101

Σεπτέμβριος 2014 - ΤΕΥΧΟΣ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 30-45

Μουσείο Κωτσιομύτη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η συμπυκνωμένη γνώση και εμπειρία, το πάθος για την έρευνα και το όραμα για την ανάδειξη των παλαιοντολογικών θησαυρών της Αργολίδας καρποφόρησαν τελικά. Οδήγησαν, μετά από πολύχρονες προσπάθειες της οικογένειας Κωτσιομύτη στην δημιουργία του ομώνυμου Μουσείου.

Σ’ ένα σύγχρονο κτίριο στην Λεωφόρο Ασκληπιού 27 στο Λυγουριό, στεγάζεται ένας τεράστιος πλούτος σημαντικότατων ζωικών απολιθωμάτων, που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο του παλαιοντολογικού παρελθόντος της γης. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το αρχαιότερο απολίθωμα του Μουσείου, μια Andulusiana του Κατώτερου Κάμβριου, ηλικίας 554-570 εκατομμυρίων ετών!

Εκτός από τα απολιθώματα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και μια από τις συναρπαστικότερες συλλογές ορυκτών εκθεμάτων στην Ελλάδα. Και βέβαια να προμηθευτεί αναμνηστικά αντικείμενα εξαιρετικής τέχνης από αυθεντικά ορυκτά και απολιθώματα, φτιαγμένα με μεράκι από τους ίδιους τους δημιουργούς του Μουσείου.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Απολιθώματα ζωικού βασιλείου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Μουσείο Κωτσιομύτη


Μερική άποψη της αίθουσας των κρυστάλλων.

Κρατάω στα χέρια μου το 5ο τεύχος, του Απριλίου 1997 και ξεφυλλίζω με συγκίνηση τις σελίδες του αφιερώματος στο Μουσείο Κωτσιομύτη. Ξαναφέρνω στο νου μου το χρονικό της γνωριμίας με τον Βασίλη, την εξιστόρηση των πρώτων παιδικών του εμπειριών. Ήταν τότε που εύρισκε στο έδαφος και στους βράχους της γης του Λυγουριού, τα διάσπαρτα "πέτρινα σαλιγκάρια", τους κάθε είδους, μορφής και μεγέθους Αμμωνίτες. Ύστερα ήρθε η περιέργεια και το ενδιαφέρον του για τους απολιθωμένους οργανισμούς, η αναζήτηση και συλλογή τους στην ευρύτερη περιοχή, η σταδιακή απόκτηση γνώσης και εμπειρίας, οι εξορμήσεις σ' όλη την Ελλάδα, η γνωριμία με ειδικούς επιστήμονες και συλλέκτες, οι δειλές συμμετοχές σε εκθέσεις και τα εγκωμιαστικά σχόλια, των ειδημόνων.

Η μεγάλη απόφαση είχε πια ληφθεί: στόχος ζωής θα ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που θα περιλάμβανε τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς της Αργολίδας και της Ελλάδας και παράλληλα, εκπροσώπους από τον συναρπαστικό κόσμο των ορυκτών. Με τιτάνιο αγώνα της οικογένειας του Βασίλη, με ελάχιστες βοήθειες από την επίσημη πολιτεία αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση της επιστημονικής κοινότητας, το Μουσείο άνοιξε στις 3 Ιουνίου του 1995 τις πύλες του για το κοινό, ελληνικό και διεθνές.

Στην λεωφόρο Ασκληπιού 153, στην ανατολική έξοδο του Λυγουριού προς την Επίδαυρο, είχαν στεγαστεί αρχικά οι εγκαταστάσεις του Μουσείου (1).

Εκεί έγινε η διήμερη φωτογράφηση με τον φωτογραφικό εξοπλισμό εκείνης της εποχής. Εκεί μείναμε έκθαμβοι από τον πλούτο των εκθεμάτων και έκπληκτοι από το πάθος και τις γνώσεις του Βασίλη. Γνώσεις που αποκτήθηκαν όχι σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα αλλά με μελέτη συστηματική και κυρίως με ατελείωτες ώρες αναζήτησης στο έδαφος, στο υπέδαφος και στους βράχους της γης της Επιδαύρου και της Ελλάδας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Αργολίδα

Αξία Άρθρου: 0.50 €