91

Ιανουάριος 2013

σελ 106-127

Όρος Βίτσι

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου το Βίτσι υπήρξε, όπως ο αντικρινός Γράμμος, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και μαχών. Σε κάποια στρατηγικά σημεία διατηρούνται ακόμη κατάλοιπα οχυρώσεων που θυμίζουν την ταραγμένη εκείνη εποχή. Το φυσικό κάλλος, όμως, η μεγαλοπρέπεια των κορυφών και η φθινοπωρινή πολυχρωμία του βουνού υποσκελίζουν τις δυσάρεστες στιγμές της νεώτερης ιστορίας, μας προσκαλούν σε μονοπάτια ανάμεσα σε δάση δρυός και οξυάς.

Τα βήματά μας άλλοτε ταλαιπωρούνται πάνω σε πέτρες ολισθηρές και κακοτράχαλες και άλλοτε βυθίζονται μαλακά στο παχύ στρώμα των ξερόφυλλων της οξυάς. Στο τέλος, ως επιβράβευση αυτής της πολύωρης βουνίσιας διαδρομής, μας περιμένει ένα ορεινό χωριό κι ένα ταβερνάκι, με αναμμένο τζάκι, κρασάκι και νόστιμα μεζεδάκια.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Ανδρέας Τζήμος

Δάση δρυός και οξυάς
Ορειβασία στην κορυφή Σικαβίτσα, Πεζοπορία στην χαράδρα Μάνκοβιτς

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Όρος Βίτσι
Είχαμε το προνόμιο και την τύχη να προσκληθούμε στις 24 του Νοέμβρη από τον ΣΕΟ Κοζάνης  (Σύλλογος Ορειβατών Κοζάνης) για να συμμετάσχουμε σε μια κοινή ανάβαση στο Βίτσι από κοινού με τον Σύλλογο Ορειβατών Καστοριάς.

Η πρόσκληση αφορούσε την τριμελή ορειβατική ομάδα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ που θα ακολουθούσε τα βήματα και τις διαδρομές που είχε χαράξει ο Σύλλογος των Καστοριανών ορειβατών, στα όρια του οποίου εντάσσεται και ολόκληρη η δυτική οροσειρά του μαρτυρικού βουνού. Λέω δυτική, γιατί η ανατολική επικράτεια του Βίτσι, μαζί με τον Βαρνούντα ανήκει στην περιφέρεια του ΣΕΟ Φλώρινας.

Η διάσχιση δεν ενείχε τον χαρακτήρα της ιστορικής πορείας των ανταρτών του ΔΣΕ, αλλά ήταν προσομοιωμένη με εκείνη την πορεία, κατ’ αντίστροφη φορά βέβαια, δηλαδή ξεκινούσε από τη δυτική βάση του Καστοριανού πυλώνα στο Βίτσι και προωθούνταν στην κορυφή Συκοβίστα, δίπλα από τη μεγάλη στρατοκρατούμενη (αλλά και κεραιοκρατούμενη) κορυφή, με παράλληλη εκτίναξη στον αυχένα του Βίτσι και κάθοδο από τη χαράδρα του Μάνκοβιτς.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Καστοριά /

Κλεισούρα Καστοριάς

Κλεισούρα Καστοριάς
Πολιτεία ιστορική και ωραία, με βουνίσιο φυσικό περιβάλλον και θέα ανεμπόδιστη, η Κλεισούρα διατηρεί και χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες της παλιάς της αρχοντιάς.
T74 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Το Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου
Μετά από εκατομμύρια χρόνια τα νερά της Λίμνης της Καστοριάς εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Σπηλαίου του Δράκου και να δημιουργούν αντανακλάσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
T95 / Παράδοση / Καστοριά /

Ντολτσό

Ντολτσό

Στενορρύμια με καλντερίμι. Βυζαντινές εκκλησίες και αναρίθμητα εμβληματικά Αρχοντικά. Είναι η ιστορική συνοικία Ντολτσό, που παρά την επέλαση του τσιμέντου διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της Καστοριάς

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καστοριά

Αξία Άρθρου: 0.50 €