κάποιο ορεινό κατάλυμα – βιγλάτορα του Ολύμπου», είχαμε σχολιάσει τότε. Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν, όταν πριν λίγο καιρό πληροφορηθήκαμε την λειτουργία καταλύματος στην τοποθεσία Κεχαγιάς.
T48 / Περιήγηση / Πιερία /

Λιτόχωρο

Λιτόχωρο
Τόπος υπέροχος, από τους πιο διάσημους στον κόσμο, έχει το προνόμιο να βρέχεται απ΄τα νερά του Θερμαϊκού και ταυτόχρονα ν' αποτελεί την πύλη του πασίγνωστου μυθικού βουνού.
 
T77 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα

Όλυμπος : Προορισμός Πετρόστρουγκα
Από τις βόρειες πλαγιές του Ολύμπου ανηφορίζουμε ένα υπέροχο μονοπάτι ανάμεσα από απέραντα δάση μαυρόπευκων, ρόμπολων και οξυάς, περνάμε από την πασίγνωστη ράχη της Πετρόστρουγκας και καταλήγουμε πάνω από την ιστορική πολιτεία του Δίον.
T90 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Όλυμπος

Όλυμπος

17 χρόνια μετά την τελευταία φορά επιστρέφουμε στον Όλυμπο και γνωρίζουμε τον Μιχάλη Στύλλα, τον ορειβάτη του Έβερεστ, που για μια 10ετία ζει ευτυχισμένος στο μαγικό Οροπέδιο των Μουσών.

T96 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Όλυμπος. 100 χρόνια κορυφής

Στις 2 Αυγούστου 1913 ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, έπαψε ν' αντιστέκεται στις προσπάθειες των ανθρώπων, κατακτήθηκε από έναν Έλληνα και δύο Ελβετούς.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T111 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού

Aπό τα χιόνια του Ολύμπου στο δειλινό του Θερμαϊκού
Με 100 μόλις χιλιόμετρα να χωρίζουν, τον ένα τόπο από τον άλλον, ζούμε την ίδια μέρα, τον απόλυτο χειμώνα στα υψίπεδα του Ολύμπου και ένα ανοιξιάτικο ειδυλλιακό δειλινό στις ακτές του Θερμαϊκού.
T114 / Φυσικό περιβάλλον / Πιερία /

Ολύμπιοι Παγετώνες

Ολύμπιοι Παγετώνες
Ζώντας τα τελευταία χρόνια – για μεγάλα διαστήματα στον Όλυμπο – ως υπεύθυνος λειτουργίας του καταφυγίου του Κάκαλου – ο ορειβάτης και γεωλόγος Μιχάλης Στύλλας επισημαίνει τις αλλοιώσεις των παγετώνων του Ολύμπου, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στην γη.
T133 / Δραστηριότητες / Πιερία /

Ρέμα Παπά

Ρέμα Παπά
Κυκλική διαδρομή που ξεκινά από τους Αγ. Αποστόλους, περνά από το Καταφύγιο Κρεβάτια  και περιτρέχει την κοίτη του ρέματος Παπά, μέσα σε βραχώδεις πρινώνες, παρόχθια βλάστηση και πυκνό πευκοδάσος.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901