93

Μάϊος 2013 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 132-145

Παλαιόκαστρο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θα μπορούσε να μοιάζει με ένα από τα αμέτρητα κάστρα που είναι διάσπαρτα σ’ όλη την Ελλάδα. Το Παλαιόκαστρο, ωστόσο, της Μεσσηνίας, εκτός από την επιμελημένη οχύρωση και τους ισχυρούς του προμαχώνες έχει, εξαιτίας της θέσης του, μια γοητεία ξεχωριστή: αγναντεύει ταυτόχρονα την Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, την απεραντοσύνη του Ιονίου και το υπερθέαμα της μοναδικής στην Ελλάδα Βοϊδοκοιλιάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία της όρασης, υψηλότερη ανταμοιβή για τον Πεζοπόρο απ’ αυτό το θεϊκό αγνάντεμα, που τόσο γενναιόδωρα χαρίζει η φύση της Μεσσηνίας απ’ τα ψηλώματα του κάστρου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πεζοπορία στο Παλαιόκαστρο, Πεζοπορία στην Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Ποδήλατο βουνού
Παλαιόκαστρο, Κινστέρνα νερού, Σπήλαιο Νέστορα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στους προμαχώνες του Παλαιόκαστρου Μεσσηνίας
Μετά την διήμερη εκεχειρία οι δυτικοί άνεμοι του Ιονίου ξεσηκώνονται και πάλι. Τούτη τη φορά όμως είναι αδύνατον να μας κρατήσουν δέσμιους της ορμής τους, αφού η συνάντηση μαζί τους δεν θα γίνει στην θάλασσα αλλά στην στεριά. Σημερινός μας προορισμός είναι το Παλιοναβαρίνο ή Παλιόκαστρο. Είναι το ισχυρό τείχος που περιβάλλει το νότιο τμήμα του ακρωτηρίου Κορυφασίου, σαν αντίπαλο δέος του αντικρινού λόφου του Προφήτη Ηλία με το κάστρο της Σφακτηρίας.

Φτάνουμε με το αυτοκίνητο στο βόρειο τμήμα της αμμουδερής παραλίας του Ναβαρίνου. Για μερικές εκατοντάδες μέτρα κινούμαστε προς τα δυτικά στην στενή γλώσσα στεριάς που χωρίζει την διπλανή Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από τον όρμο του Ναβαρίνου. Περνάμε το στενό γεφυράκι πάνω απ’ το Διβάρι και μερικές δεκάδες μέτρα μετά, σταματάμε. Βρίσκουμε την αρχή του αμμώδους, παραλίμνιου μονοπατιού με κατεύθυνση Β-ΒΔ. Ψηλά στ’ αριστερά μας ορθώνεται η απότομη απόληξη του ακρωτηρίου Κορυφασίου. Ανάμεσα στα κυπαρίσσια και τα πουρνάρια ξεχωρίζει ένας προκεχωρημένος προμαχώνας, πολύ κοντά στον δίαυλο της Συκιάς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T93 / Φυσικό περιβάλλον / Μεσσηνία /

COSTA NAVARINO

COSTA NAVARINO

Μια γιγάντια επιχείρηση, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα, είχε ως αποτέλεσμα την φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων και θάμνων στην COSTA NAVARINO,  την "Πράσινη Πολιτεία".

T94 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Δυτική Μάνη

Δυτική Μάνη

Παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα χωριά και εκκλησάκια βυζαντινά, απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι η περιοχή Αγίου Νικολάου στην Δυτική Μάνη, που επιπλέον έχει γραφικά λιμανάκια και υπέροχες ακτές.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Μεσσηνία

Αξία Άρθρου: 0.50 €