78

Νοέμβριος 2010

σελ. 54-67

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Να όμως που η Παλιά Καβάλα δεν περιορίστηκε μόνον στις ταβέρνες της. Δημιούργησε κάτι ακόμα, για να προσελκύσει και μιαν άλλη κατηγορία επισκεπτών, τους φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Είναι το «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας». 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Πεζοπορική διάσχιση του πλατανοσκέπαστου μονοπατιού στο Ρέμα της Παλιάς Καβάλας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

EισαγωγήΜέσα της δεκαετίας του ’50 στην Καβάλα. Κακό οδικό δίκτυο, χωματόδρομοι, απαρχαιωμένα μέσα μεταφοράς. Στα βόρεια ορεινά της πόλης, καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα μακρυά, βρίσκεται η Παλιά Καβάλα. Χαμένη μέσα στα βουνά, αγνοημένη και απόμακρη, μετράει όσους λιγοστούς κατοίκους τής απόμειναν μετά την μετανάστευση στην Ελλάδα και στα ξένα. Βρέθηκα τυχαία με τον πατέρα μου στην Παλιά Καβάλα εκείνης της εποχής, μα δεν θυμάμαι τίποτε σχεδόν. Ούτε, άλλωστε, ο τόπος είχε να δώσει τίποτε στους ξένους.
Ωστόσο, μερικές δεκαετίες μετά, η Παλιά Καβάλα βγαίνει απ’ την αφάνεια. Το δροσερό φυσικό περιβάλλον, τα καλά ντόπια κρέατα κι οι φτηνές τιμές προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ο δρόμος ασφαλτοστρώνεται, η κίνηση πυκνώνει. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες το δροσερό ημιορεινό χωριό γίνεται για τους Καβαλιώτες προορισμός γαστρονομικός, από τους πιο δημοφιλείς.
Να όμως που η Παλιά Καβάλα δεν περιορίστηκε μόνον στις ταβέρνες της. Δημιούργησε κάτι ακόμα, για να προσελκύσει και μιαν άλλη κατηγορία επισκεπτών, τους φυσιολάτρες και πεζοπόρους. Είναι το «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Παλιάς Καβάλας». Στην ταβέρνα του «Ζαφείρη» μετά τα ωραία κρεατικά και το θαυμάσιο ντόπιο κρασί, έκριναν σκόπιμο να μας χαρίσουν ένα φυλλάδιο του Δήμου Φιλίππων για τον τόπο. Ανάμεσα στα άλλα το φυλλάδιο περιείχε έναν λεπτομερή χάρτη, φωτογραφίες και περιγραφή του Περιβαλλοντικού Μονοπατιού. Νερόμυλοι, πλατάνια, γεφυράκια και κρυστάλλινα νερά ήταν αρκετά για να μας παρακινήσουν να επισκεφθούμε το συντομότερο δυνατόν αυτό το μονοπάτι.
-Και του οποίου την ομορφιά κανένα φυλλάδιο δεν μπορεί να αποδώσει, μας λέει στο τηλέφωνο ο Γιάννης Προμούσας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιάς Καβάλας.
-Πότε να έρθουμε λοιπόν;
-Όποια Κυριακή επιθυμείτε, είμαι στη διάθεσή σας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καβάλα

Αξία Άρθρου: 0.50 €