ΝΕΑ

17/03/2021

Διαγωνισμός Κειμένου Ταξιδιωτικής Αφήγησης

1000 λέξεις ….. μια εικόνα
 
Αδιάσειστο πειστήριο της βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης για οικείωση του ξένου, κατάκτησης του αγνώστου και προσέγγισης του «άλλου» αποτελούν οι πολλαπλές και ποικίλες «ταξιδιωτικές αφηγήσεις», που διασώζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στις αφηγήσεις αυτές, που είναι αρκετά δημοφιλείς λόγω της ανθρώπινης περιέργειας, επιχειρείται η αποτύπωση του παράξενου, του αναπάντεχου, και του διαφορετικού και παρέχεται άφθονο πληροφοριακό υλικό για τη γεωγραφία και την ανθρώπινη φύση.

Ως ταξιδιωτικό λοιπόν ορίζεται κάθε αφηγηματικό κείμενο του οποίου ο συγγραφέας ή ο κεντρικός ήρωας αφηγείται ό,τι είδε κι έζησε σ’ έναν άλλο τόπο και στον οποίο το ταξίδι αποτελεί το κεντρικό θέμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφηγητών, όπως αφηγητών που επιδιώκουν να αποδώσουν με ακρίβεια την αλήθεια κι επιλέγουν έναν τύπο αφήγησης-μαρτυρίας  και αφηγητών που υιοθετούν μια λογοτεχνική αφήγηση αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, στην οποία το αφηγημένο ταξίδι αποτελεί μια απόπειρα ενδοσκόπησης.
 
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκετε μοιραστείτε μαζί μας την ταξιδιωτική αφηγηματική σας εμπειρία.

Η τόσο μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα χώρα μας η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να μας εκπλήξει και ταυτόχρονα να μας μαγέψει με το φυσικό της πλούτο, την ιστορία  και τους δημιουργικούς κατοίκους της.
 
Δώστε στις λέξεις εικόνες, συναισθήματα, μηνύματα.
Δώστε μας να φανταστούμε το διαφορετικό πιο ζωηρά κι έντονα απ’ ότι μας επιτρέπει η πραγματικότητα, την ευκαιρία να δραπετεύσουμε από τα στενά όρια του εαυτού μας και μέσα από την ταύτισή μας μαζί σας ταξιδιώτη-αφηγητή να εμπλουτίσουμε τις προσωπικές μας εμπειρίες.
 
Περιμένουμε τα κείμενά σας.
 
OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ:
  • Όριο λέξεων κειμένου 1000 – 1.500 λέξεις
  • Ταξίδι αποκλειστικά στην Ελλάδα.
  •  Προθεσμία υποβολής κειμένων: έως και 30 Σεπτεμβρίου 2021.
  •  Αποστολή κείμενου στο [email protected] με θέμα: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ και τον ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ καθώς και στοιχεία επικοινωνίας: Ονοματεπώνυμο και κινητό τηλέφωνο.
     
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ τεύχος Νο 129 Χειμώνας 2021 και στην ιστοσελίδα του.
 
Αναλυτικά τα  βραβεία είναι:

1ο βραβείο:  Τριήμερο ταξίδι για 2 άτομα στο μοναδικό Handmade Village της Ελλάδας το «ΜΟΝΤΑΝΕΜΑ» στην Λίμνη Πλαστήρα. Πλήρη φιλοξενία 2 ατόμων / 2 διανυκτερεύσεις και ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων στην περιοχή ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

2ο βραβείο: μια πλήρης κασετίνα με όλους τους χάρτες για κάθε γωνία της Ελλάδας των εκδόσεων Terrain.

3ο βραβείο: μια δωροεπιταγή αξίας 100€ για την αγορά βιβλίων των εκδόσεων «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ».

Δώρο για όλους τους συμμετέχοντας στον διαγωνισμό μια Ετήσια Ηλεκτρονική Συνδρομή στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ.

Σημείωση:  τα κείμενα που θα αποσταλούν στον διαγωνισμό με την σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα μπορούν να δημοσιευθούν στην έντυπη & ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.
 
Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ με την συμμετοχή της κριτικής επιτροπής που την αποτελούν οι:

 
left
Kώστας Ακρίβος
 
Γεννήθηκα το 1958, στις Γλαφυρές του βορείου Πηλίου. Από το 1983 δίδαξα φιλολογικά μαθήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, ενώ έχω εκδώσει δεκαέξι αφηγηματικά βιβλία. Στις εκδόσεις Μεταίχμιου διηύθυνα τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, βιβλία με τα οποία μπορεί κανείς να συντροφέψει τα ταξίδια του, αληθινά ή νοερά, σε δεκαοχτώ ελληνικές πόλεις. 

 
Κώστας Ζαρόκωστας
 
Γεννήθηκα το 1951 στην Αθήνα. Σπούδασα οικονομικά και για  33 χρόνια ήμουν υπεύθυνος του πολιτιστικού / εκδρομικού τμήματος της Εθνικής Τράπεζας. Η  πολύχρονη συμμετοχή μου στα ορειβατικά και φυσιολατρικά σωματεία των Αθηνών μου έδωσαν πολύτιμη εμπειρία  και γνώσεις για την  διοργάνωση φυσιολατρικών και πεζοπορικών εκδρομών. Η πολύχρονη συνεργασία μου με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ μου άνοιξε νέους ορίζοντες στην συγγραφή ταξιδιωτικών κειμένων.
Κυριάκος Παπαγεωργίου
 
Γεννήθηκα στο Βόλο το 1948.  Σπούδασα δημοσιογραφία και νομικά στο Καποδιστριακό της Αθήνας. Άσκησα το επάγγελμα του δικηγόρου στην Αθήνα και στο Βόλο ως το 2016.   Υπήρξα αθλητικός συντάκτης, κριτικός κινηματογράφου και ανταποκριτής της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ στην Αθήνα. Πεζοπορώ και καταγράφω ιστορικές περιοχές και αισθητικά μνημεία.  Ζω στο Βόλο και συνεργάζομαι  με το ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΑΝΟΡΑΜΑ από το 2004 και με την εφημερίδα “ΘΕΣΣΑΛΙΑ” του Βόλου, από τo 2007.
Έχω επιμεληθεί έξι τίτλους μελετών: “Δίκης και Θέμιδος γωνία” (δικανικά αφηγήματα), “Μικρές – μικρές πατρίδες” “Πλάγιοι Ανεμοι”, “Σημειολογία της Ποιητικής” και “Το Ζεϊμπέκικο του Ηράκλειτου” (Δοκίμια αισθητικής αυτογνωσίας).

 
Ηλίας Προβόπουλος
 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μεγάλη Κάψη της Δυτικής Φθιώτιδας. Έγινα δημοσιογράφος και εργάστηκα επί πολλά χρόνια και αποκλειστικά στις εφημερίδες, κυρίως στην «Ελευθεροτυπία» από τις στήλες της οποίας οργάνωσα και προέβαλλα μια ειδική αρθρογραφία με τον τίτλο «Μικρές Πατρίδες» για την ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της καθώς και για την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζω να γράφω και να δημοσιεύω φωτογραφίες με την ίδια θεματογραφία στο actimon.blogspot.com ενώ εκδίδω και βιβλία που έχουν σχέση με την τοπική ιστορία και ταξίδια στην Ελλάδα.

 
Στέφανος Ψημένος

Γεννήθηκα το 1963 στην Αθήνα. Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, αλλά με κέρδισε το γράψιμο. Από 18 χρονών μέχρι και σήμερα, διαβάζω, γράφω και ταξιδεύω (οι τρεις πιο σημαντικές αποδράσεις που γνωρίζω). Εργάστηκα για 8 χρόνια ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες. Το 1994 ίδρυσα την ROAD και έγραψα έξι ταξιδιωτικούς οδηγούς, την Ανεξερεύνητη Κρήτη (1996), την Ανεξερεύνητη Πελοπόννησο (1998), την Ανεξερεύνητη Θεσσαλία (2003), τα Ανεξερεύνητα Ζαγοροχώρια (2005), το Ανεξερεύνητο Πήλιο (2006) και την Ανεξερεύνητη Ήπειρο (2007). Το 2008 ίδρυσα την TERRAIN και στράφηκα στις εκδόσεις για την πεζοπορία και την αναρρίχηση. Κείμενά μου περιλαμβάνονται στο σχολικό βιβλίο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Β' Γυμνασίου. Έχω δημοσιεύσει πολλά ταξιδιωτικά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901