109

Σεπτέμβριος 2016

σελ. 62-71

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που το Παυλοπέτρι έμενε στα ενεργά ενδιαφέροντά μου, σε πρώτη πάντοτε γραμμή, δίχως όμως να βολεύουν οι χρόνοι και οι συνθήκες μετάβασής μου σε αυτό. Έως ότου φέτος το καλοκαίρι πληροφορήθηκα πως ανοίγει ο υποθαλάσσιος χώρος για τους ενδιαφερόμενους, ώστε να περιηγηθούν το βύθισμα με κατάδυση και ενημέρωση, επί τόπου, από ειδικευμένους αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Προϊστορικό Νεκροταφείο, Βυθισμένος οικισμός

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΣτη Σπάρτη εκδίδεται μια φορά το χρόνο ένα εντυπωσιακό περιοδικό, με αποκλειστικά λακωνική ύλη, το οποίο και διανέμεται  δωρεάν. “O Περιηγητής της Λακωνίας” όπως είναι το όνομά του, καλύπτει όλη την περιοχή της λακωνικής περιφέρειας, από κάθε άποψη. Ιστορική, περιηγητική, αρχαιολογική, φιλολογική και τουριστική. Αποτελεί, τον καλύτερο, κατά την άποψή μου οδηγό και πληροφοριοδότη για τους επισκέπτες.
Σε κάποιo από τα ετήσια τεύχη του “Περιηγητή” (το 15ο) διάβασα για πρώτη φορά το όνομα Παυλοπέτρι και έμαθα ότι ξένοι αρχαιολόγοι και δύτες επιχειρούν να φέρουν στην “επιφάνεια” την “αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο”.
Εντυπωσιακή η πληροφορία για μένα, αλλά και πολύ προκλητικό  το κίνητρο για την ανακάλυψη, ταυτοποίηση κι επισήμανση του περίεργου αυτού χώρου με την καταβυθισμένη αρχαία πολιτεία.
Η πληροφορία δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο αθηναϊκό Τύπο και αμέσως το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ επικοινώνησε με τον υπεύθυνο επιστημονικό συνεργάτη του Δήμου Ελαφονήσου Σταύρο Δεληγιαννίδη, ώστε να μου εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο περιορισμένης κλίμακας κοινό που θα επιθυμούσε να περιηγηθεί με κατάδυση στο αρχαιολογικό πάρκο της βυθισμένης πολιτείας.
Ολόκληρη η περιοχή της Πούντας που πιάνει από την παραλία της,  και σε απόσταση εξακοσίων μέτρων από το μόλο της Βιγκλάφιας Λακωνίας μέχρι την προστατευόμενη λίμνη Στρογγύλη και το απέναντι βραχονησάκι του Παυλοπετρίου, είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος και ανήκει στην προστασία του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων (World Monuments Fund).
Η περιοχή αυτή, μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, πρωτοανακαλύφθηκε ύστερα από επίμονες και συνεχείς απόπειρες να ανευρεθεί μια βυθισμένη, από την 2η χιλιετία, πολιτεία της οποίας το όνομα δυστυχώς δεν έχει μείνει στην ιστορία.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αξία Άρθρου: 0.50 €