75

Μάιος 2010

σελ.89 - 137

Τα μονοπάτια της Πάτμου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ιστορία και η φήμη της συνδέθηκαν απόλυτα με την συγγραφή της Αποκάλυψης 
(95 μ.Χ.) και την ίδρυση της Μονής του Θεολόγου (1088). Ύστερα ήρθε η ακμή στη ναυτιλία και το εμπόριο, η άνθηση στα γράμματα και την αγιογραφία, η μοναδική αρχιτεκτονική, «υπεύθυνη» για την ομορφότερη ίσως Χώρα του Αιγαίου.

Κι ολόγυρα από τη Χώρα και το Μοναστήρι, ένα συναρπαστικό νησιώτικο ανάγλυφο στο σχήμα του ιππόκαμπου, με διαδοχικούς κόλπους, δροσερές κοιλάδες και όμορφα ακρογιάλια. Μια άλλη Πάτμος που περιμένει να την γνωρίσεις περπατώντας στα 
μονοπάτια της…

Κείμενο: Αντώνης Δήμας

Φωτογραφίες: Αντώνης Δήμας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΠO ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Tο Ιστορικό Λιθόστρωτο του 1794

Η ανάπτυξη του λιμανιού της Σκάλας στα μέσα του 18ου αιώνα ήταν ραγδαία και η ανάγκη γρήγορης επικοινωνίας με τη Χώρα, εκεί που είχαν τα αρχοντικά τους οι έμποροι και οι καραβοκυραίοι, επιτακτική. 
Το λιθόστρωτο Σκάλας - Χώρας εγκαινιάστηκε το 1794 σαν ένα μεγάλο έργο για την εποχή του. Το ιστορικό μονοπάτι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να συνδέει τη Σκάλα, με το σπήλαιο της Αποκάλυψης, την Πατμιάδα Σχολή και φυσικά τη Χώρα.
Από την πλατεία της Σκάλας ακολουθώ το κεντρικό σοκάκι προς τον Χοχλακά και στρίβω αριστερά εκεί που στέκεται πάντα ανοιχτό και φιλόξενο το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος (1644). Περνώντας από την αγορά στον Πλάτανο, βγαίνω τελικά στον οδικό άξονα Σκάλας – Χώρας και συναντώ απέναντί μου, την αρχή του ιστορικού καλντεριμιού. Μετά την πρώτη επίπονη ανηφοριά και ανάμεσα στον πυκνό πευκώνα, που δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε με την επιμέλεια των μοναχών, φαντάζει επιβλητικό το Καστρομονάστηρο και τα νεοκλασσικά αρχοντικά των καπεταναίων που, θέλοντας να βλέπουν τα καράβια τους από ψηλά και τα σπίτια τους από τη Σκάλα, έχτισαν τα ευρύχωρα τριώροφα αρχοντικά τους στη βόρεια πλευρά της Χώρας, το λεγόμενο Φρύδι. Όσο ανηφορίζω τόσο θεαματικότερο γίνεται και το ανάγλυφο της βόρειας Πάτμου και των γύρω νησίδων και βραχονησίδων που επιπλέουν γύρω του. Το Χιλιομόδι, η Σκλάβα, η Σκλαβοπούλα και τα πολύνησα των Αρκών και των Λειψών διακόπτουν την γαλάζια απεραντοσύνη. Το λιθόστρωτο μονοπάτι βγαίνει στον ασφάλτινο δρόμο και συνεχίζει με την ίδια κατεύθυνση προς το νοσοκομείο και τη Χώρα αλλά μια μικρή παράκαμψη, στα αριστερά, προς την Αποκάλυψη (ακολουθώντας τον αμαξητό δρόμο ή το μικρότερο χωμάτινο μονοπάτι που οδηγεί απ’ευθείας στον περίβολο του Σπηλαίου, 80 μέτρα πριν στην άσφαλτο) είναι απαραίτητη. Εδώ, στο Ιερό Σπήλαιο, κατέφυγε εξόριστος ο Ιωάννης ο Θεολόγος (94-96μΧ), ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού, και υπαγόρευσε κατόπιν Θείας έμπνευσης στον μαθητή του Πρόχορο, το προφητικό κείμενο της Αποκάλυψης, το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης και το σπουδαιότερο κείμενο της εσχατολογικής φιλολογίας, με επίκαιρα μηνύματα για υπομονή, μετάνοια και 
προστασία της φύσης.   
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Δωδεκάνησα, Πάτμος

Αξία Άρθρου: 0.50 €