47

Σεπτέμβριος 2005

σελ.172-191

Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

"Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε άγρυπνα ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς. ΄Υστερα από το κτίσιμο της Καστοριάς (Η΄ ή Ι΄αιώνας ) ο πρώτος βασιλιάς ο Κάστωρ, θέλοντας να διασκεδάσει τον φιλοξενούμενο αδελφό του Πολυδεύκη και τον πεθερό του Κέλι ιερέα του θεού Πανός, απεκάλυψε το τεράστιο αυτό σπήλαιο. Η παρουσία όμως του δράκου τούς εμπόδιζε την προσέγγιση στη σπηλιά. Τότε ο βασιλιάς υπεσχέθη μεγάλα δώρα σ’ αυτόν που θα σκότωνε το δράκο. ΄Ενας νέος δυνατός παρουσιάστηκε. Επηκολούθησε άγρια πάλη με τον δράκο. Χτυπώντας τον με το κοντάρι του έτρεμαν οι γύρω βράχοι και αναταράζονταν τα νερά της λίμνης. Το τέρας κτυπήθηκε και έπλεε νεκρό επάνω στα νερά της λίμνης. Πανηγύρισαν το γεγονός και ευχαριστίαι ανεπέμφθησαν στον Πάνα. Και κατόπιν με αναμμένους δαυλούς προχώρησαν στη σπηλιά με σκυφτά τα κεφάλια τους για να μην κτυπήσουν τους σταλακτίτες. Το βάθος εκτεινόταν σε χιλιόμετρα και η ατμόσφαιρα γινόταν πνιγηρή από έλειψιν οξυγόνου. Σε ένα μέρος που η σήραγγα στενεύει έσβησαν οι δαυλοί και πηχτό σκοτάδι τούς σφιχταγκάλιασε όλους. Τότε άκουσαν μια απόκοσμη φωνή να λέει : “εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα της λάσπης που πατάει θα μετανοιώσει. Αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα μετανοιώσει”. Οι πιo θαρετοί έσκυψαν και επήραν λάσπη και εγέμισαν τους κόρφους τους. Οι άλλοι φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν να πάρουν. ΄Οταν βγήκαν στο φως του ήλιου εκείνοι που κρατούσαν τη λάσπη είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη..."

Κείμενο: Γιώργος Αβαγιανός

Φωτογραφίες: Γιώργος Αβαγιανός

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καστοριά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας
Απολιθωμένο δάσος του νομού Καστοριάς. Φυτικά απολιθώματα της Βεγόρας. Φυτικά απολιθώματα του Σαραντάπορου.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σαρακατσάνοι

Σαρακατσάνοι
Αρχαίοι, περήφανοι Έλληνες. Μια συνολική προσέγγιση αυών των άλλοτε νομάδων - ορεσίβιων αλλά πάντα περήφανων Ελλήνων.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T21 / Περιήγηση / Καστοριά /

Αρχοντικά Καστοριάς

Αρχοντικά Καστοριάς
Σε πείσμα των σύγχρονων καιρών και της συνολικής ακαλαισθησίας, κάποια Αρχοντικά της Καστοριάς εξακολουθούν να παραμένουν, πολύτιμα αρχιτεκτονικά μνημεία του παρελθόντος.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T43 / Περιήγηση / Καστοριά /

Νεστόριο

Νεστόριο
Μετά τα καραβάνια των εφήμερων επισκεπτών του Αυγούστου το Νεστόριο ξαναγίνεται ο ήρεμος προορισμός, που συναρπάζει κάθε λάτρη του Αλιάκμονα και του Γράμμου.
T66 / Περιήγηση / Καστοριά /

Κλεισούρα Καστοριάς

Κλεισούρα Καστοριάς
Πολιτεία ιστορική και ωραία, με βουνίσιο φυσικό περιβάλλον και θέα ανεμπόδιστη, η Κλεισούρα διατηρεί και χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες της παλιάς της αρχοντιάς.
T74 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Το Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου
Μετά από εκατομμύρια χρόνια τα νερά της Λίμνης της Καστοριάς εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Σπηλαίου του Δράκου και να δημιουργούν αντανακλάσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
T80 / Παράδοση / Καστοριά /

Καστοριανό Καρναβάλι

Καστοριανό Καρναβάλι
Ευχάριστη, πολύ εύθυμη και μοναδική εικόνα δημιουργούν στην όμορφη πόλη της Καστοριάς οι εορταστικές εκδηλώσεις του Καστοριανού Καρναβαλιού.
T91 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Όρος Βίτσι

Όρος Βίτσι

Συνοδευόμενοι από τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων Κοζάνης και Καστοριάς πραγματοποιούμε μια ανάβαση στο Βίτσι, το πανέμορφο αλλά και πολύπαθο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου βουνό.

T95 / Παράδοση / Καστοριά /

Ντολτσό

Ντολτσό

Στενορρύμια με καλντερίμι. Βυζαντινές εκκλησίες και αναρίθμητα εμβληματικά Αρχοντικά. Είναι η ιστορική συνοικία Ντολτσό, που παρά την επέλαση του τσιμέντου διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της Καστοριάς

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T128 / Περιήγηση / Καστοριά /

Ρεντίνα

Ρεντίνα
Η Ρεντίνα, το διάσημο κεφαλοχώρι των Αγράφων,  έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει αφενός μεγάλη ποικιλία φυσικών και ιστορικών τοπίων, παραδόσεων και αρχαίας κληρονομιάς και αφετέρου σπουδαίους και δραστήριους ανθρώπους.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901