ΕΚΔΡΟΜΕΣ

05.07.2023-10.07.2023

Φολέγανδρος

Για να φτάσουμε στη Φολέγανδρο δεν ακολουθήσαμε πυξίδα. Απλά εμπιστευτήκαμε το ένστικτο.
Που τούτο το καλοκαίρι μας ωθούσε στο Αιγαίο, σε κυκλαδονήσι ήρεμο και μικρό.
Με πέτρα, παλιά μονοπάτια και ζωντανή ανάσα μελτεμιού.
Θεόφιλος Μπασγιουράκης / Καλοκαίρι 2012 "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ" τεύχος Νο 89"¨

Ας ακολουθήσουμε και εμείς το ένστικτο και ας νιώσουμε την ανάσα του μελτεμιού στο υπέροχο αυτό κυκλαδονήσι.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Αποκαλείται επίσης και Πολύκανδρος, γιατί είχε πολύ μεγάλο πληθυσμό.
Ο πρώτος οικιστής της ο Φολέγανδρος, γιος του Μίνωα, έφερε στο νησί μεγάλο πληθυσμό Κρητών, χαρίζοντας παράλληλα το όνομά του σ’  αυτό.
 
Συνοπτικό πρόγραμμα εκδρομής:
 
Τρίτη  4  Ιουλίου:
24:00  Αναχωρούμε οδικώς, με λεωφορείο, για Αθήνα – Πειραιά
09:00  Επιβιβαζόμαστε στο καράβι «Speedrunner jet».
12:55 Φτάνουμε Φολέγανδρο στον Καραβοστάση (λιμάνι).
Μεταφορά με λεωφορείο στην Χώρα (3 χλμ.)
Όλες οι διανυκτερεύσεις μας θα γίνουν στην ΧΩΡΑ στα ξενοδοχεία:
 
Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι ενδεικτικό και αφορά τα σημεία επίσκεψης. Η τελική του διαμόρφωση θα εξαρτηθεί από τις επιτόπιες συνθήκες.Σε κάθε περίπτωση στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει όλα όσα αναφέρονται σ’ αυτό.
 • 2 ολοήμερες  εκδρομές  στις παραλίες του νησιού  με το καραβάκι “ΣΤΕΛΛΑ EXPRESS II”. Μοναδική ευκαιρία για να επισκεφθούμε και  να κολυμπήσουν σε παράλιες που είναι δύσβατες και οι περισσότερες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Ημερήσια κρουαζιέρα- Βόρεια διαδρομή. Ημερήσια κρουαζιέρα - Νότια διαδρομή.
 
 • Επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας: Βρίσκεται σχεδόν στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου πάνω από την Χώρα. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου ναού, τμήματα του οποίου έχουν προσαρτηθεί στους τοίχους του μοναστηριού. Σήμερα λειτουργείται ως εκκλησία ενώ παλαιότερα είχε την δομή γυναικείου μοναστηριού. Βρίσκεται σε μια θαυμάσια τοποθεσία και μέσα στο ναό φιλοξενείται η ασημένια εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας.
 
 •  Περιδιάβαση στη Χώρα της Φολεγάνδρου: παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι, τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, τα φροντισμένα σπίτια με τις ασπρισμένες αυλές και τις μπουκαμβίλιες, το Κάστρο, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Ο περίπατος στα στενά της γίνεται ελεύθερα, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση τροχοφόρων. Η θέα της βόρειας απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στη σκιά της πλατείας των Ντουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της πλατείας της Πιάτσας συνθέτουν μια εικόνα που μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη του επισκέπτης της.
 
 • Ξενάγηση στο Κάστρο της Φολεγάνδρου: τα σπίτια της πρωτεύουσας του νησιού, της Χώρας, έχουν χτιστεί γύρω από το μεσαιωνικό Κάστρο της. Η είσοδος σε αυτό τον οικισμό επιτυγχανόταν από 2 πύλες. Μικρά μονόχωρα ασβεστωμένα σπιτάκια το ένα πάνω στο άλλο με μικρές αυλές και πεζούλια στενά πλακόστρωτα δρομάκια «κεντημένα» με ντάμες (τα άσπρα περιγράμματα των πλακών), μικρά εκκλησάκια και διάχυτη η αύρα μιας μακρινής και επικίνδυνης, για τους τότε κατοίκους, εποχής, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του  Κάστρου. Με γνώμονα την αρχιτεκτονική του δομή έχουν χτιστεί και τα σπίτια της Χώρας γύρω από αυτό.
 
 • Επίσκεψη στον οικισμό  Άνω Μεριά: η  ορεινή Άνω Μεριά είναι η παραγωγική δύναμη του νησιού. Το κάθε σπίτι έχει γύρω του οικόσιτα ζώα, μποστάνια, αλώνια, και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η κάθε οικογένεια ώστε να είναι αυτάρκης. Στην  Άνω Μεριά θα επισκεφθούμε  επίσης το λαογραφικό μουσείο, τους παλιούς ανεμόμυλους, τα λεμονόσπιτα (κυκλικό οικοδόμημα γύρω από τις λεμονιές για προστασία από τον αέρα), τις θεμωνιές (πέτρινα κτίσματα και βοηθητικοί χώροι που συντελούν στην αυτάρκεια κάθε οικογένειας) και θα γευθούμε  την παραδοσιακή «ματσάτα»  παραδοσιακά μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας.
 
 • Πεζοπορία στον φάρο της Ασπρόπουντας: πρόκειται για τη μεγαλύτερη πεζοπορική διαδρομή (κυκλική) στο νησί, 5,5 χλμ. συνολικής διάρκειας 2 ωρών. Ο φάρος της Ασπρόπουντας βρίσκεται λίγο πριν την παραλία Λιβαδάκι πάνω από την θάλασσα και αποτελείται από τον φάρο και ένα μικρό οικοδόμημα μέσα στο οποίο έμενε παλαιότερα ο φαροφύλακας . Τον φάρο θα τον δούμε περνώντας και με το καραβάκι από κάτω.
 
 • Μοναδικά ηλιοβασιλέματα στη Φολέγανδρο:  θα απολαύσουμε και από την περιοχή της Άνω Μεριάς, αλλά και από το προαύλιο του μοναστηριού της Παναγίας.
 
 • Μπάνιο στις καλύτερες παραλίες του νησιού: η Φολέγανδρος φημίζεται για τα διάφανα νερά και τους βυθούς της  με αυτήν  τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της.  Στις παραλίες αυτές θα φτάσουμε είτε  με το τουριστικό καραβάκι, είτε με το λεωφορείο, είτε με σύντομες πεζοπορίες από μονοπάτια. Θα επισκεφθούμε λοιπόν : το Κάτεργο (ψιλό βότσαλο και γαλάζια νερά, με καραβάκι ),  την Αγκάλη (οικογενειακή παραλία με αμμουδιά,  με το λεωφορείο),  τον Άγιο Νικόλαο (ψιλό βότσαλο με καραβάκι) το Λιβαδάκι (λεία βράχια και βοτσαλάκι, με καραβάκι), τον Άγιο Γεώργιο και το Αμπέλι, με χωματόδρομο.
 
 
Γεμάτοι από εικόνες και εμπειρίες, μπορούμε πια να αποχωρήσουμε. Χαρούμενοι στην ψυχή και στον νου, πλήρως ικανοποιημένοι που ζήσαμε και απολαύσαμε αυτόν τον μικρό κυκλαδίτικο παράδεισο.
 
Δευτέρα  10  Ιουλίου:
 
             15:40  Αναχώρηση με το «Speedrunner jet» για Πειραιά
             19:40 Άφιξη στον Πειραιά και αναχώρηση με λεωφορείο για Θεσσαλονίκη.
             01:00 Άφιξη στην Θεσσαλονίκη (ενδιάμεση στάση)
 
 
Κόστος συμμετοχής: 
 
Από Θεσσαλονίκη:
Δίκλινο: 795€/άτομο
Μονόκλινο: εξτρά χρέωση +100€
 
Από Αθήνα :
Δίκλινο: 675€/άτομο
Μονόκλινο: εξτρά χρέωση +100€


 
Η τιμή περιλαμβάνει:
 • Μεταφορά οδικώς Θεσσαλονίκη-Πειραιά-Θεσσαλονίκη.
 • Ακτοπλοϊκά Πειραιά-Φολέγανδρο- Πειραιά.
 • Όλες τις μετακινήσεις στην Φολέγανδρο.
 • 2 ολοήμερες κρουαζιέρες.
 • 5 διανυκτερεύσεις με πρωινό.
 • Συνοδός του γραφείου μας. 
   
Δεν περιλαμβάνονται:
 
Τα  γεύματα και οι είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και το city tax.
 

Κρατήσεις : info@elliniko-panorama.gr 
Τρόποι πληρωμής:
 
Η συμμετοχή επιβεβαιώνεται με την  κατάθεση προκαταβολής: 100€ και εξόφληση του συνολικού ποσού μέχρι  5/6
Τραπεζικοί Λογαριασμοί:
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6559 121537 019
IBAN: GR71 0171 5590 0065 5912 1537 019 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 • ΕΘΝΙΚΗ: 2394 4010 265
IBAN: GR04 0110 2390 0000 2394 4010 265 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 • EUROBANK: 0026.0014.21.0200658334
IBAN: GR63 0260 0140 0002 1020 0658 334 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 • ATTICA BANK: 85212061
IBAN: GR1101604670000000085212061 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 
 
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ
 
Για ακύρωση της συμμετοχής 20 εργάσιμες  μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής επιστρέφεται το 30%  Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων ούτε συμψηφίζεται με άλλη εκδρομή.
Σημειώσεις:
 • Αν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. αντίξοες καιρικές συνθήκες), υπάρξει αναβολή ή ακύρωση της εκδρομής, τότε το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται ολόκληρο ή παραμένει για να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη εκδρομή.
 • Ο Όμιλος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει μέρος του προγράμματος, εάν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ασφαλή μετακίνηση των μελών και την καλύτερη πραγματοποίηση του.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901