95

Σεπτέμβριος 2013

σελ 70-89

Στενά Νέστου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με συνολικό μήκος 234 χιλιομέτρων -από τα οποία τα 145 σε ελληνικό έδαφος- ο ποταμός Νέστος πηγάζει από τα όρη της Ρίλας στην ΝΑ Βουλγαρία και καταλήγει στο Β. Αιγαίο, απέναντι από την Θάσο. Το θεαματικότερο τμήμα της κοίτης του ποταμού είναι η στενή, απότομη και κατάφυτη κοιλάδα, που αρχίζει μερικά χιλιόμετρα κάτω από την Σταυρούπολη, δημιουργεί τα περίφημα Στενά του Νέστου με διαδοχικούς μαιανδρισμούς, για να ηρεμήσει τελικά στο ύψος των Τοξωτών. Ο συναρπαστικός και πιο άμεσος τρόπος γνωριμίας με το ποτάμι είναι η κατάβασή του με κανό αλλά και η μοναδική εμπειρία της κολύμβησης στα κρυστάλλινα νερά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ, Ξάνθη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
T134 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Πομακοχώρια

Πομακοχώρια
Ένας τόπος με άγρια ομορφιά και ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους. Με πολιτισμό, με φυλετικό και θρησκευτικό υπόστρωμα, με αποχρώσεις δράσεων και συμπεριφορών, με μυστήριους κρυφούς θαλάμους, μια όαση για τον ερευνητή που αναζητά εικόνες αποκαλυπτικής ομορφιάς.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901