67

Ιανουάριος 2009

σελ.120-149

Έδεσσα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το τρένο της επιστροφής πότε- πότε βουλιάζει ανάμεσα στους λόφους μέχρι που το καταπίνει κάποιο τούνελ. Όλες τις άλλες στιγμές ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και όμορφος μέσα στη φθινοπωρινή του αίγλη, με τις όμορφες βουνοπλαγιές και τους εκτενείς κάμπους της μακεδονικής φύσης. Τα σκονισμένα τζάμια του τρένου δυστυχώς περιορίζουν την οπτική μου δυνατότητα, μα ακόμη κι έτσι τα χρώματα είναι έντονα. Έβρεξε πολύ τις προηγούμενες μέρες και η υγρασία έχει φωτίσει το πράσινο του χορταριού, το κίτρινο των τελευταίων φύλλων και το καφέ των οργωμένων χωραφιών, που τώρα μοιάζουν με μεγάλα λαχταριστά κομμάτια σκούρας σοκολάτας.
Κάπως έτσι το τρένο άφησε πίσω του με σταθερό ρυθμό την όμορφη πόλη της Έδεσσας. Έδεσσα! Η πόλη του νερού όπως την ονομάζουν πολλοί. Πράγματι ποια πόλη της Ελλάδος είναι ταυτισμένη με το νερό περισσότερο από αυτήν; Ποια άλλη πόλη τη διασχίζουν γραφικά κανάλια με τρεχούμενα νερά, σε μια αέναη πορεία που καταλήγει εντυπωσιακά στους καταρράκτες της; Ποιας πόλης ο ήχος είναι συνυφασμένος με το τραγούδισμα του νερού, αντί μ’ εκείνον των αυτοκίνητων; 

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΜονάχα στην Έδεσσα μπορεί κάποιος να θαυμάσει το ταξίδι του νερού μέσα σ’ ένα σύγχρονο αστικό τοπίο σε όλο του το μεγαλείο.
Θα ήταν όμως μεγάλο ατόπημα για κάποιον που επισκέπτεται την Έδεσσα να αρκεστεί στη θέα των καταρρακτών της. Θα ήταν σαν να βρισκόταν στο Παρίσι και να θαύμαζε μονάχα τον Πύργο του Άιφελ, ενώ θα αδιαφορούσε για την ιστορία της πόλης, όπως τη λένε τα κτίρια και τα στενά της, τη βουή του κέντρου, τα μέρη που συγκεντρώνεται ο κόσμος στην καθημερινότητά του, τα φαγητά και τα πιοτά της. Και το ψηφιδωτό της Έδεσσας συνθέτουν κι άλλες πολλές ψηφίδες, που τοποθετήθηκαν μία μία στο σύντομο ετούτο ταξίδι μας κι έφτιαξαν μια μοναδική εικόνα.
Από το παράθυρο του τρένου εναλλάσσονται ασταμάτητα φωτογραφικά καρέ: δέντρα ημίγυμνα παραταγμένα σα στρατιώτες σε αναφορά, χιονισμένες βουνοκορφές και μικρά σταθμαρχεία, όπου οι λιγοστοί άνθρωποι σφίγγουν τους γιακάδες των παλτών τους, περιμένοντας να επιβιβαστούν στο τρένο για τη συμπρωτεύουσα. Όταν το τρένο τους πλησιάζει, βγάζει μακρόσυρτα κορναρίσματα, οι ράγες τρίζουν αντιδρώντας στην προσπάθειά του να σταματήσει και διαταράσσουν τον απολογισμό του ταξιδιού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T69 / Δραστηριότητες /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.

Αξία Άρθρου: 0.50 €