94

Ιούλιος 2013

σελ 120-141

Μεσορώπη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Μεσορώπη είναι ένα παραδοσιακό χωριό με γραφικά σοκάκια και αρχοντόσπιτα με πέτρα, ξυλοδεσιές και σαχνισιά. Μεγάλο πλεονέκτημα του τόπου είναι, ότι σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ρέουν κρυστάλλινα νερά. Είναι ο αστείρευτος υδάτινος πλούτος που ξεχύνεται από τα βράχινα έγκατα του όρους Παγγαίου, που δεσπόζει πάνω απ' το χωριό. Εκεί βρίσκεται το ποτάμιο σπήλαιο της Βοσκόβρυσης. Το ανακαλύπτουμε σε υψόμετρο 1.170 μέτρων, με πορεία αρκετών ωρών σ' ένα μονοπάτι εκπληκτικό, που άλλοτε διασχίζει ζούγκλα από φτέρες, ενώ άλλοτε εισχωρεί στην μυστική, βουερή κοίτη της ρεματιάς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Νυβριός ποταμός, Σπήλαιο Βοσκόβρυσης
Παραδοσιακό εργαστήρι Ταχινιού του Σταύρου Φλώρου, Ξυλόφουρνος του Γιάννη Βαζακίδη
Πεζοπορία στο "Μονοπάτι της Μεσορώπης"

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στον δρόμο για Μεσορώπη

Εγνατία Οδός. Μεγάλο προνόµιο για την Βόρεια Ελλάδα. Ταχύτητα, άνεση και ασφάλεια. Διόδια αραιά –ακόµα- σε σύγκριση µε τα αναρίθµητα, εισπρακτικά –ως επι το πλείστον- της ΠΑΘΕ. Που µετατρέπουν κάθε µετακίνησή µας στην Νότια Ελλάδα σε µια πραγµατική δοκιµασία των νεύρων  µας και της τσέπης .

Και µετά παραπονιόµαστε για την συρρίκνωση του εσωτερικού µας τουρισµού.  Μα, µε τέτοιες τιµές καυσίµων και τόσα πανάκριβα και ανήθικα διόδια, πώς ν’ αποφασίσει να ταξιδέψει κανείς;

Παρασύρθηκα πάλι από την αγανάκτησή µου, κάθε φορά που ξεστρατίζω από τον αγνό κόσµο των βουνών και παίρνω τις οδούς του «πολιτισµού». Μακάρι να µπορούσα να διατρέχω απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα από δρόµους δασικούς ή έστω επαρχιακούς. Εκείνες είναι οι «τέλειες διαδροµές». Για την µετάβαση, ωστόσο από την Θεσσαλονίκη στην Μεσορώπη δεν αγανακτούµε. Σταµατάµε µόνον σε δύο διόδια και οδηγούµε µε άνεση µόλις 120 χιλιόµετρα Εγνατίας Οδού ως τον κόµβο της Μουσθένης. Εκεί εγκαταλείπουµε την Εγνατία, κινούµαστε αντίστροφα για 3 χιλιόµετρα στην Παλιά Εθνική Οδό και µ’ ένα τελευταίο ανηφοράκι 2 χιλιοµέτρων, συναντάµε την Μεσορόπη.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T108 / Μνημεία / Καβάλα /

Ιμαρέτ Καβάλας

Ιμαρέτ Καβάλας
Το ιστορικό μνημείο - και σημερινό εμβληματικό ξενοδοχείο -, που αποτελεί αριστούργημα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής, μοναδικής στην Ελλάδα και σπάνιας στην Ευρώπη.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καβάλα

Αξία Άρθρου: 0.50 €