94

Ιούλιος 2013

σελ 82-119

Δυτική Μάνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το τμήμα της Δυτικής Μάνης από τον Άγιο Νικόλαο ως το Ακρωτήριο της Τραχήλας παρουσιάζει μεγάλο περιηγητικό ενδιαφέρον. Εκτός από λίγες αμμουδερές παραλίες, η ακτογραμμή είναι βραχώδης με εντυπωσιακούς σχηματισμούς, που έχουν δημιουργηθεί από την δράση των κυμάτων στους αιώνες.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι κι η ενδοχώρα με καλοδιατηρημένες λίθινες στράτες που συνδέουν παραδοσιακά χωριά αλλά και μεγάλο αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, που χρονολογούνται από τον 9ο ως τον 14ο αιώνα. Είναι μνημεία εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που μαζί με τα αρχοντόσπιτα και τους αναπλασμένους πύργους, δημιουργούν όλη αυτή την αίγλη και ιδιαιτερότητα της Μάνης, που την κάνουν τόσο ξεχωριστή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Ναός Αγίων Αναργύρων 10ος αιώνας, Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος 11ος-12ος αιώνας, Ναός Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην Λαγκάδα 14ος αιώνας, Ναός Αγίας Σοφίας 14ος αιώνας, Ναός Αγίου Βασιλείου 13ος αιώνας, Άγιος Νικόλαος 9ος αιώνας, Ναός Αγίας Παρασκευής 14ος αιώνας, Ναός Παναγίας Κουβάτσο, Πύργος του Χρηστέα στον Άγιο Δημήτριο, Πύργος του Δερεζέα 1837, Πύργος του Καπιτσίνου
Σπήλαιο Καταφύγι
Παραδοσιακό ελαιοτριβείο "MOREAS", Μουσείο Μάνης, Εξαγωνικό πηγάδι στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στην Πλάτσα
Μονοπάτι σε καλντερίμι από Άγιο Νικόλαο προς Πηγή και στην συνέχεια προς Πλάτσα, Μονοπάτι σε καλντερίμι από Πλάτσα προς Κοτρώνι, Μονοπάτι από Θαλάμες προς Τραχήλα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Οδοιπορώντας προς την Πηγή


Εξαίρετης κατασκευής καλντερίμι εξυπηρετούσε άλλοτε την επικοινωνία μεταξύ των χωριών.

Πριν χαράξει ακόµη, µας ξυπνάει ο ξενύχτης, ατίθασος ήχος των κυµάτων στα βράχια της ακτής. Μ’ ένα τέτοιο ξύπνηµα δεν µας πειράζει που χάνουµε µερικές ώρες ύπνου. Άλλωστε, το πρώτο µας καφεδάκι στο δροσερό µπαλκόνι είναι το δυναµικότερο ξεκίνηµα µιας µέρας, που προβλέπεται συναρπαστική.

Στα 7 το πρωί ξεκινάµε µε κατεύθυνση προς τον Άγιο Νικόλαο, διασχίζουµε τον Άγιο Δηµήτριο, και δύο χιλιόµετρα µετά το κατάλυµά µας, συναντάµε την βοτσαλωτή ακτή Πανταζή. Εδώ καταλήγει η οµαλή ρεµατιά του φαραγγιού της Τέπενης, που κατηφορίζει από ψηλά. Μια πινακίδα µάς δείχνει την πεζοπορική διαδροµή προς τους οικισµούς, αρχικά της Πηγής και στη συνέχεια της Πλάτσας.

Ξεκινάµε σε οµαλό χωµατόδροµο, ανάµεσα σε αρµυρίκια και ανθισµένες λυγαριές. 200 περίπου µέτρα µετά στρίβουµε δεξιά, µε κατεύθυνση ΝΑ. Βαδίζουµε ήδη σε καλντερίµι βαρειάς κατασκευής µε αραιά σκαλοπάτια και τοιχαλάκι. Καθώς διασχίζουµε έναν ελαιώνα, µας  εκπλήσσει ευχάριστα η χαριτωµένη εικόνα µιας αλεπούς, µε τα δύο της µικρά.

Λίγο πιο πάνω αρχίζει ο οικισµός Τζωκαίικα. Τα σπίτια είναι µεγάλα, πετρόχτιστα, όλα καινούργια ή αναπλασµένα, µε περιποιηµένες αυλές. Τα περισσότερα σπίτια ανήκουν σε αλλοδαπούς, κυρίως Εγγλέζους. Ωστόσο, πριν µπούµε στον οικισµό απαιτείται λίγη παρατηρητικότητα. Για να µην χάσουµε το µονοπάτι µας -λοξώς δεξιά- πρέπει να εντοπίσουµε ένα µπλε βέλος σε ξερολιθιά και µετά µια διακριτικότατη ξύλινη πινακιδούλα ανάµεσα στα χόρτα. Αναφέρει µε ιδιόγραφη γραφή την λέξη «PIGI».

Το µονοπάτι συνεχίζει χωµάτινο και στενό ανάµεσα σε συρµάτινους φράχτες και ελαιώνες. Πιο πάνω, ωστόσο, ξαναβρίσκει τα αρχικά θαυµάσιά του χαρακτηριστικά: λιθόστρωτο βαρειάς κατασκευής, πλάτος 2 περίπου µέτρων και ωραίες λαξευτές πέτρες στα πλαϊνά. Είναι µια πανέµορφη παλιά στράτα της Μάνης, ξεχασµένη απ’ τους ανθρώπους, που ανηφορίζει µε ήπιες κλίσεις προς τη Πηγή.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T93 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Πάνω από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την θρυλική Βοϊδοκοιλιά και απέναντι από την αρχαία ακρόπολη της νήσου Σφακτηρίας, ορθώνει τους επιβλητικούς του προμαχώνες το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας.

T93 / Φυσικό περιβάλλον / Μεσσηνία /

COSTA NAVARINO

COSTA NAVARINO

Μια γιγάντια επιχείρηση, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα, είχε ως αποτέλεσμα την φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων και θάμνων στην COSTA NAVARINO,  την "Πράσινη Πολιτεία".

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Μεσσηνία

Αξία Άρθρου: 1 €