21

Μάιος 2001

σελ. 116-173

Λίμνη Κερκίνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η γεωγραφική θέση της Κερκίνης μας ήταν γνωστή από παλιά, μ' έναν όμως τρόπο ακαδημαϊκό και αόριστο, κάπου εκεί στο βορειοδυτικό άκρο της πεδιάδας των Σερρών. Για πρώτη φορά βρεθήκαμε απέναντι στην ακύμαντη επιφάνειά της γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, σαν απλοί επισκέπτες, αγνοώντας τα πάντα για τη λίμνη. Στα χρόνια που ακολούθησαν πήγαμε και ξαναπήγαμε, ρωτήσαμε, διαβάσαμε, φωτογραφίσαμε και γράψαμε γι' αυτήν. Ποια είναι όμως η Κερκίνη; Είναι απλά μια "τεχνητή λίμνη" που κάποια στιγμή δημιουργήθηκε "εκ του μη όντος" απ' το χέρι του ανθρώπου; Ή μήπως το υγρό στοιχείο γέμιζε από χρόνια τις βαθύτερες κοιλότητες της πεδιάδας των Σερρών; Ας αφήσουμε το παρελθόν να δώσει την απάντηση. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Θ. Ναζηρίδης, Ν. Πέτρου

Περιήγηση στη λίμνη
Πεζοπορία, ποδηλασία, βαρκάδα και 4Χ4 στη Λίμνη, Παρατήρηση πουλιών

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ20.000 χρόνια πριν, μετά από μεγάλες γεωλογικές ανακατατάξεις στην περιοχή, οι παγετώνες στην οροσειρά της Ροδόπης άρχισαν να λιώνουν. Μια τεράστια τότε λίμνη κάλυψε τα χαμηλότερα σημεία της λεκάνης των Σερ-ρών και του Στρυμόνα. Ο μεγάλος ποταμός κι οι πολλαπλοί του χείμαρροι με τις προσχώσεις τους είχαν σαν συνέπεια να μειώσουν γρήγορα το βάθος και να ελαττώσουν την έκταση της λίμνης. Οι Κλασσικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι βρήκαν τη μεγάλη αυτή λίμνη να έχει χωρισθεί σε δυο μικρότερες. Τότε για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στις δυο λίμνες από τους ιστορικούς της εποχής. Τη μεγάλη λίμνη στα νότια ονομάζουν "Κερκινίτιδα" ενώ τη μικρή λίμνη στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας των Σερρών, ονομάζουν "Πρασσιάδα".
Δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές με την άποψη, ότι η σημερινή Κερκίνη ταυτίζεται με την αρχαία Πρασσιάδα.
Κάποιοι πιστεύουν, ότι η αρχαία εκείνη λίμνη βρισκόταν στη θέση της σημερινής Δοϊράνης. Ανεξάρτητα όμως από την ακριβή θέση της αρχαίας Πρασσιάδας, το βέβαιο είναι, ότι στη θέση της σημερινής Κερκίνης υπήρχε κάποια από τις λίμνες των Σερρών, απ' την οποία περνούσε ο Στρυμόνας στη διαδρομή από τις πηγές ως τις εκβολές του. Για την λίμνη Κερκινίτιδα των αρχαίων δεν χωρεί αμφιβολία, ότι ήταν η μεγάλη λίμνη "Αχινού", που αποξηράνθηκε πριν μερικές δεκαετίες. Για τον ποταμό Στρυμόνα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, το όνομά του είναι πολύ γνωστό στους αρχαίους και διατηρήθηκε και στην βυζαντινή εποχή παράλληλα με το όνομα "Μαρμαράς". Ο ποταμός αυτός διαρρέει απ' άκρου εις άκρον την πεδιάδα των Σερρών, τη "Στρυμόνια" γη των αρχαίων, που στα νερά του οφείλει τη μεγάλη ευφορία της. Χάρη σ' αυτή τη σπουδαιότητά του ο ποταμός θεοποιείται απ' τους αρχαίους, που χτίζουν προς τιμήν του ναούς, όπως αποδεικνύεται από επιγραφή της Αμφίπολης, όπου αναφέρεται ναός του Στρυμόνα. Συχνά επίσης τον απεικονίζουν προσωποποιημένο στα νομίσματά τους.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Μνημεία / Σέρρες /

Στη Βυζαντινή Μονή του Τιμίου Προδρόμου

Στη Βυζαντινή Μονή του Τιμίου Προδρόμου
Δέκα χιλιόμετρα χωρίζουν τη Σερραϊκή πρωτεύουσα απ’ τη Μονή, στα ΒΔ της. Εκεί που ο κάμπος, εξασθενεί ανηφορίζοντας προς το όρος Μενοίκιο στον πυθμένα μιας βαθειάς χαράδρας που ποτίζεται απ’ τα νερά ενός χειμάρρου, απλώνεται η ιερή «πολιτεία» της Μονής του Ι. του Προδρόμου.
T63 / Παράδοση / Σέρρες /

Ακανέδες και μπουγάτσες: τα γευστικά φλάμπουρα του νομού Σερρών

Ακανέδες και μπουγάτσες: τα γευστικά φλάμπουρα του νομού Σερρών
Είμαστε στην πόλη των Σερρών για να καταγράψουμε και να γευτούμε τις πιστές εκδοχές της μπουγάτσας και των ακανέδων και δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε μερικά ουσιώδη ιστορικά ζητήματα που συνδέονται με την παραδοσιακή διατροφή.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Σέρρες

Αξία Άρθρου: 1 €