109

Σεπτέμβριος 2016

σελ. 126-149

Δομνίστα Ευρυτανίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

-Αν το αποφασίσετε, θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στην "Υλήεσσα", λέει στο τηλέφωνο ο Γιώργος Τσακίρης.
- Και, τι είναι η Υλήεσσα;
- Ο ξύλινος ορεινός ξενώνας, στην Δομνίστα Ευρυτανίας.
Στο άκουσμα της Ευρυτανίας αναπόφευκτα έρχονται στο μυαλό μου τα Ευρυτανικά βουνά που διαφεντεύουν κάθε σημείο του ορίζοντα με πανύψηλες-στρογγυλεμένες ή οξυγώνιες κορυφές. Ανάμεσά τους ελίσσονται βαθύσκιες χαράδρες και ρεματιές με γοργοκίνητα νερά.
Αδιαφιλονίκητοι κυρίαρχοι του φυτικού βασιλείου είναι οι λυγερές τριγωνικές σιλουέτες των σκουρόχρωμων ελάτων. Που καλύπτουν εξουσιαστικά κάθε εδαφική επιφάνεια του τόπου. Και παντού, κατάσπαρτα μέσα σ' όλη τούτη την ευδαιμονία της φύσης, προβάλλουν τα Ευρυτανικά χωριά. Χτισμένα σε κατάφυτες ραχούλες και πλαγιές έχουν -σχεδόν όλα- γυρισμένη την πλάτη τους στο βοριά και το βλέμμα τους στραμμένο, σαν τα ηλιοτρόπια στον ήλιο. Ένα τέτοιο χωριό είναι η Δομνίστα. Ξεκινάμε να την γνωρίσουμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Δομνίστα, Κρίκελλο, Άμπλιανη, Στάβλοι
Λαογραφικό Μουσείο Στάβλων
Πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 Κρίκελλο - Στάβλοι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΝΙΣΤΑ

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T61 / Φυσικό περιβάλλον / Ευρυτανία /

Στα μονοπάτια των ανθρώπων του Προυσιώτη

Στα μονοπάτια των ανθρώπων του Προυσιώτη
Στον μικρό Προυσιώτη ποταμό, εκεί κοντά στο διάσημο μοναστήρι της Ευρυτανίας, βαδίζουμε τα υπέροχα μονοπάτια, έναν απίθανο συνδυασμό σχημάτων, χρωμάτων κα αρωμάτων, σαν ένα ποταμίσιο παραμύθι.
 
T85 / Δραστηριότητες / Ευρυτανία /

Στα Λημέρια του Κατσαντώνη

Στα Λημέρια του Κατσαντώνη
Αιώνιος λάτρης της ιστορίας και της φύσης της Ελλάδας, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας παρουσιάζει τα απίστευτα ανδραγαθήματα, την πρωσωπικότητα και τα Αγραφιώτικα βουνά όπου έδρασε ο θρυλικός προεπαναστατικός ήρωας Κατσαντώνης.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Ευρυτανία

Αξία Άρθρου: 0.50 €