85

Ιανουάριος 2012- TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 164-183

Στα Λημέρια του Κατσαντώνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Μακρυγιάννης, μα ποιος τον ξέρει μ’ αυτό;  Όλοι γνωρίζουν τον προεπαναστατικό ήρωα των Αγράφων με το θρυλικό παρατσούκλι του Κατσαντώνη. Που αφού, επί 15 χρόνια, έγινε το φόβητρο των Τουρκαλβανών στα Αγραφιώτικα βουνά, παγιδεύτηκε τελικά σε μια σπηλιά και βρήκε μαρτυρικό θάνατο από τον διαβόητο Αλή Πασά. Ήταν μόλις 33 ετών. Στο ιδιαίτερο αυτό άρθρο του ο Κυριάκος Παπαγεωργίου περιγράφει με αδρές γραμμές την σύντομη αλλά ηρωική ζωή του Κατσαντώνη, την διαδρομή του ως την σπηλιά αλλά και την ονοματολογία των σημαντικών Αγραφιώτικων κορυφών.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Πεζοπορία ως την Σπηλιά του Κατσαντώνη

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το Γεωφυσικό ανάγλυφο


Το ιστορικό χωριό Βίνιανη​.

Πού είναι όµως ο Μάραθος αυτός και ποιά είναι η σχέση που έχει µε τα Άγραφα;

Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουµε ότι τα Άγραφα, η µεγαλύτερη και πιο εκτεταµένη ορεινή ζώνη της χώρας, αποτελούµενη από ένα πολυδαίδαλο σύστηµα βράχινων πύργων, χωρίζεται (διοικητικά) σε δυό κατηγορίες: Τα Θεσσαλικά (της Καρδίτσας) και τα Ευρυτανικά Άγραφα.

Τα Θεσσαλικά Άγραφα κλείνουν µια περιφέρεια, που αρχίζει από τη λίµνη Πλαστήρα, συνεχίζει δυτικά µέχρι τον Αχελώο (Βραγγιανά), γυρίζει νότια στα χωριά της ορεινής λάκας της Στεφανιάδας λίµνης (Μονή Σπηλιάς), συνεχίζει ως το θρυλικό οροπέδιο της Νιάλας (που αποτελεί και κριτήριο διαχωρισµού των Αγράφων) και απολήγει στη λεκάνη της συµβολής του Μέγδοβα µε το Σαραντάπορο, µε όρια το Ανθηρό και το Καροπλέσι του νοµού Καρδίτσας.

 Ψηλότερες κορυφές των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα (2.184 µ.), πάνω από το χωριό Βλάσι, το Βουτσικάκι (2.154 µ.), πάνω από τη Φυλακτή, το Φλυτζάνι (2.016 µ.) ανατολική κορυφή του πέταλου της Νιάλας και οι Πέντε Πύργοι (2.003 µ.) πάνω από το Ανθηρό.

Τα Ευρυτανικά Άγραφα κλείνουν την υπόλοιπη ζώνη του ορεινού κυκεώνα που αρχίζει από την κορυφή Ντελιδήµι (2.163 µ.), που βρίσκεται ανάµεσα στο Τροβάτο της Ευρυτανίας και το Λεοντίτο της Καρδίτσας, συνεχίζει νότια µε την οροσειρά της Φτέρης (2.126 µ. ) και την κορυφή Λιάκουρα (2.040 µ.), τα χωριά Γρανίτσα, Ραφτόπουλο, Λιθοχώρι και Βούλπη και φτάνει µέχρι τον Κρέντη και την κορφή Σβώνη (2.039 µ.), πάνω από τα Πετράλωνα (Σάϊκα).

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T61 / Φυσικό περιβάλλον / Ευρυτανία /

Στα μονοπάτια των ανθρώπων του Προυσιώτη

Στα μονοπάτια των ανθρώπων του Προυσιώτη
Στον μικρό Προυσιώτη ποταμό, εκεί κοντά στο διάσημο μοναστήρι της Ευρυτανίας, βαδίζουμε τα υπέροχα μονοπάτια, έναν απίθανο συνδυασμό σχημάτων, χρωμάτων κα αρωμάτων, σαν ένα ποταμίσιο παραμύθι.
 
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T109 / Περιήγηση / Ευρυτανία /

Δομνίστα Ευρυτανίας

Δομνίστα Ευρυτανίας
Χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μέτρων σε ελατοσκέπαστες πλαγιές, η Δομνίστα μας περιμένει να μας χαρίσει εξαιρετική φιλοξενία, υπέροχες τοπικές γεύσεις και μαγικές περιηγήσεις στα Ευρυτανικά βουνά, σε κάθε εποχή.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Ευρυτανία

Αξία Άρθρου: 0.50 €