58

Ιούλιος 2007

Βλάστη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είναι αλήθεια ότι οι ορεινοί όγκοι της χώρας μας δεν είναι οι προσφιλείς μου προορισμοί. Όπως δε με συγκινούν εύκολα οι επίπεδες εκτάσεις των κάμπων που ασάλευτοι και μονοκύμαντοι στερούνται παλμού και κίνησης. Γεννημένος σ’ ένα τόπο όπου το βουνό βουτάει μες τη θάλασσα, όπως συμβαίνει στο Πήλιο, όπου επισκέπτομαι ορεινές περιοχές, ψάχνω να συναντήσω τη θάλασσα στο βάθος του ορίζοντα. Ξέρω ότι από κει πάντα κάτι φθάνει. Πάντα κάτι καινούργιο.
Στο βουνό μπορείς να εξαντλήσεις την αναζήτησή σου φθάνοντας στην κορυφή του. Μπορείς έτσι να έχεις υπερυψωθεί «αγγίζοντας το Θεό», όμως αυτό είναι όλο. Στη θάλασσα η έκταση είναι ατέρμονη, αεικίνητη, ατελεύτητη.
Πάντα στους ορεινούς πληθυσμούς η θάλασσα ήταν η αφετηρία μιας νέας ζωής. Η «κάθοδος» απ’ το βουνό στο υγρό στοιχείο, είναι η λύτρωση απ’ τον ορεινό βαρύ όγκο, η αναζήτηση του φωτός απ’ τη σκιά. «Θάλαττα, θάλαττα!», αναφώνησαν οι κουρασμένοι και αποδεκατισμένοι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, φθάνοντας στα παράλια του Πόντου. Ένα καράβι σε μια θάλασσα πήρε και τους περισσότερους, ορεινούς πληθυσμούς με το κύμα της μετανάστευσης απ’ τα προπολεμικά κιόλας χρόνια.
Και να που μια σταλιά τόπος, νωχελικά και ράθυμα ξαπλωμένος, ανάμεσα στα όρη Άσκιο (Σινιάτσικο) και Μουρίκι, σε υψόμετρο 1200 μ., η Βλάστη, υπονομεύει και αντιπαλεύει τη θαλασσοφιλία μου, ορθώνοντας σα λάβαρο τα δάση της οξυάς φορτωμένα με τα «ψευδοκάστανα» απέναντι στο τσουρουφλισμένο παραθαλάσσιο αλμυρίκι.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΒΛΑΣΤΗ: Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ​Η παραμονή μας στο χωριό συνέπεσε με τις παράξενες κι απότομες βροχοπτώσεις του Ιουνίου. Έτσι η περιήγησή μας στα πέριξ έγινε μέσα από διαλείμματα βροχής και ήλιου.
Ο δραστήριος κι αεικίνητος Κοινοτάρχης Μηνάς Δαλακιούρης μας οδηγεί – με τη βελόνα σταθερά κολλημένη στα τραγούδια του Β’ Προγράμματος – έξω απ’ το χωριό.
Πάμε στην Μονή του Αγίου Δημητρίου, προς το Σισάνι. Πάμε απ’ τον αγροτικό δρόμο που μας χαρίζει αψεγάδιαστες εικόνες αγροτικής ζωής, ενώ οι κουβέντες για την αρκούδα που ζει εδώ ανεβάζει την αγωνία και προσμονή για μια τυχαία συνάντηση μαζί της. Στο δρόμο μας μια στάνη με νεογέννητα κατσικάκια και πιο κει, στους πλούσιους λειμώνες άλογα και γίδια βόσκουν ανέμελα.
Το αυτοκίνητο βυθίζεται στα πυκνά αγριολούλουδα. Εδώ αν και Ιούνιος, η άνοιξη μόλις που χτυπά την πόρτα. Οι άκανθοι ακόμη μπουμπουκιασμένοι και οι κερασιές, στο χωριό, μόλις δέσαν καρπό.
Αλλά οι κουφοξυλιές (Sambucus nigra) ολάνθιστες με τα ολόλευκα μυρωδάτα μπουκέτα των λουλουδιών τους, ασπρίζουν εδώ και κει ανάμεσα σ’ οξυές και βελανιδιές. Τα άνθη τους γίνονται αφέψημα, το γνωστό ζαμπούκο, αγαπημένο αρωματικό κουζίνας των Βυζαντινών. Οι δε μικροσκοπικοί βαθύ-μωβ καρποί της δίνουν μια ωραία υπόξινη μαρμελάδα. Το δέντρο το λένε εδώ βουζιλιά κι απ’ τον κορμό του και το ξύλο της κερασιάς, φτιάχναν παλιά τα παιδιά ένα παιχνίδι, την πασπάκα, που αναπαριστούσε συμβολικά – με την είσοδο του ενός ξύλου μες το κενό του άλλου – την αναπαραγωγική διαδικασία της ζωής!
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T47 / Φυσικό περιβάλλον / Κοζάνη /

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης

Μπουχάρια και Νοχτάρια | Οι γεωμορφές της Κοζάνης
Διάσπαρτες ανάμεσα σε πτυχώσεις εδάφους ή απότομες λοφοπλαγιές, έξω από τον Μικρόβαλτο Κοζάνης, ορθώνονται κατακόρυφα μερικές κολώνες. Όλες οι κολώνες έχουν στην κορυφή τους έναν ομοιόμορφο «σκούφο», μια μεγάλη γκρίζα πέτρα, που ισορροπεί με αξιοθαύμαστο τρόπο πάνω από τον κορμό και φέρνει έντονα στο νου απόληξη καμινάδας. 
T61 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Σισάνι Κοζάνης

Σισάνι Κοζάνης
Σε μια πανέμορφη ορεινή κοιλάδα της Κοζάνης το Σισάνι, είναι ένας εξαίρετος προορισμός τεσσάρων εποχών, διάσημος για τον Βυζαντινό Επισκοπικό ναό αλλά και για τα περίφημα φασόλια του.
T53 / Περιήγηση / Κοζάνη /

Βελβεντό Κοζάνης

Βελβεντό Κοζάνης
Οι δύο λιγόωρες επισκέψεις στο παρελθόν μας είχαν αφήσει την ανάμνηση μιας μικρής, νοικοκυρεμένης κωμόπολης της επαρχίας. Που η ταυτότητα και ο χαρακτήρας της ισορροπούσαν αρμονικά ανάμεσα στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο των Πιερίων και την νωχελική υδάτινη μάζα της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα. 
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T113 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια

Κοζάνη: Μονοπάτια Αϊ-Λια
Ο «Ψηλός Αϊ – Λιάς», όπως συνηθίζουν ν΄αποκαλούν τον λόφο τους οι κάτοικοι της Κοζάνης, ορθώνεται προστατευτικά πάνω από το Β –ΒΔ τμήμα της πόλης. 
T118 / Δραστηριότητες / Κοζάνη /

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.

Μπούρινος. Κορυφή Ντρισινίκος 1866μ.
Η δεύτερη –μετά τον Ιούλιο του 2017- επίσκεψή μας στον Μπούρινο μας έδωσε τη χαρά όχι μόνον να ξανασυναντήσουμε τους καλούς Σιατιστινούς ορειβάτες φίλους μας αλλά και ν’ ανέβουμε στα γοητευτικά υψίπεδα της κορυφής Ντρισινίκος, στα 1866 μέτρα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κοζάνη

Αξία Άρθρου: 0.50 €