95

Σεπτέμβριος 2013

σελ 134-154

Ντολτσό

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Έχει κάθε δικαίωμα να καυχιέται για πολλές ιδιαιτερότητές της η πόλη της Καστοριάς: για την παραδοσιακή βιομηχανία της γούνας, την γραφικότατη λίμνη με τον ρομαντικό παραλίμνιο δρόμο, τις ανηφοριές και τα στενά, τις πάμπολλες εξαιρετικές βυζαντινές και μεταβυζαντινές της εκκλησιές. Οι παλμοί της καρδιάς της, ωστόσο, αρχίζουν να χτυπούν εντονότερα, καθώς πλησιάζουμε και διεισδύουμε στα λαβυρινθώδη στενορύμια της ιστορικής συνοικίας Ντολτσό. Εκεί συναντάμε την αυθεντική αύρα της πόλης, τα καλντερίμια, τα μουσεία και τα φημισμένα αρχοντικά. Μπορούμε να περπατούμε, να παρατηρούμε, να θαυμάζουμε και να ρεμβάζουμε με τις ώρες. Και ακόμα, να φέρνουμε στο νου μας, πόσο ωραία και ήρεμη ήταν κάποτε η ζωή στην πόλη της Καστοριάς.

Κείμενο: Σουλτάνα Ζορπίδου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Βυζαντινές εκκλησίες, Μουσεία, Αρχοντικά
Συνοικία Ντολτσό, Παραλίμνιος δρόμος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της Καστοριάς

Λόγω του διεθνούς εμπορίου της γούνας ( η τεχνογνωσία και το εμπόριο της γούνας υπάρχει από τον 15ο αιώνα στην Καστοριά και στη Σιάτιστα) οι Καστοριανοί ταξιδεύουν σε όλα τα γνωστά αστικά κέντρα της εποχής τους και ενσωματώνονται στους κόλπους των αριστοκρατών της Ευρώπης. Η καστοριανή γούνα,  ίσως το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν με μεγάλη υπεραξία, κατακτάει τα σαλόνια της αστικής Ευρώπης και της Κωνσταντινούπολης.  Οι Καστοριανοί γουναράδες αποκτούν, λόγω του πολυτελούς προϊόντος που κατασκευάζουν και εμπορεύονται, πρόσβαση στην «υψηλή κοινωνία» με αποτέλεσμα να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τΙς τάσεις της μόδας και τα περί „καλού γούστου“. Επιστρέφοντας από τα ταξίδια τους στην Καστοριά φέρνουν μαζί τους, μεταξύ άλλων, και τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την αστική κοινωνία της δυτικής Ευρώπης.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Καστοριά /

Κλεισούρα Καστοριάς

Κλεισούρα Καστοριάς
Πολιτεία ιστορική και ωραία, με βουνίσιο φυσικό περιβάλλον και θέα ανεμπόδιστη, η Κλεισούρα διατηρεί και χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες της παλιάς της αρχοντιάς.
T74 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Το Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου
Μετά από εκατομμύρια χρόνια τα νερά της Λίμνης της Καστοριάς εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Σπηλαίου του Δράκου και να δημιουργούν αντανακλάσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
T91 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Όρος Βίτσι

Όρος Βίτσι

Συνοδευόμενοι από τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων Κοζάνης και Καστοριάς πραγματοποιούμε μια ανάβαση στο Βίτσι, το πανέμορφο αλλά και πολύπαθο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου βουνό.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καστοριά

Αξία Άρθρου: 0.50 €