111

Μάρτιος 2017

σελ.54-97

Λήμνος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ανακαλύψαμε την Λήμνο την Άνοιξη του 1999. Η τουριστική της αίγλη ήταν – ακόμη τότε – πολύ υποτονική. Σταδιακά άρχισε να ξεφεύγει από την αφάνεια το μεγάλο νησί και να διεκδικεί τη θέση του στον χάρτη των τουριστικών προορισμών. Σήμερα, 18 χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία, έμελλε να διαπιστώσουμε, ότι η Λήμνος εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία της, ανάμεικτη με αρκετή από την αθωότητα εκείνης της εποχής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T12 / Περιήγηση / Ανατολικό Αιγαίο /

Λήμνος, Μέρος Α'

Λήμνος, Μέρος Α'
Νησί για πραγματικούς περιηγητές η Λήμνος, κρύβει αμέτρητες ομορφιές, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις θαυμάσιες παραλίες της.
T13 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Λήμνος, Μέρος Β΄

Λήμνος, Μέρος Β΄
Ό,τι κι αν γράψει κανείς για τη Λήμνο, όσο και εαν την φωτογραφίσει, πάντα θα μείνει με τη γεύση της απόπειρας και το παράπονο ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει.
T14 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ανάβατος Χίου

Ανάβατος Χίου
Μέσα από τους θρύλους του Μεσαίωνα υψώνονται τα κτίσματα του Ανάβατου στον συγκλονιστικό τους βράχο.
T17 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική

Μαστίχα Χίου- Παγκόσμια μοναδική
Η γη της νότιας Χίου προικίσθηκε γενναιόδωρα από τη φύση μ' ένα προϊόν παγκόσμια αποκλειστικό, την περίφημη μαστίχα
T27 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Καρδάμυλα Χίου

Καρδάμυλα Χίου
Όλες τις εποχές του χρόνου τα Καρδάμυλα Χίου είναι τόπος φιλόξενος, με ιστορία και ναυτική παράδοση, ωραίες παραλίες και τεράστιο περιηγητικό ενδιαφέρον.
T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ελαφάκια dama dama

Ελαφάκια dama dama
Aγαπητά από ντόπιους και ξένους, τα πανέμορφα ελαφάκια της που ζουν στο Κάστρο της Μύρινας είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού της Λήμνου.
T41 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αντικύθηρα

Αντικύθηρα
Στη μέση των κυμάτων του Μυρτώου, του Ιονίου και του Αιγαίου, το νησί των Αντικυθήρων αποκαλύπτει τις απόκρυφες και δυσπρόσιτες γωνιές του.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα

Χίος, εξερευνώντας τα βορειόχωρα
Τόπος απόμακρος, παράξενος, παραθαλάσσιος συνάμα και ορεινός, κρύβει αναρίθμητες αθέατες γωνιές, που γοητεύουν όλο το χρόνο τον πραγματικό περιηγητή και φυσιολάτρη.
T46 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αρκιοί, Λειψοί και Μικρονήσια

Αρκιοί, Λειψοί και Μικρονήσια
Στα απόμακρα Δωδεκάνησα, οι Αρκιοί, Λειψοί και τα άλλα μικρονήσια, αποτελούν προορισμούς εξωτικής ομορφιάς και αξεπέραστης γοητείας.
T48 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα

Κως, γευσιγνωσία με τοπικά προϊόντα
Παραβρεθήκαμε στο πρώτο τριήμερο γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τα προϊόντα του νησιού της Κω.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Τα σπήλαια της Χίου

Τα σπήλαια της Χίου
Μια εξερευνητική ματιά στα σημαντικότερα σπήλαια της Χίου μας αποκαλύπτει τον άγνωστο στο ευρύ κοινό και γεμάτο ιδιαιτερότητες υπόγειο κόσμο του ακριτικού νησιού.
T54 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου

Σπηλαιοβάραθρο Ψερίμου
Μετά την Κάλυμνο ο Γιώργος Αβαγιανός και η ομάδα του είναι στην Ψέριμο. Ανακαλύπτουν, φωτογραφίζουν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά παγκοσμίως το σπηλαιοβάραθρο της Ψερίμου.

 
T57 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες

Κάλυμνος. Καταδύσεις με τους σφουγγαράδες
Λεπτομέρειες συγκλονιστικές από το στόμα ενός παλιού Καλύμνιου σφουγγαρά, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό και αυθεντικό τρόπο τις πτυχές ενός από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στον κόσμο.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T69 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T70 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Νήσος Λέβιθα

Νήσος Λέβιθα
Με μια συναρπαστική πλεύση με ιστιοπλοϊκό σκάφος στα αφρισμένα κύματα του Αιγαίου, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας μεταφέρει στα Λέβιθα και μας αφηγείται τις εμπειρίες του από τους λιγοστούς ανθρώπους και το απόμακρο νησί.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Στο θρυλικό νησί της Ρω

Στο θρυλικό νησί της Ρω
Νήσος Ρω και Δέσποινα Αχλαδιώτη, κυρά της Ρω. Ένας τόπος κι ένας άνθρωπος, δυο έννοιες – σύμβολα, στα άκρα και οι δυο, ιδωμένες με τον φακό της μηχανής και τα μάτια της ψυχής του Παπαγεωργίου του Κυριάκου.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T122 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας

Μεσογειακός Χαμαιλέοντας
Στη μυθολογία των Μπαντού, κατοίκων με κοινή γλώσσα και μυθολογία της υποσαχάριας Αφρικής, αναφέρεται ο Χαμαιλέοντας. Ο θεός, θέλοντας να ανακοινώσει στον άνθρωπο την αθανασία, του έστειλε τον Χαμαιλέοντα ως αγγελιοφόρο.
T126 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Χίος, Στο Μονοπάτι της Σφαγής

Χίος, Στο Μονοπάτι της Σφαγής
Χιλιάδες Χιώτες τον Απρίλη του 1822 που κατέφυγαν στη Νέα Μονή, η οποία αν και διέθετε ειδικά προνόμια του Σουλτάνου, δεν τους έσωσε από το μαχαίρι του Τούρκου. Όσοι πήραν τα βουνά κι έφτασαν στη δυτική πλευρά του νησιού, κατάφεραν να γλιτώσουν.
T131 / Φυσικό περιβάλλον / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Γλώσσα Σκοπέλου

Γλώσσα Σκοπέλου
 Ένα ταξίδι στη βιγλατόρισσα των Σποράδων, στην αετοφωλιά της Γλώσσας, μας μυεί στις γεύσεις και στις μυρωδιές, σε ξεχασμένα μονοπάτια κι απόκοσμες παραλίες. Ένα ταξίδι νοσταλγίας και προσμονής.
T133 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Μουσείο Μαστίχας Χίου

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου είναι το όγδοο, σε λειτουργία, μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901