78

Νοέμβριος 2010

σελ. 14-49

Ξηροκάμπι Λακωνίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το ξενοδοχείο "Ταλετόν", στο πέτρινο οικοδόμημα των μέσων του 19ου αιώνα. Ζυμωτό ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της κυρα -Παρής και παίρνουμε τις ανηφοριές. Επισκεπτόμαστε τις ιστορικές Μονές Ζερμπίτσας και Γόλας, θαυμάζουμε τις τοιχογραφίες με τις παραστάσεις των αρχαίων φιλοσόφων, διαβαίνουμε το πανέμορφο δασικό μονοπάτι ως την Κουμουστά. Θεαματικό το φαράγγι του Ανακώλου και εκπληκτικό το ελληνιστικό πέτρινο γεφύρι, χτισμένο ανάμεσα στο 100 και στο 30 π.Χ. το μοναδικό στην Ευρώπη που 2000 χρόνια μετά την κατασκευή του, εξακολουθεί να είναι σε χρήση ασφαλή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ορεινός οικισμός Γοράνων
αρχαίο λατομείο, Μονές Ζερμπίτσας και Γόλας.
Δάση μαυρόπευκων και φυλλοβόλων, ποτάμι Ρασίνας, φαράγγι Ανακώλου.
Ελληνιστικό γεφύρι
Πεζοπορία στο μονοπάτι Γόλας - Κουμουστάς και στο Φαράγγι του Ανακώλου.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣΔεν δυσκολευόμαστε να βρούμε το Ξηροκάμπι. Μετά τη Σπάρτη παίρνουμε τη δημοσιά για το Γύθειο, διασχίζουμε τις ιστορικές Αμύκλες και την Τραπεζοντή και στρίβουμε δεξιά. 4χλμ. μετά μας υποδέχεται ο επιβλητικός ναός της Αγ. Τριάδας στην είσοδο του χωριού. Απέναντί του το πετρόχτιστο και πανέμορφο ξενοδοχείο «ΤΑΛΕΤΟΝ», το ορμητήριό μας για την εξερεύνηση της περιοχής. Καθώς κατευθυνόμαστε στην πλατεία συναντάμε τη λαϊκή αγορά, που γίνεται στο Ξηροκάμπι κάθε Παρασκευή. Είναι η πιο λιλιπούτεια λαϊκή που έχουμε δει ποτέ. Τέσσερις πάγκοι όλοι κι όλοι, αραδιασμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Ισάριθμοι πίσω τους οι πωλητές - παραγωγοί. Ούτε φωνές ούτε συνωστισμός. Φρούτα και ζαρζαβάτια, ορεινές ντομάτες και πατάτες, ψαράκια φρέσκα απ’ τα νερά του Λακωνικού. Με μια γρήγορη περασιά, που δεν ξεπερνάει το μισό λεπτό, έχουμε πλήρη άποψη για τ’ αγαθά της περιοχής.
Απέναντι απ’ τη λαϊκή στέκει ακόμα ένα σπίτι πετρόχτιστο, παλιό, με πολλές φθορές. Χαραγμένη στο μαρμάρινο υπέρθυρο της εξώπορτας είναι η χρονολογία 1810. Είναι το παλαιότερο χρονολογημένο οίκημα του χωριού, αψευδής μαρτυρία μόνιμης κατοίκησης του τόπου πριν από την Επανάσταση του 1821.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αξία Άρθρου: 1 €