73

Ιανουάριος 2010

σελ.80-97

Λουτρά Πόζαρ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα ριζώματα του Βόρα, σε υψόμετρο 360-390μ. βρίσκονται οι Ιαματικές πηγές των Λουτρών του Πόζαρ. «Πόζαρ» σημαίνει θράκα, αναμμένο κάρβουνο. Η Λουτρόπολη είναι χτισμένη σ’ ένα πλούσιο τοπίο και οι πηγές της αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του Θερμοποτάμου (Τοπλίτσα), που διασχίζει μια κατάφυτη χαράδρα και συνεχίζει τη ροή του στη λεκάνη της Αλμωπίας. 

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Φωτογραφίες: Ντίνος Πανίδης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Τα Λουτρά της ευεξίαςΤο 4.500 π.Χ στο παλάτι Mari στη Μεσοποταμία, μια αληθινή μικρογραφία πόλης, ανάμεσα στα πολύβουα εργαστήρια, τα καταστήματα και τους ναούς, τα λουτρά υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους. Αλλά και στον πολιτισμό του Mohenjo-Daro, του σημερινού Πακιστάν, στο κέντρο της πόλης που ιδρύθηκε το 3.000 π.Χ., ένα δημόσιο υδροθεραπευτήριο, με μεγάλο και βαθύ ομαδικό λουτήρα, περιτριγυρισμένο από σειρά κιόνων προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες.  Στα προϊστορικά αυτά λουτρά, οι άνθρωποι δεν καθαρίζουν μονάχα το σώμα τους, αλλά ανακουφίζουν τις πληγές και τους πόνους τους. Άλλοι βέβαια, επιδιώκουν εκεί μια άλλου είδους «κάθαρση», την πνευματική, την ψυχική.
Δίχως εξαίρεση όλοι οι αρχαίοι λαοί απολάμβαναν τις φυσικές πηγές σαν να ‘ναι δώρα θεών. Δεν εξηγούνταν αλλιώς η ιδιότητά τους να εξυγιαίνουν και να εξαγνίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη απ’ τα τραύματά της. Μάλιστα στη Βαβυλωνία και την Ασσυρία ο τίτλος του ιατρού ήταν A-Su, που σημαίνει «γνώστης του νερού».
Αιώνες μετά δύο άντρες, θα’ ναι δε θα ‘ναι 40 χρόνων, στέκονται κάτω από τον καταρράκτη των Λουτρών του Πόζαρ. Το θερμό νερό χτυπά με ορμή τις γυρτές κοκκινισμένες πλάτες τους. Δίπλα τους άλλοι βάζουν κάτω απ’ το τρεχούμενο νερό το χέρι τους, το πόδι τους ή ό,τι τους πονά.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Πέλλα

Αξία Άρθρου: 0.50 €