78

Νοέμβριος 2010

σελ. 14-49

Ξηροκάμπι Λακωνίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το ξενοδοχείο "Ταλετόν", στο πέτρινο οικοδόμημα των μέσων του 19ου αιώνα. Ζυμωτό ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο της κυρα -Παρής και παίρνουμε τις ανηφοριές. Επισκεπτόμαστε τις ιστορικές Μονές Ζερμπίτσας και Γόλας, θαυμάζουμε τις τοιχογραφίες με τις παραστάσεις των αρχαίων φιλοσόφων, διαβαίνουμε το πανέμορφο δασικό μονοπάτι ως την Κουμουστά. Θεαματικό το φαράγγι του Ανακώλου και εκπληκτικό το ελληνιστικό πέτρινο γεφύρι, χτισμένο ανάμεσα στο 100 και στο 30 π.Χ. το μοναδικό στην Ευρώπη που 2000 χρόνια μετά την κατασκευή του, εξακολουθεί να είναι σε χρήση ασφαλή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T6 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Οι ψαράδες της Νέας Κίου

Οι ψαράδες της Νέας Κίου
Οι ψαράδες της Νέας Κίου εργάζονται με τρεις τρόπους: με δίχτυα που ρίχνουν στον Αργολικό, με λάμπες τη νύχτα και με τα νταλιάνια.
T7 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Αναβίωση Αρχαίων Αγώνων

Αναβίωση Αρχαίων Αγώνων
Χίλια εξακόσια τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που έτρεξαν αθλητές στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, αναβιώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο λόγος αυτής της ιστορικής αναβίωσης υπήρξε η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας  χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. 
T8 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Aγία Φωτεινή

Aγία Φωτεινή
Στην πεδιάδα της Μαντινείας πολύ κοντά στα ερείπια της πάλαι ποτέ ένδοξης πόλης, δεσπόζει από το φθινόπωρο του 1970 ο ναός της Αγίας Φωτεινής, θεμελιωμένος από τους συλλόγους Μαντινέων Τριπόλεως  και Αθήνας. 
T9 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τα Δίδυμα

Τα Δίδυμα
Δίδυμοι ή δίδυμα, όπως τελικά επικράτησε, είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο ταξιδιώτης μετά τις πολλές στροφές του όρους Δίδυμον της Αργολίδας.
T11 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μουσείο Κομπολογιού

Μουσείο Κομπολογιού
Ένα μουσείο διαφορετικό από τ' άλλα, που συγκεντρώνει την αγάπη και το πάθος ενός ανθρώπου για το κομπόλοι.
T14 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τα κάστρα του Ναυπλίου

Τα κάστρα του Ναυπλίου
Τα τρία μεγαλειώδη κάστρα του Ναυπλίου κρύβουν όλη την παλιά και νέα ιστορία του.
T18 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ναύπλιο

Ναύπλιο
Πόλη ιστορική, εξακολουθεί και στη σύγχρονη μορφή της να διατηρεί την γοητεία της.
T40 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μέθανα

Μέθανα
Δεν διαφέρει από νησί. Είναι η Χερσόνησος των Μεθάνων με τους αναρίθμητους κρατήρες ηφαιστείων, το πολυποίκιλο τοπίο και τους θαυμάσιους ανθρώπους της.
T42 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου
Έργο γιγαντιαίων διαστάσεων μεγάλης σημασίας, η Γέφυρα 
Ρίου Αντιρρίου μας εκπλήσσει με την πρωτοποριακή τεχνολογία και την υψηλή της αισθητική.
T43 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Αναβρυτή

Αναβρυτή
Κρυμμένη στην αγκαλιά του Ταΰγετου, αλλά και αγναντεύοντας από ψηλά τον Λακωνικό κάμπο, η Αναβρυτή είναι ένας τόπος πανέμορφος, ιδανικό ορμητήριο για περιηγητές, πεζοπόρους και φυσιολάτρες.
T47 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και από ορισμένες απόψεις διεκδικεί παγκόσμια μοναδικότητα, δεδομένου ότι καλύπτει μια διαχρονική παρουσίαση που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει ως τις μέρες μας.
T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Πελοπόννησος. Δεν ξεχνάμε

Πελοπόννησος. Δεν ξεχνάμε
Αφού ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο, έσβησαν οι φωτιές στην Πελοπόννησο. Οι μνήμες ωστόσο πρέπει να παραμείνουν άσβεστες για να υπενθυμίζουν εσαεί την ευθύνη της πολιτείας και τις υποχρεώσεις της στο μέλλον.
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901